Dolar 32,5997
Euro 34,8055
Altın 2.500,72
BİST 9.438,07
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 22°C
Az Bulutlu
Bayburt
22°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 19°C
Pts 20°C
Sal 24°C

Bayburt’ta İlk Defa Kinoa Bitkisi Üretilecek

Bayburt’ta İlk Defa Kinoa Bitkisi Üretilecek
18 Mayıs 2018 14:17
A+
A-

Bayburt İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdür vekili Abdurrahman Müftüoğlu, yaptığı açıklamada, son günlerde ülkemizde ciddi rağbet gören ve kamuoyunda ilgi uyandıran kinoa bitkisinin ilk defa Bayburt’ta ekildiğini söyledi.

Bayburt’un iklim şartları nedeniyle alternatif ürün geliştirmenin oldukça güç olduğunu belirten Müftüoğlu, “İnsanın sağlıklı ve dengeli beslenmesi insanoğlu yaratıldığından beri çözüm bulunmaya çalışılan bir konudur. Geçmiş medeniyetlere baktığımız vakit, uygarlık meydana getiren tüm toplumların tarıma verdikleri öneme binaen gelişip güçlendikleri ve refah seviyelerinin arttığı görülmektedir. Bu toplumlar coğrafyalarının izin verdiği ürünleri yetiştirmek, bakımlarını yapmak için bir takım tedbirler ve kanunlar hazırlamışlardır. Bunun sonucunda ürünün miktarı artırılmış, insanlar doyurulmuştur. Günümüz modern çağında ise tarım teknolojisi sayesinde iklimin olumsuz etkileri bir nebze olsun ortadan kaldırılabilmiş, ürünler daha değişik coğrafyalarda yetiştirilme imkanı bulmuşlardır. Ürün kalite ve miktarı artırılmasına karşın, ihtiyaçların tam olarak karşılanabildiğinden bahsetmek mümkün değildir. Hali hazırda yaşadığımız coğrafyada iklimin olumsuz etkisi alternatif ürün geliştirilmesine mani olmaktadır. Temel üretimimiz hayvansal üretime ham madde sağlama amaçlı olarak yem bitkisi üretiminden oluşmaktadır. Alternatif ürün geliştirme çabalarımıza istinaden bu yıl için Ülkemizde son dönemde çok popüler olan kinoa bitkisi tarımı başlatılmıştır.

Akşar Köyünde 20 dekarlık alanda ilk ekilişler yapılmıştır. Hali hazırda çıkışlar gerçekleşmiş olup, gözlemlerimiz devam etmektedir. Kinoa bitkisi 1.000-4.000 metreler arası rakımda ve hemen her türlü toprakta yetiştirilebilmektedir. Temel iki sorunu vardır. Bunlardan ilki yabancı ot mücadelesi, diğeri ise yabani türü olan sirkenin yaygınlığıdır. Sirken ile melezlenme sonucunda ürünün kalite ve verimi azalmaktadır. Bu yıl başlatılan ekiliş ile uyumlu çeşit tespiti ve yaygınlaştırılması hususunda çalışmalarımız devam ettirilecektir.” dedi.

Müftüoğlu, saponinsiz çeşitlerin piyasada daha çok rağbet gördüğünü, çeşit seçiminde buna dikkat edilmesi gerektiğini, boylanma ile verim arasında doğru orantı olması nedeniyle kültürel işlemlerin zamanında yapılması gerektiğini, ilgi duyan üreticilerimizin Müdürlüğümüze başvurarak gerekli bilgiyi alabileceklerini kaydetti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.