Dolar 32,5805
Euro 34,8346
Altın 2.418,98
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 24°C
Az Bulutlu
Bayburt
24°C
Az Bulutlu
Çar 27°C
Per 25°C
Cum 24°C
Cts 25°C

Bayburt’ta “Kalaya Kazlar Gelir” Türküsü Gerçek Oldu

Bayburt’ta “Kalaya Kazlar Gelir” Türküsü Gerçek Oldu
28 Aralık 2019 21:20 | Son Güncellenme: 28 Aralık 2019 21:26
A+
A-

Bayburt şehir merkezi Kaleardı Mahallesinde 6 ay önce kurulan TAYBA Kaz Çiftliğinde kısa bir süre sonra civciv üretimine başlanıyor.

Üç Bayburt sevdalısı Kemal Karakaya, Abdulkadir Adıgüzel ve Mustafa Koçer, Bayburt’ta kaz üretim çiftliği kurmaya karar verip 6 ay önce Kaleardı Mahallesinde çiftliği oluşturdular.

Bayburt’a Haziran ayında civcivleri getirerek yetiştirmeye başladıklarını ve kaz üretimini gerçekleştirerek Bayburt’ta yeni bir sektör oluşturmak için yola çıktıklarını belirten TAYBA Kaz Çiftliği ortaklarından Kemal Karakaya, kaz çiftliğiyle ilgili şunları dile getirdi:

“Kaz üretimi fikri üç Bayburtlu olarak bir şekilde bizlerin bu işi yapmamıza vesile olmuştur. Bizler uzun yıllardan beri Bayburt dışında yaşayan insanlarız. ikimiz Ankara’da bir arkadaşımız ise İstanbul’da yaşıyor. Geleceğe yönelik önemli bir sektör olacağına karar verdiğimiz ve İstanbul’da başlattığımız kaz üretim sektörünü Bayburt’ta da yapmaya karar verdik ve yaklaşık 6 ay önce 750 adet civcivi buraya getirerek yetiştirmeye başladık. 2 ay sonra da kazların yumurtlama dönemleri başlamış olacak. Aldığımız kuluçka makineleriyle ortalama bir ayda 3 bin iki yüz adet civciv üretmiş olacağız. 2020 yılındaki hedefimiz ise 10 bin civciv üretmektir.

Yani Kars’ta üretilen kazın Bayburt’ta daha iyisinin üretileceğini ispatlayarak ilimizin Türkiye genelinde daha iyi tanınmasına vesile olacak bir sektör haline getireceğiz. Bayburt’un hava şartları kaz üretimi için çok uygun olduğunu vurgulamakta yarar var. Batı ilerinde yetişen kaz ile Bayburt’ta yetişen kaz arasındaki farkı burada görmüş olduk. Suyu havası ve doğal ortamı büyük bir avantaj sağlıyor” dedi.

İlerleyen zaman içerisinde kaz üretimini farklı sektörlere dönüştürmeyi hedeflediklerini dile getiren Karakaya, “ Yılın 12 ayı hizmet verecek olan bir restoran yaparak, kaz etiyle ilgili her türlü yemeği inşallah üretecek ve farklı bir sektörüde Çoruh nehri kıyısında hizmet verir konuma getireceğiz. Yani kaz üretiminin devamındaki hedefimizde bu olacaktır. Kaz sektörüyle ilgili farklı çalışmalarımız devam ediyor. Örneğin kaz tüyünün savunma sanayisinde zırhlı can yeleklerinde kullanıldığı biliniyor. Yani kazla ilgili ne yapılması gerekiyorsa bunu Bayburt’ta gerçekleştireceğiz. Allah can sağlığı verdiği müddetçe Bayburt için ne gerekiyorsa sözde değil özde hizmet edeceğiz” ifadelerini kullandı.

40 yıldır İstanbul’da yaşayan Mustafa Koçer ise, zevkli ve insanı stresten uzaklaştıran bir uğraş verdiklerini ve kaz üretimi fikrinin kendisini tekrar Bayburt’a getirdiğini bu nedenle de mutlu olduğunu dile getirdi.

Kaz eti yemek isteyenlerin yakın bir gelecekte Kars’a değil Bayburt’a özel olarak gelerek Kaleardı Mahallesinde kaz eti yemeyi tercih edeceklerini ve Bayburt’u doğu illerinin kaz üssü haline getirmek istediklerinin altını çizen Kemal Karakaya’nın kaz üretimi ve oluşturulacak sektörlerle ilgili önemli açıklamalarının tamamını görüntülerde izleyebilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=K5uEWyGvuAY

 

 

YORUMLAR

  1. ahi dedi ki:

    köylerde durup hayvancılık yapmayanlar utansın

  2. ESLEM dedi ki:

    UFKU GENİŞ, YÜREĞİ BAYBURT SEVGİSİYLE DOLU BU HEMŞEHRİLERİMİZİ TEBRİK EDİYORUM.
    ALLAH, HAYIRLI BOL KAZANÇLAR NASİP EYLESİN. İNŞALLAH BAŞARILI VE DAİM OLURLAR. ALLAH BAYBURT’UMUZA HİZMET EDEN HERKESTEN RAZI OLSUN… BAYBURT SEVGİSİ, BAYBURT’A YATIRIM YAPMAKLA, BİR ŞEYLER ÜRETMEKLE VE BAYBURT’A HİZMET ETMEKLE OLUR….