SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Bayburt Medya Haberler, Son Dakika Haberleri, Haber-Analiz, Video

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa » Gündem » Bayburt’ta Kentsel Dönüşüm bilmecesi devam ediyor

Bayburt’ta Kentsel Dönüşüm bilmecesi devam ediyor

Yayınlanma:
Güncellenme:
Bayburt’ta Kentsel Dönüşüm bilmecesi devam ediyor

Bayburt kent merkezinde bazı mahallerde son yıllarda TOKİ tarafında yapılması beklenen kentsel dönüşüm hayalleri devam ediyor.

Bayburt’un yerleşim alanındaki birçok mahallesini kuş bakışı görmek istediğinizde çevresindeki yüksek dağlara çıkmanız yeterli oluyor. Yani bir çanak misali görüntü içerisinde yer alan şehir merkezinin mahallelerini iki tepeye çıkarak görmek mümkün. Bu tepelerde birisi Şehit Osman Dağı diğeri ise Erenli (Duduzar) tepesidir.

“Kentsel dönüşüm hayali devam ediyor”

Şehit Osman Dağının tepesine çıkıp şehre baktığınızda, benzerini başka hiçbir ilde göremeyeceğiniz 3 mahallenin gerçek yüzüyle karşılaşıyorsunuz. Zahit Mahallesi ile Veysel ve Karasakal mahallesinin görüntüleri her şeyi anlatıyor. Virane ve plansız yerleşim alanı görüntüleri nedeniyle yıllardır kentsel dönüşüm hayali kuran mahalle sakinleri umutlarını yitirmeden bir gün kentsel dönüşüm müjdesinin kapılarını çalmasını bekliyor.

Kentsel dönüşüm uygulamasının bir defaya mahsus Bayburt’ta uygulanmış olması ve bununda kent merkezinin en değerli ve düz bir alanda yapılmış olmasının dışında herhangi bir mahallede ikinci bir yer göstermek mümkün değil. Kentsel dönüşüm yapılan söz konusu yer ise eski terminal ve sebze halinin yerinde yapılan konutlar ve iş yerleridir.

Yukarıda isimleri geçen 3 mahalle için yaklaşık 7 yıl öce ketsel dönüşüm çalışmaları başlatılmış ancak kısa süre sonra rafa kaldırılarak olmazlar heybesine konulmuştur.

“İki mahalle acil çözüm bekliyor”

Bir başka yüksek tepeye yani Duduzar tepesinden veya Bayburt Kalesinden şehre baktığınızda ise bazı sokak aralarına çöp aracı veya itfaiyenin dahi giremediği Camii Kebir mahallesi ve yanı başındaki Uzun Gazi Mahallesi de acilen kentsel dönüşüm bekleyen mahalleler arasında yer aldığını görürsünüz.

“Hak sahipleriyle anlaşma sağlanamadı”

Genç Osman Mahallesi eski sanayi sitesinin yerinde kentsel dönüşüm için projeler gündeme getirilmiş ancak ev ve işyeri sahiplerine yapılan teklifler ikna edici düzeyde olmadığı gerekçesiyle buradaki girişimlerde işe yaramayınca bu konuda olmazlar heybesine atılmıştır.

“TOKİ için yer sorunu yok”

Sanayi sitesinin yanı başında yıllar öce TOKİ tarafından yaklaşık 50 bin metrekare kamulaştırma yapılmış ve burada kentsel dönüşüm için konutlar yapılacak denilmesine rağmen verilen sözler olmazlar heybesine aktarılmıştır.

“Tuzcuzade mahallesinin kentsel dönüşüm beklentisi”

Tuzcuzade mahallesinin bir bölümünde 5 yıldır yapılacak denen kentsel dönüşüm için son zamanlarda başlatılan girişimlerde mahalle sakileri tarafından kendileri mağdur edeceği gerekçesiyle kabul görmeyince, bu projede olmazlar heybesine girmiş oldu. Yinede bu mahalledeki kentsel dönüşüm umutları tazelenebilir diye beklentiler devam ediyor.

 “Sosyal konut projesinin yeri merak konusu”

Son olarak TOKİ tarafında açıklanan sosyal konut projesinde kent merkezinde yapılacak denilen 93  konutun nerede yapılacağı hala netleşmiş değil. Projenin nasıl olduğu da açıklanmadı. Söylentilere göre şehirden uzak bir yerde yapılması düşünülüyormuş. Ev sahibi olma hayaliyle uykuları kaçan yüzlerce vatandaş ise Genç Osman Mahallesinde ki TOKİ’nin arsaları üzerinde neden ketsel dönüşüm başlatılmadığını merak ediyor. 

Bu arada hatırlatmakta yarar var, TOKİ’nin Bayburt’ta yıllar önce yaptığı öğretmeler evleri ile son yıllarda şehit osman dağı eteklerinde ihtiyaçlı aileler için yaptığı konutların dışında yapımı devam eden emekli konutları kentsel dönüşüm projesi değildir.

 “Söyleyin Bayburt’un vasfı halini”

Tarihi bir şehir olan ve türkülerde dile getirilen ve Bayburt’u en güzel anlatan “Söyleyin Bayburt’un Vasfı Halini” türküsü vardır. Bu türküde yaklaşık yarım yüzyıl öncesinden örnek verirken 12 mahalle sayısından ve 3 bin haneden söz edilir. Bayburt 33 yıl önce il olduğunda ise 14 mahallesi buluyordu. Son 15 yıla bakıldığında ise köylerden kent merkezine yoğun bir şekilde devam eden göç nedeniyle şehir merkezi hormonlu bir şekilde konut sayısı açısından genişlemeye ve büyümeye başladı. Şingah mahallesi hastane bölgesine konut sayısı ve alan olarak en az üç kat büyüdü. Zahit mahallesi ise çilçil mevkisi tarafına genişlemeye devam ediyor. Bütün bu yaşanan gelişmelere rağmen bir türlü mahalle sayısı artırılmıyor.

Yaşanan bu gerçeklere baktığınızda öncelikle heybede yığılmış olanların bir bir azalması gerekiyor. Şehirleşme konusunda sonradan il olan şehirlere bakıldığınızda, Bayburt’un istenilen ilerlemeyi sağlayamadığını görüyorsunuz. O nedenle yeni hikayeler yazılarak, yeni türkülere konu olacak bir Bayburt için vakit geçirmeden sorunları aşmanın yolları bulunmalıdır. 

“Değişim için fedakarlık gerekir”

Bayburtlular Kentsel Dönüşümle bir an öce değişimi ve gelişimi yakalamak istiyorsa, öncelikle TOKİ’nin hak sahiplerini mağdur etmeyecek teklifleri vatandaşa sunması gerekiyor. Hak sahipleri ise değişim için elini taşın altına koyarak kararını vermelidir. Bayburt bunu başaramadığı taktirde gelişemeyen ve değişime ayak uyduramayan bir şehir olmaya devam edecektir…

Bayburt Medya

 

 

İlgili Haberler