Dolar 32,5680
Euro 34,9959
Altın 2.431,33
BİST 9.782,67
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 25°C
Hafif Yağmurlu
Bayburt
25°C
Hafif Yağmurlu
Cum 23°C
Cts 24°C
Paz 24°C
Pts 22°C

Bayburt’ta nüfus patlaması yaşanıyor

Bayburt’ta nüfus patlaması yaşanıyor
18 Temmuz 2022 20:15
A+
A-

Sıcak havaların kendini iyice hissettirdiği bu günlerde il dışından gelen gurbetçi tatilciler Bayburt il genelinde yoğunluğa ve nüfusun katlanarak artmasına neden oldu.

Bayburt son yılların en sıcak ve en kalabalık günlerini yaşamaya başladı. Kurban Bayramı ve yaz tatili için kente gelen gurbetçiler, kentte düzenlenen 26. Dede Korkut Uluslararası Kültür ve Sanat Şölenlerinin etkinliklerine de katılım göstererek tatillerini doyasıya yaşamaya çalışıyor.

“Cumhuriyet caddesinin kaderi değişmeli”

Şehir merkezinin en işlek caddesi olan Cumhuriyet caddesinde araç trafiği zaman zaman kilitlenip sürücüler dakikalarca beklemek mecburiyetinde kalıyor. Kavurucu sıcakların etkili olduğu Bayburt’ta, dikkat çeken ve eleştirilen konularında birisi ise Valilik, Belediye binası ve bankaların aynı cadde üzerinde bulunması nedeniyle yoğunluk artıyor ve vatandaş büyük sıkıntı yaşıyor. Cumhuriyet caddesi, mecburiyet caddesine dönüşmüştür. Şehrin saat kulesi etrafında oluşturduğu esnaf yoğunluğunu çeyrek yüzyıldır değiştirilemediği için benzer sorunları yaşamaya devam edecektir.

Yaz aylarının tatil kenti olabilmek…

Bayburt’un artık şirin ve küçük bir tatil kenti olduğunu kabullenerek gerçek bir şehir olabilmek adına, eksiklerini süratli bir şekilde tamamlaması şarttır. Küresel kuraklık nedeniyle yaz sezonlarının gelecek yıllarda kentin nüfusunu daha da artıracağını düşünerek, bir önceki yaz sezonundan ders çıkarılmalı ve yaz aylarının tatil kentini  şimdiden hazırlamanın yolları aranmalıdır.

Örnek bir tatil köyü de oluşturulabilir. Bayburt şehir merkezinin nefes alabileceği en güzel semtlerinden birisi olan Çilçil mevkisi Bayburt’un en gözde yeşil alanlarına sahip olmasına rağmen gözle görülür hiçbir yatırım yapılmamıştır. Yapılan ikinci devlet hastanesi bu bölgeye yapılabilirdi. Baberti Kampüsü bu bölgeye inşa edilerek şehre girişte bir vizyon oluşturulabilirdi. Yani şehrin vizyonunu üst seviyelere çıkarmanın yolları zaman geçirmeden bulunmalıdır.

 

 

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

  1. Bayburt lu Salih dedi ki:

    Şehri Bayburt,
    Evet Bayburt ne güzel yurt, makus tarihi üretim, istihdam yeterince olmadığı zaman insanların dedikodu sokaklara, iş yerlerine, evlere, her yere hakim oluyor.
    Yaz aylarında şehir dolup taşınca nevolacağ bu Bayburdun halı deyi veririz.
    Buu zerzeniş haklı mı ,elbette haklı, o zaman ülke genelinde ve Bayburt ta yerelde olan resmi ve gayri resmi sorumlular, kendilerini ben Değvlet yönetiyorum, bu yerel Devletin büyümesi , kakınması her yönü ile geüçlenmesi için her Bakanlıkbirimi için, ehil kişilerden ve gerekirse Bayburt dışından danışmanlık hizmeleri almalı ( bu kişiler Bayburt bilen, lakin alanında uzmanlaşmış, görevini layıkı ile yapacak uzmanlardan alınabilir) ve yerelde kalkınma sağlanmalı;
    Burada en büyük görev Tarım alanı, Eğitime ve beraberinde Üniversiteye, Ticaret ve sanayi sektörüne ( bu konu ile ilgili özllikle T R E N yolu konusu ile ilgili özel idare, Belediye ve ilgililer fizibilitelerini hazırlayarak, kalkınmada ööncelikli yöre olması nedeni ile, hem Bayburt lu , hem Bayburt dışından sanayicilere Bayburt a T R E N gelecek biz ücretsiz yer temini ile üretim sağlamanıza imkan sunacağız, üretilen ürünler T R E N yolu ile hemen arka Trabzon ve Rize limanlarına, yada T R E N yolu ile orta asya ya , avrupa ya ve dünya ya ulaşır diye bilmeliyiz.)
    Yaz aylarında Cumhuriyet caddesi sınıktısında ise Cumhuriyet caddesi gidiş, ÇORUH nehrinin karşısı Erzurum köprüsünden itibaren OUZUL caddesini takiber geliş olarak düzerlenmeli, güzergahlarda otoparklar ihtas edilebilir, ÇORUH nehri kenarına verilen beton ruhsatları yıllar içinde iptal ve yıkıma ugramalı , ÇORUH nehri kalkınmış ülkeledeki gibi örnek peyzajlar ile ve otantik imarlar ile çeki düzen verilmeli,
    Çocuk iken kim anlattı bilmiyorum, şöyle bir hikaye anlattı, mahkumlar ceza evinde hayal kuruyormuş, her biri bir hayal anlatmış, sıra digerine gelmiş uçuk bir hayal anlatmış, arkadaşları demiş ki yavu belede hayal olmaz ki bu hayal plavı çok yağlı olmuş, bu mahkumda demiş ki, ne diyirsiz plav benim plavım bende yağlı sevirem;