Dolar 32,3868
Euro 35,0513
Altın 2.325,75
BİST 9.131,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 16°C
Az Bulutlu
Bayburt
16°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 19°C
Pts 19°C
Sal 20°C

Bayburt’ta Kenan Yavuz Etnografya Müzesi’ne ziyaretçi akını

Bayburt’ta Kenan Yavuz Etnografya Müzesi’ne ziyaretçi akını
5 Ekim 2020 11:25 | Son Güncellenme: 5 Ekim 2020 14:06
A+
A-

Kenan Yavuz Etnografya Müzesi kurucusu Bayburtlu iş insanı Kenan Yavuz, doğup büyüdüğü Demirözü ilçesine bağlı Beşpınar köyünde hayata geçirdiği Etnografya Müzesi ziyaretçi akınına uğruyor.

2019 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığınca tescillenen Kenan Yavuz Etnografya Müzesi Bayburt il merkezine 40 kilometre uzaklıktaki. Demirözü ilçesine ise 14 kilometre uzaklıkta Beşpınar köyünde yer alıyor.

Yaklaşık 10 bin metrekarelik bir alan içerisinde yapılan müze, zaman ve mekan ilişkisi içerisindeki tüm yapılar ve eşyalar 1950-1980 yılları arasındaki görüntüleri sergiliyor. Köy geleneklerinin canlandırıldığı müzede, geçmiş yıllardaki sosyal ve kültürel yaşamı simgele bütün eşyaları ve mekanları görmek mümkün.

Kenan Yavuz Etnografya Müzesinin hedefleri içerisinde, köylerden şehirlere hızlanarak artan göç olgusunun önüne geçmek ve köylerde meydana gelen mimari hasarların önlenmesi ve unutulmaya yüz tutan anane ve geleneklerin yaşatılarak yeni nesillere aktarılması amaçlanıyor.

Müze içerisinde geleneksel olarak yaşatılan bakkal, ayakkabıcı, terzi, demirci, kahvehane, nalbant ve marangoz gibi dükkanlar bulunuyor. Ayrıca köy evi, su değirmeni, anfi tiyatro ve açık hava sineması, Dede Korkut Türk kimliği kütüphanesi, tandırlık, aşhane, mescit, salıncak, kuşu evinden oluşuyor.

Görselliğiyle konuklarına masalsı manzaralar sunan Kenan Yavuz Etnografya Müzesi’nin zaman zaman konukları içerisinde çiçeği burnunda gelin ve damat adayları da olur. Bir ömür saklayacakları fotoğraflar için Etnografya Müzesini tercih eden çiftler, Nostaljik mekanlarda en iyi fotoğraf karelerini yakalayabilmek için çaba sarf ediyorlar.

Bayburt kent merkezine 40 kilometre uzaklıkta bulunan Kenan Yavuz Etnografya Müzesi’nin yanında Selçuklu mimarisine uygun “Loru Han” yaptırıyor. Pandemi sürecinde 8 bin kişi tarafından ziyaret edilen Kenan Yavuz Etnografya Müzesinde konaklama ihtiyacını giderebilecekleri Loru Han projesi 2021 yılında faaliyete geçmiş olacak.

Kenan Yavuz Etnografya Müzesini anlatmakla ziyaret etmenin arasında büyük fark olduğunu belirtmek gerekir.

https://www.youtube.com/watch?v=CnygESHM57Y

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.