Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 26°C
Az Bulutlu
Bayburt
26°C
Az Bulutlu
Pts 25°C
Sal 22°C
Çar 17°C
Per 14°C

Bayburt’ta lahana atıkları gıda endüstrisine kazandırılacak

Bayburt’ta lahana atıkları gıda endüstrisine kazandırılacak
7 Ağustos 2023 16:12
A+
A-

Bayburt Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Tayyibe Erten’in yürütücülüğünü üstlendiği, Dr. Öğr. Üyesi Fatma Cebeci’nin araştırmacı olarak yer aldığı; “Fermente Beyaz Lahana Atıklarından Mikrodalga ve Ultrasonikasyon Yöntemleri ile Pektin Elde Edilmesi” projesi TÜBİTAK 1002 kategorisinde desteklenecek.

Bayburt Üniversitesi sürdürülebilir gıda dönüşüm zinciri kurabilmek için bölgesel imkanları kullanan projeler geliştiren Bayburt Üniversitesi, lahanadan pektin üretme fikrinin katma değerindeki yükseklik nedeniyle son dönemdeki araştırma ilgilerini bu yöne odakladı ve ortaya çıkan proje ile TÜBİTAK’tan bir destek daha kazandı.

Projede atık lahanalardan elde edilmesi planlanan petkin, reçel ve jel ürünlerinde kullanılan organik içerik olarak bitkilerin liflerinden üretilmesiyle biliniyor. Proje kapsamında, Bayburt Belediyesi işletmesi olan Bytat Yöresel Ürünler fabrikasından temin edilen lahana turşusu atıklarının değerlendirilmesi amaçlanıyor. Proje hakkında bilgilendirmede bulunan Dr. Öğr. Üyesi Tayyibe Erten, “Projemiz özellikle hâlihazırda turşu fabrikasında, turşu üretimi sonucu ortaya çıkan lahana atıklarından; gıda üretiminde sıkça yararlanılan ve ülkemizde de yaygın bir şekilde kullanılan pektinin elde edilebilirlik potansiyelini belirleme hedefi gütmektedir. Böylece proje Bayburt Üniversitesi – sanayi işbirliğine katkıda bulunacaktır. Kamu-Üniversite-Sanayi iş birliklerinin önem kazandığı sürdürülebilirlik amaçları çerçevesinde elde edeceğimiz sonucun hem endüstriyel hem de sosyo-ekonomik potansiyeli yüksek olacak.

Proje ekibimiz adına, Rektörümüz Prof. Dr. Mutlu Türkmen başta olmak üzere, Dekanımız Prof. Dr. Ali Savaş Bülbül ile destek veren Bayburt Üniversitesi personeline desteklerinden dolayı teşekkür ediyor, ayrıca süreçteki yardımlarından dolayı Bayburt Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci, İşletme Müdürü Celal Yücel ve İşletme Gıda Mühendisi Fatma Kübra Altuncu ‘ya da teşekkür ediyorum” dedi.

 

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.