Dolar 32,3652
Euro 34,9704
Altın 2.323,66
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 16°C
Az Bulutlu
Bayburt
16°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 18°C
Pts 19°C
Sal 20°C

Bayburt’ta en fazla şikâyet edilen sektör belli oldu

Bayburt’ta en fazla şikâyet edilen sektör belli oldu
18 Mart 2021 22:28
A+
A-

Bayburt’ta Tüketici Haklarında en çok şikayet edilen sektörün Parakende Ticaret olduğu açıklandı.

Veriler pandeminin etkisini bir kez daha gözler önüne sererken, Tüketiciler Birliği Bayburt Şube Başkanı Hayrettin Dilek’ten açıklama geldi.

Tüketiciyi koruma haftası nedeniyle açıklama yapan Tüketiciler Birliği Bayburt Şube Başkanı Hayrettin Dilek, “ Ülkemizde her yıl 15 Mart Dünya Tüketiciler Gününün de içinde bulunduğu hafta 15-21 Mart Tüketiciyi Koruma Haftası olarak kutlanıyor. Bayburt Şubesi olarak 16 yıldır ilimizde faaliyet gösteren Tüketiciler Birliği adına, bizlerde, tüketicilerin bilinçlendirilmesi ve danışma hizmetleriyle birlikte, sadece Tüketiciyi Koruma Haftası’na bağlı kalmadan tüketicilerin haklarını aramaları için, İlimiz Ticaret İl Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Tüketici Hakem Heyetinde ve Bayburt Sağlık İl Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Hasta Hakları Kurulundaki görev ve çalışmalarımız yanında, yıl boyunca çeşitli faaliyetlerimiz devam etmektedir.” dedi.

2020 yılı Mart ayında başlayan bir yıllık Pandemi sürecinde, tüketicilerimizin alışveriş alışkanlıklarında da değişiklik olduğunu belirten Dilek, “ Alışverişlerin genel manada uzaktan satışa yöneldiğini, online kanallar yoluyla, özellikle e-ticaret sitelerini daha çok kullanmaya başladıklarını, bunun yanında daha fazla gıda ve hijyen ürünü satın aldıklarını gözlemledik. Bu vesileyle, uzaktan satışlarda ki sorunlarda artışların yaşandığı görüldü. Uzaktan satışların kanuni alt yapısı tamamlanmadığından dolayı da, sorunların çözümü pekte mümkün olamıyor. Hem muhatabını bulamıyoruz, bulsak bile sorunu çözemiyoruz. Bir muhatap bulmak ve sorunumuz çözülsün istiyorsak, şuna dikkat etmemiz gerekiyor. Kapıda ödeme seçeneği olan alışverişleri tercih etmek. Ödemeyi kargo şirketine yapar ve sorun yaşarsak 15 gün içinde uzaktan satıştan cayma hakkımızı kullanıp, kargo şirketinden paramızı geri alabiliriz. Dolayısıyla, kargo şirketini bulamama ihtimalimiz de söz konusu değildir. Ayrıca, ödemelerinizi banka havalesi ile yapmayın lütfen. Yoksa 6 bin lira öder, 15.000 liralık telefon beklerken, 2 liralık bisküvi ile karşı karşıya kalır, muhatap da bulamazsınız.”  İfadelerini kullandı.

Farklı bir konuya da değinen Tüketiciler Birliği Bayburt Şube Başkanı Hayrettin Dilek, “Tüketiciler, herhangi bir şekilde ulaştığı kişileri yanıltan veya yanıltması muhtemel olan reklamlara ve özellikle satış elemanlarının aldatıcı veya yanıltıcı sözlerine itibar etmemelidirler. Bizi aldatan bizden değildir. Bu hadis çok büyük bir anlam içeriyor. Mal alırken aldatanlar, Mal satarken aldatanlar, söz verirken aldatanlar ve söz alırken aldatanlar, bir kez daha bu hadisi düşünsünler. Aldatmak hafife alınacak bir mesele değil. Allah muhafaza etsin inşallah. Ayrıca, tüketicilerin soru ve sorunlarına ilişkin olarak, bakanlığın Alo 175 Tüketici Danışma Hattının hizmet verdiğini unutmamak gerekir.” diye  konuştu.

Son olarak verilere değinen Dilek, “Bayburt İl Hakem Heyetine 2020 yılı itibariyle, 434 tüketici şikayet başvurusu yapıldı. Bunların 317’ sinin (% 73) tüketici lehine sonuçlandığı, aleyhe sonuçlanan karar ise 117 (%23) oranında olmuştur. Bu şikâyetlerden; “Perakende Ticaret” (280) karar ile ilk sırada yer almaktadır. Abonelik Hizmetleri (59), Finansal Hizmetler (45), Ulaşım, Sağlık ve Eğitim Hizmetleri (30), Turizm Hizmetleri (10) ve Diğer Hizmetler (10) oranında belirlenmiştir. Dileğimiz tüketicilerin haklarının farkında olmaları ve bilgilendirmemizin tüm tüketicilerimize yararlı olmasıdır. Bu vesile ile Tüketiciyi Koruma Haftası’nı kutluyor, 2021 yılının tüm tüketicilerimize sağlıklı ve huzurlu bir yıl olmasını diliyorum” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.