Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 19°C
Az Bulutlu
Bayburt
19°C
Az Bulutlu
Paz 19°C
Pts 19°C
Sal 23°C
Çar 25°C

Bayburt’ta Kaleardı Eriği farklı özellikleriyle sofralarda yerini almaya hazırlanıyor

Bayburt’ta Kaleardı Eriği farklı özellikleriyle sofralarda yerini almaya hazırlanıyor
2 Eylül 2020 11:26
A+
A-

Bayburt’un Kaleardı Mahallesinde yetişen tadı ve aromasıyla farklı bir özelliğe sahip olan eriğin, yakında marmelatı reçeli ve erik suyu ile sofralarda yerini alma bekleniyor.

Her yıl Eylül aylarında hasadı yapılan tadı aroması ve lezzetiyle kendi farkını ortaya koyan Kaleardı Eriği, koronavirüs tedbirleri kapsamında insan iş gücüyle maske takarak toplanıyor ve üretim öncesi soğuk hava deposunda muhafaza ediliyor.

“Dünyanın hiçbir yerinde bu tadı bulamazsınız”

Bayburtlu işadamların olan ve son yıllarda kente farklı sektörlerde yatırımlar yaparak üretime katkı sağlayan Kemal Karakaya, Kaleardı Eriğinin farklı tadını insanların sofralarında buluşturmak adına yapacaklarını şu şekilde ifade etti: “ Ben Kaleardı Mahallesinde doğup büyüdüm. 1980 yılından buyana Ankara’da yaşıyorum. Ancak Bayburt özlemi ağırlık kazanınca, memleketimde 5 yıldan buyana çeşitli alanlarda yatırım yaparak hayatımızı devam ettirmeye çalışıyoruz. Dünyanın çeşitli yerlerinde çok sayıda erik çeşitleri bulunuyor. Bizlerde bunların bir çoğunu tamda imkanına sahip olduk. Ama ben bu yaşına kadar hiçbir yerde Kaleardı Eriğinin tadını, lezzetini, aromasını ve rengine rastlamadım. Dünyaya tanıtılması gereken eriklerden birisi olduğuna inanıyorum” dedi. 

“On beş gün içerisinde üretime başlanıyor”

İki yıl önce Kaleardı Eriğiyle ilgili fidan çalışması başlattıklarını dile getiren Karakaya, “ Fidan çalışmamızda aşılama süreci tamamlandı ve ektiğimiz fidanların tamamı tutmuş durumda. İnşallah bu yıl toprakla buluşmuş olacaklar. Ayrıca Kaleardında yaşayan hemşehrilerimize de 3-5 adet olmak üzere fidan dağıtmış olacağız. Amacımız bu geleneği burada devam ettirmektir. Bunun dışında önümüzdeki yıllarda Kalaardı Eriği Festivali de düzenlemeyi planlıyoruz. Bu yıl ise eriğin hasat zamanı geldi ve toplanan erikleri alarak soğuk hava deposunda muhafaza ediyoruz. Kısa bir süre sonra erik reçeli, marmelatı ve erik suyu üretimini başlatacağız. Büyüklerimizin bizlere, eriğin sindirim sistemine iyi geldiğini söylediklerini biliyoruz. Kaleardı Mahallemizde erik hasadı devam ediyor ve bizlerde toplanan erikleri soğuk hava deposunda muhafaza ediyoruz. Önümüzdeki on beş gün içerisinde üretime başlamış olacak ve Kaleardı Eriğimiz farklı özellikleriyle sofralarımızda yerini almış olacaktır. Ayrıca yeterli erik toplama imkanımız olursa  kurutulmuş eriği de paketlemiş olacağız. Bizim gözümüzde bu erik Bayburt’umuz için bulunmaz bir nimettir. O nedenle Bayburt’ta üretilen erik veya başka ürünlere Bayburtlular olarak ne kadar fazla sahip çıkar ve destek olursak, bu ürünlerinde o kadar fazla yaşama şansı bulacaktır diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“Şimdiki nesil önemsemiyor”

Kaleardı Mahallesinde doğup büyüyen mahalle sakinlerinden Zeki Kavi ise şunları söyledi:

“ Bayburt’ta sadece Kaleardı Mahallesinde yetişen Kaleardı Eriğinde bulunan aromayı hiçbir erikte bulamazsınız. Bizler çocukluğumuzdan beri eriğin reçelini, marmeladını yiyerek büyüdük. Ayrıca pilavların yanında erik hoşafı sofralarımızdan hiç eksik olmadı. Eskiden büyüklerimiz erik ağaçlarından fide yaparak erik ağaçlarının sayısını çoğaltırlardı. Ama yeni neslin böyle bir düşüncesi maalesef yok” ifadelerini kullandı.

Kaleardı mahallesinde yıllardır birçok evin bahçesinde bulunan erik ağaçlarının çevre illerde dahi eşi ve benzeri bulunmuyor. Kısa bir süre içerisinde eriğin farklı üretimlerle sofralarda yer alacak olmasının yanı sıra, Kaleardı Eriğini gelecek nesillere ulaştırılması adına başlatılması düşünülen ağaç kampanyasının, kent adına ağaç sevgisini teşvik edeceği ve Kaleardı Eriğinin üretimi konusunda yeni bir dönemin başlayacağı söyleniyor.

 

https://www.youtube.com/watch?v=HqKqqpxUNSU

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.