Dolar 32,3868
Euro 35,0513
Altın 2.325,75
BİST 9.131,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 16°C
Az Bulutlu
Bayburt
16°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 19°C
Pts 19°C
Sal 20°C

Bayburt’ta Onbeşi Geleneği bütün coşkusuyla devam etti

Bayburt’ta Onbeşi Geleneği bütün coşkusuyla devam etti
15 Nisan 2022 22:18 | Son Güncellenme: 16 Nisan 2022 11:37
A+
A-

Ramazan ayının 15’inci gününde anane haline gelmiş olan onbeşi geleneği Bayburt’ta bütün güzellikleriyle devam ediyor.

Ramazan ayının 14’üncü gününün gecesinde çocuklar ellerindeki poşetlerle apartmanları veya evleri gruplar halinde veya tek tek dolaşarak, şeker, kuruyemiş, çikolata ve benzer yemişleri toplarlar.

Her yaş gurubundan oluşan çocuklar iftar vaktinden kısa bir süre sonra kendi mahallelerinde dolaştıkları evlerden topladıkları karışık yemişlerle ortalama bir saat içerisinde mutlu bir şekilde evlerine dönerler. Poşetlerinde topladıkları yemişlerin ne olduğundan daha önemlisi ne kadar fazla topladıklarıyla övünür ve mutlu olurlar.

Bayburt’ta eski yıllardaki on beşiler gibi günümüzdeki onbeşiler aynı olmasa da, bu güzel ananenin yaşatılıyor olması kültürel manada daha büyük önem taşıyor.

Yıllar önce maniler söylenirdi

Geçmiş yıllarda onbeşi toplayan çocukların söylediği mani günümüzde söylenmese de o  maninileri hatırlatmakta yarar var.

Çocuklar onbeşi toplarken apartmanların pek olmadığı dönemlerde evlerin kapısının tokmağını çalarken manileri şöyle söylerdiler:

Elimi attım zırzaya,

Zırza elime batmaya,

Onbeşimi vermeyen,

Kocasıyla yatmaya…

Onbeşinin geceleri,

Hanımların bacaları,

Veren Cennet hatunu,

Vermeyen Cehennem kütüğü…

Gökte bir ay,

Kızılburçlu yay var.

Peygamberin sancağından

Bize düşen bir pay var

Az verenin kızı olsun

Çok verenin oğlu olsun

 

 

 

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

  1. hasan dedi ki:

    Güzel ve orjinal memleketim.ruhu olan memleketim..