Dolar 32,3882
Euro 35,1467
Altın 2.326,10
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 15°C
Az Bulutlu
Bayburt
15°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 19°C
Paz 18°C
Pts 19°C

Bayburt’ta Kentsel Dönüşüm bilmecesi devam ediyor

Bayburt’ta Kentsel Dönüşüm bilmecesi devam ediyor
10 Ekim 2022 23:23 | Son Güncellenme: 10 Ekim 2022 23:29
A+
A-

Bayburt kent merkezinde bazı mahallerde son yıllarda TOKİ tarafında yapılması beklenen kentsel dönüşüm hayalleri devam ediyor.

Bayburt’un yerleşim alanındaki birçok mahallesini kuş bakışı görmek istediğinizde çevresindeki yüksek dağlara çıkmanız yeterli oluyor. Yani bir çanak misali görüntü içerisinde yer alan şehir merkezinin mahallelerini iki tepeye çıkarak görmek mümkün. Bu tepelerde birisi Şehit Osman Dağı diğeri ise Erenli (Duduzar) tepesidir.

“Kentsel dönüşüm hayali devam ediyor”

Şehit Osman Dağının tepesine çıkıp şehre baktığınızda, benzerini başka hiçbir ilde göremeyeceğiniz 3 mahallenin gerçek yüzüyle karşılaşıyorsunuz. Zahit Mahallesi ile Veysel ve Karasakal mahallesinin görüntüleri her şeyi anlatıyor. Virane ve plansız yerleşim alanı görüntüleri nedeniyle yıllardır kentsel dönüşüm hayali kuran mahalle sakinleri umutlarını yitirmeden bir gün kentsel dönüşüm müjdesinin kapılarını çalmasını bekliyor.

Kentsel dönüşüm uygulamasının bir defaya mahsus Bayburt’ta uygulanmış olması ve bununda kent merkezinin en değerli ve düz bir alanda yapılmış olmasının dışında herhangi bir mahallede ikinci bir yer göstermek mümkün değil. Kentsel dönüşüm yapılan söz konusu yer ise eski terminal ve sebze halinin yerinde yapılan konutlar ve iş yerleridir.

Yukarıda isimleri geçen 3 mahalle için yaklaşık 7 yıl öce ketsel dönüşüm çalışmaları başlatılmış ancak kısa süre sonra rafa kaldırılarak olmazlar heybesine konulmuştur.

“İki mahalle acil çözüm bekliyor”

Bir başka yüksek tepeye yani Duduzar tepesinden veya Bayburt Kalesinden şehre baktığınızda ise bazı sokak aralarına çöp aracı veya itfaiyenin dahi giremediği Camii Kebir mahallesi ve yanı başındaki Uzun Gazi Mahallesi de acilen kentsel dönüşüm bekleyen mahalleler arasında yer aldığını görürsünüz.

“Hak sahipleriyle anlaşma sağlanamadı”

Genç Osman Mahallesi eski sanayi sitesinin yerinde kentsel dönüşüm için projeler gündeme getirilmiş ancak ev ve işyeri sahiplerine yapılan teklifler ikna edici düzeyde olmadığı gerekçesiyle buradaki girişimlerde işe yaramayınca bu konuda olmazlar heybesine atılmıştır.

“TOKİ için yer sorunu yok”

Sanayi sitesinin yanı başında yıllar öce TOKİ tarafından yaklaşık 50 bin metrekare kamulaştırma yapılmış ve burada kentsel dönüşüm için konutlar yapılacak denilmesine rağmen verilen sözler olmazlar heybesine aktarılmıştır.

“Tuzcuzade mahallesinin kentsel dönüşüm beklentisi”

Tuzcuzade mahallesinin bir bölümünde 5 yıldır yapılacak denen kentsel dönüşüm için son zamanlarda başlatılan girişimlerde mahalle sakileri tarafından kendileri mağdur edeceği gerekçesiyle kabul görmeyince, bu projede olmazlar heybesine girmiş oldu. Yinede bu mahalledeki kentsel dönüşüm umutları tazelenebilir diye beklentiler devam ediyor.

 “Sosyal konut projesinin yeri merak konusu”

Son olarak TOKİ tarafında açıklanan sosyal konut projesinde kent merkezinde yapılacak denilen 93  konutun nerede yapılacağı hala netleşmiş değil. Projenin nasıl olduğu da açıklanmadı. Söylentilere göre şehirden uzak bir yerde yapılması düşünülüyormuş. Ev sahibi olma hayaliyle uykuları kaçan yüzlerce vatandaş ise Genç Osman Mahallesinde ki TOKİ’nin arsaları üzerinde neden ketsel dönüşüm başlatılmadığını merak ediyor. 

Bu arada hatırlatmakta yarar var, TOKİ’nin Bayburt’ta yıllar önce yaptığı öğretmeler evleri ile son yıllarda şehit osman dağı eteklerinde ihtiyaçlı aileler için yaptığı konutların dışında yapımı devam eden emekli konutları kentsel dönüşüm projesi değildir.

 “Söyleyin Bayburt’un vasfı halini”

Tarihi bir şehir olan ve türkülerde dile getirilen ve Bayburt’u en güzel anlatan “Söyleyin Bayburt’un Vasfı Halini” türküsü vardır. Bu türküde yaklaşık yarım yüzyıl öncesinden örnek verirken 12 mahalle sayısından ve 3 bin haneden söz edilir. Bayburt 33 yıl önce il olduğunda ise 14 mahallesi buluyordu. Son 15 yıla bakıldığında ise köylerden kent merkezine yoğun bir şekilde devam eden göç nedeniyle şehir merkezi hormonlu bir şekilde konut sayısı açısından genişlemeye ve büyümeye başladı. Şingah mahallesi hastane bölgesine konut sayısı ve alan olarak en az üç kat büyüdü. Zahit mahallesi ise çilçil mevkisi tarafına genişlemeye devam ediyor. Bütün bu yaşanan gelişmelere rağmen bir türlü mahalle sayısı artırılmıyor.

Yaşanan bu gerçeklere baktığınızda öncelikle heybede yığılmış olanların bir bir azalması gerekiyor. Şehirleşme konusunda sonradan il olan şehirlere bakıldığınızda, Bayburt’un istenilen ilerlemeyi sağlayamadığını görüyorsunuz. O nedenle yeni hikayeler yazılarak, yeni türkülere konu olacak bir Bayburt için vakit geçirmeden sorunları aşmanın yolları bulunmalıdır. 

“Değişim için fedakarlık gerekir”

Bayburtlular Kentsel Dönüşümle bir an öce değişimi ve gelişimi yakalamak istiyorsa, öncelikle TOKİ’nin hak sahiplerini mağdur etmeyecek teklifleri vatandaşa sunması gerekiyor. Hak sahipleri ise değişim için elini taşın altına koyarak kararını vermelidir. Bayburt bunu başaramadığı taktirde gelişemeyen ve değişime ayak uyduramayan bir şehir olmaya devam edecektir…

Bayburt Medya

 

 

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

  1. Bayburtlu dedi ki:

    Toki diyor ki sen gariban yerini bana ver benim senin yerine yaptığım dükkana istediğim parayı gariban olarak veremezsin bende zengine satım.toki garibana böyle yardım ediyor.

  2. Eski sanayi sitesi dedi ki:

    Bizim toki adı altinda müteahhitlere peşkeş çekilecek yerimiz yok belediye bıraksın da herkes kendi yapsın bı çocuk 20 yadina evlenme çağına geldi biz hala ev yapıp başımızı sokamiyoruz.

    1. ŞİNGAHLI dedi ki:

      eski sanayi sitesine tekrar bina yaptırmak ihanettir…50 yıl sonra gelmiş bir fırsattır.. Eski Süt fabrikasına kadar buraya çivi çakılmamalı diyoruz.. Bu alan milli park alanı ilan edilmeli, inşaat yapacaklar Trabzon – Erzincan yolu güzergahına , Danisment, Aruzga, Berne, yol altı köyü tercih edilmli, bu köylerde en kısa amanda belediye hudutlarına dahil edilmeli… Ayrıca tuğla fabrikası derhal kalkmalı bu civar bile bugün en az 50 bin nüfus barındırır.. peki bunları yapacak, ortaya koyacak kadro, yönetici, partili , stk ve hepsinden öte irade var mı.? eski sanayi rumuzlu arkadaş sadece size yerlerinizin parası ödenmeli.. sizin kafanızdakiler ya parti yöneticisi yada stk larda görev yapıyor. Onun için memleketin hali ortada… Koruğa, tarım arazilerine dokunanların , inşallah iki yakası bir araya gelmesin, elimizden sadece beddua geliyor…

  3. Murat Bayhan dedi ki:

    Bayburt terminali arkasında çok geniş bir alan var oraya TOKİ kurulabilir

  4. Esentepeli dedi ki:

    gürsel karapınarın söylediklerine aynen katılıyorum, havadan bayburta bakalım ilaç için bir tane ağaç varmı, bayburt ağaçtan koruluktan görülmemeli ,ormanı andırmalı, biz her yeri beton yaptık. nasıl düzeleceğiz .

  5. Murat dedi ki:

    Allah aşkına bırakın milleti kandırmanın anlamı yok çıkın şu şehit osman tepesinden hastane etrafına bir bakın daha 20 yıllık mazisi var hangi yol nereye çıkıyor hangi caddeye kaç kat veriliyor hangi bina ne tarafa bakıyor belli değil dün imkansızlıktan çarpık yapılaşma vardı bugün ise bilinçsizlikten durup durup şu kentsel dönüşümü haberi yapmanın anlamı yok boş hikaye anlatılıyor sonunda siz bile inanmıyorsunuz

  6. Yusuf bayram dedi ki:

    Ufku geniş işin uzmanı cağa uygun kafa yapısına sahip ekip ve idareciler tarafından kentsel dönüşüm plânlamalı apartopar bu işlere kalkışmamalı, seçimlerde projelerde yarışmalı nihayi kararı bayburt halkı vermeli.

  7. GÜRSEL KARAPINAR dedi ki:

    Anlatmaktan, yazmaktan usanmadım ifade etmeye devam edeceğim.. Bayburt kirli İmarı, çirkin yapılaşması ile Türkiye de birincidir.. Habere konu olan fotoğraflar kuş bakışı ,havadan çekimle her şeyi anlatıyor. bu görüntüden mahcup olan, utanan, yüzü kızaran ne parti yöneticisi, ne il genel ve de belediye meclis üyesi var.. En az yönetenler kadar fikir beyan etmesi gereken Üniversitemiz, BTSO ve Esnaf odaları, diğer sivil toplum kuruluşlarından ses yok.. Maalesef yönetimde etkin olanların hepsinin gizli ajandası var , belediyeyle beraber nasıl rant sağlar, işi götürürüz politikası hakim. Başta tarım arazileri ,koruk mevki olmak üzere TALAN var. Kentsel dönüşüm konusunda bir arpa boyu yol alamayışımızın en büyük nedeni VİZYONSUZLUK , herkes kendi ajandasının uygulanmasına çalışıyor.. Bir kez daha hatırlatalım eski Bayburt dediğimiz alanlar ve çarşı içi yüksek kat verilerek dönüşüm olmaz bu alan tarih ,kültür sanat ve turizmle buluşmalı , maalesef bunları anlatırken yöneten bu kadrolar bu işi yapamaz , o ÇAPTA ve VİZYONA sahip değiller, derhal kadrolarını yenilemeli… BAYBURT YIKILARAK, DÜZELİR… Herkese mavi boncuk dağıtarak belediyecilik yaparsan, bu rezalete son veremezsin.. selamlar.

  8. Bayburtlu dedi ki:

    Toki fazlasıyla hak sahiplerine hakkını veriyor fakat bizim vizyonsuz halkımız anlamamak için direniyor toki bayburta muhtaç değil ama bizimkiler kendinilerini paşa sanıyorlar böyle devam etsinler Bayburt’a en büyük ihaneti bu halk yapıyor

    1. Eylem dedi ki:

      Sen nerden biliyorsun verdiğini 140 metre yeri 300 bine alip 100 mt yeri 1 milyona satıyor aynı yeri küçültüp aynı kisiye 3.5 katina satiyor bumu hakkını vermek

  9. vatandaş dedi ki:

    sayın editör güzel bir konuya deyindiniz bayburt daki projeler neden bir arpa poyu ilerlemiyor 2019 da hak verilen 100 bin konut 300 daire projesi .diyer illerin 100/90 ında yapılmıs teslim asamasında ve sözlesmeler eski fiat üzerinden mis bayburt ta bu projeyi bekleyenlere yazık değilmi bu projede ihmali olanlar vijdanen rahatmı bayburt neden diyer illerden geri kalıyor

    1. BAYBURT KALESİ dedi ki:

      herkes kendini memnun edecek projenin peşinde onun için radikal kararlar alınamıyor ve uygulanamıyor.. Rezaletin baş sorumlusu tüm partilerin başkanı yöneticisi ve üyeleri, diğer sivil toplum kuruluşları , başkan ve belediye meclis üyeleridir..