Dolar 32,3694
Euro 34,9629
Altın 2.325,75
BİST 9.071,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 16°C
Az Bulutlu
Bayburt
16°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 19°C
Pts 19°C
Sal 21°C

Bayburt’ta ilk defa muz yetiştirildi

Bayburt’ta ilk defa muz yetiştirildi
9 Haziran 2022 14:31 | Son Güncellenme: 9 Haziran 2022 14:39
A+
A-

Bayburt şehir merkezinde işyerinde saksıda büyütülen Anamur Muz fidanı meyvesini vermeye başladı ve Bayburt’ta ilk defa muz yetiştirildi.

Bayburt’ta muhasebecilik yapan İbrahim Aydın kendi işyerinde yetiştirdiği muzla Bayburt’ta bir ilki gerçekleştirmiş oldu. Yetiştirdiği muz konusunda açıklama yapan Aydın, “ Yaklaşık 2 yıl önce bir arkadaşımıza Antalya’dan muz fidanı siparişi verdik. Anamur Muz fidesini aldığımız yerdeki satıcı fidanın Bayburt’a gönderileceğini öğrenince inanamamış ve Bayburt’ta muz yetişir mi diye dalga geçmiş. Fidon geldiğinde küçük bir görüntüsü vardı. Saksı içerisine dikimini yaparak işyerimizde büyütmeye başladık. Bol su isteyen ve geceleri en az 10 derece ısının altına düşmeyen bir ortamda yetişmesi gerekiyor. 2.5 yıl sununda yaklaşık 15 gün önce yaprak açan bölümünden 3 renk çiçek açtıktan sonra muzlar büyümeye başladı. Bunlar bir süre sonra büyüyecek ve tahminen 20 kilo kadar muz alma imkânı olacak. Eskiden Bayburt’ta kavak ve söğütten başka ağaç yetişmez derlerdi.  Zamanla değişik ağaçlar dikilip onların burada yetiştiğini görünce insanlar bu kez inanmaya ve değişik ürünleri yetiştirmeye başladılar. Bende değişiklik olsun diye muz, zeytin gibi fidanları getirip büyütmeye başladım. Bu işe biraz merakı olan birisiyim. Bundan sonra Ananas ve Avakado yetiştirmeyi deneyeceğim ”dedi.

Bayburt’ta iklim şartlarında muz yetiştirmenin mümkün olmadığı biliniyor olsa da, İbrahim Aydın’ın azmi sonrasında muz yetiştirmiş olması belki de seralarda muz üretiminin denenmesini teşvik edecektir.  

 

 

YORUMLAR

  1. Bayburtlu dedi ki:

    Bir huyumuz da yani illa Bayburt’u öveceğiz. Türkiye’nin en soğuk illerinden. Yetişen de yetişecek de belli. Toprağı, havası, iklimi her şeyi ortada. Şurada 2-3 ay sıcaklığı var. Bununla ne verim alırsın?

  2. Kerim keskin dedi ki:

    Güneş almadan mı,fotoğraftan gördüğüm kadarıyla oda güneş almıyor

  3. ESLEM dedi ki:

    HARİKA…
    AZİMLİ VE MERAKLI VE UFKU GENİŞ OLAN BU KARDEŞİMİZİ TEBRİK EDİYORUM.
    BAYBURTTA BİRÇOK SEBZE VE MEYVE YETİŞİYOR YETER Kİ, BU İŞE GÖNÜL VEREN İNSANIMIZ OLSUN.
    FASULYE VE PATATESTEN BAŞKA SEBZELERİ, KAVAK VE SÖĞÜTTEWN BAŞKA MEYVE FİDANLARINI DA DENERSEK YETİŞTİĞİNİ GÖRÜRÜZ.
    SON YILLARDA BİRAZ İLERLEME KAYDETSEK DE YİNE DE YETERLİ DEĞİL…
    BU İŞ HEVES İŞİ, GÖNÜL İŞİ, MERAK İŞİ…
    ÇALIŞAN, ÜRETEN, UFKU GENİŞ OLAN HERKESE SELAM OLSUN…