Dolar 32,3168
Euro 35,0223
Altın 2.308,02
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 15°C
Az Bulutlu
Bayburt
15°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 19°C
Paz 18°C
Pts 19°C

Bayburt’ta namaz kılınacak camiler belli oldu

Bayburt’ta namaz kılınacak camiler belli oldu
28 Mayıs 2020 17:38 | Son Güncellenme: 28 Mayıs 2020 17:44
A+
A-

Bayburt’ta koronavirüs önlemleri kapsamında cemaatle yarınki cuma namazı başta olmak üzere hangi camilerde namaz kılınacağı ve ne gibi tedbirlerin alınması konusunda açıklama yapıldı.

Valilikten yapılan açıklamaya göre, vatandaşların toplu olarak hangi camilerde cuma namazı kılabileceği merkez, belde ve köylerdeki camilerde hangi tedbirlerin alınarak cuma namazlarının kılınacağı konusunda bir dizi önlemler açıkladı.

Cemaatle namaz kılmak isteyen vatandaşların, alınan tedbirler kapsamında abdestlerini evlerinde almaları, seccadelerini yanlarında getirmeleri, maske takmaları ve sosyal mesafeyi korumaları gerekiyor.

Bu önlemler kapsamında Bayburt Belediyesi de namaz kılınacak camilerin avlularında ve bahçelerde dezenfeksiyon çalışmalarını yoğunlaştırdı.

Cuma namazlarının kılınmasına yönelik yapılan açıklamalar doğrultusunda, Bayburt İl Müftülüğü alınması gereken tedbirler konusunda açıklama yaptı.

Bayburt İl Müftülüğünden yapılan açıklama şöyle:

“Bilindiği üzere salgın hastalıkla mücadele tedbirleri kapsamında, 16 Mart 2020 tarihinden bu yana bütün cami ve mescitlerde cemaatle vakit ve Cuma namazları kılınmasına ara verilmişti.

Gelinen aşamada Camilerimiz 29 Mayıs 2020 tarihinde Cuma namazı ile birlikte kademeli olarak ibadete açılacaktır. Fakat salgın hastalık riskinin hala ortadan kalkmamış olması cemaatle kılınacak namazlar esnasında birtakım tedbirleri zorunlu kılmaktadır.

Alınan tedbirler kapsamında;

1- Sokağa çıkma yasağı kapsamında yer alan vatandaşlarımız ile hastalık belirtileri taşıyanlar ve İl dışından gelme yahut başka sebeplerden dolayı evinde karantina sürecinde olanlar namazlarını evlerinde kılmaya devam edeceklerdir.

2- İbadete başlanması uygun görülen cami ve mescitlerde öncelik açık havada kılmak olduğu halde mevsimsel şartlara göre sadece öğle ve ikindi namazları cami içerisinde cemaatle kılınabilecek, cuma namazları ise sadece uygun görülen camilerin bahçesinde / açık havada eda edilebilecektir. Cuma Namazları ikinci bir tamlata kadar kesinlikle Cami İçersinde veya Caminin diğer kapalı alanlarında kılınmayacaktır.

3- Öğle ve ikindi namazlarının kılınacağı camilerin ve Cuma namazı kılınacak cami ve diğer alanların bilgisi, 28.05.2020 tarihinden itibaren il müftülüğümüz ve ilçe müftülüklerimiz tarafından ilan edilmiştir.

4- Güvenli mesafe kuralına göre Müftülüklerimizce gerekli işaretlemeler önceden yapılmakta, gerekli dezenfekte işlemleri belediyemizle işbirliği halinde gerçekleştirilecektir.

5- İçişleri Bakanlığınca yayınlanan genelgede yer alan kurallar çerçevesinde cami ve mescitler ile Cuma kılınacak diğer alanların kapasiteleri Müftülüklerce belirlenmiş olup, namaz kılınan alana kapasitesinin üzerinde cemaat girişine kesinlikle izin verilmeyecektir.

6- Her bir vatandaşımız yanında seccade ile gelecek, işaretli yerlere seccadesini sererek namazını eda edecektir. Seccadesiz gelenler kesinlikle namazgâha alınmayacaktır.

7- Maske kullanma zorunluluğu ibadet esnasında da devam edecektir. Cami/ibadet alanı olarak belirlenecek yerlere girecek herkesin ellerini mutlaka dezenfekte etmesi gerekmektedir. Maskesiz gelenler kesinlikle namazgâha alınmayacaktır.

8- Abdesthane ve tuvaletler kapalı tutulacağından halkımızın camiye abdestli olarak gelmesi gerekecektir.

9- Öğle ve ikindide gerektiğinde Camiye giriş ve çıkışlarda ve cami içerisinde güvenli mesafe ihlal edilmeyecektir. Aynı Şekilde Cuma Namazı kılınacak yerlerde de aynı kurallara uyulacaktır. Namaz öncesi ve sonrasında fiziksel temastan ve musafahadan kaçınılacaktır.

10- Cami ve mescit içerisinde bulunan klima ve havalandırmalar çalıştırılmayacak, kapı ve camlar açık tutularak cami içerisinin sürekli havalandırılması sağlanacaktır.

11- Namazların sünnetleri ve tesbihat evde eda edilecektir.

12- Takke, tespih, ayakkabı çekeceği vb. malzemelerin ortak kullanımı olmayacaktır.

13- Camilerde sosyal mesafenin korunmasını zorlaştıracak nitelikte mevlit, toplu yemek vb. etkinlikler ile cami çıkışlarında ikram yapılmasına izin verilmeyecektir. Ayrıca dilenci ve seyyar satıcılara müsaade edilmeyecektir.

14– Yağmurlu havalarda, açık alanlarda Cuma namazı kılınmayacaktır.                                              

Cuma namazı kılınacak camiler ve cami dışı yerlerin isimleri şöyle:

Mustafa Köseoğlu Cami Bahçesi,

Hz. Ömer Cami Bahçesi,

Hz. Ebu Bekir Cami Bahçesi,

Terminal Cami Bahçesi,

Damat Ali Cami Bahçesi,

Fidanlık Mescidi Bahçesi,

Yeni Sanayi Cami Bahçesi,

H.Ekrem Seyhan Cami Bahçesi,

Esentepe Cami Bahçesi,

Zülküf Bozkurt Cami Bahçesi,

Toki Cami Bahçesi,

Oruçkent Mescidi Bahçesi,

Veysel Cami Bahçesi,

Hilal Mescidi Bahçesi,

Arpalı Beldesi Merkez Cami Bahçesi,

Kapalı Pazar Yeri,

Yeni Şehir Parkı,

Sentetik Büyük Saha,

Kaleardı Dede Paşa Parkı

Hilal Mescidi Bahçesi

Arpalı Beldesi Yeni Cami Bahçesi, Merkez Cami Bahçesi, Belediye Açık Hali Saha

Tüm Köylerde uygun cami bahçesi ve açık alanlarda tedbirlere uyularak Cuma namazı kılınabilecek.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.