Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 26°C
Az Bulutlu
Bayburt
26°C
Az Bulutlu
Pts 25°C
Sal 22°C
Çar 16°C
Per 14°C

Bayburt’ta eğlence dolu kurtuluş gecesi

Bayburt’ta eğlence dolu kurtuluş gecesi
22 Şubat 2024 08:30 | Son Güncellenme: 22 Şubat 2024 11:34
A+
A-

Bayburt’un Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 106. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Kapalı Spor Salonunda Kurtuluş Gecesi programı gerçekleştirildi.

Gecenin açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci, Bundan tam 106 yıl önce bu mukaddes vatan toprağı maalesef Ruslar ve Ermenilerin hain emellerinde tutsak olmuş ve belli bir süre esaret altında yaşamış bir memleketin çocuklarıyız.  Sevgili gençler hiç bir zaman unutmayınız ki tarihini ve geçmişini bilmeyenler geleceğe güvenle bakamazlar. Türk askeri ve Bayburtlular bir destan yazdılar Kop dağlarında. O destana Mareşal Fevzi Çakmak’ın ifadesi ile İkinci Plevne destanı dendi.  O destan yazılırken oluk oluk kan aktı o dağlarda. Ecdadımız can verdi kan verdi o dağlarda. Ama aradan geçen zaman zarfında Bayburt 1 yıl 7 ay gibi bir süre esaret yaşadı ve nihayet 21 Şubat 1918’de kurtuluşa erdi. O dünyaya medeniyet örneği sunanlar dün taş mağazalara insanları doldurarak yaktılar.  Akla gelmeyecek her türlü mezalimi yaptılar.  Bugünde dünyanın çeşitli yerlerinde yine medeniyetten bahsedenlerin uyguladıkları sistem yine aynı sistem. Ortaya koydukları tablo yine aynı tablo. Gençlerimize diyorum ki Bayburt’un bir Unutulmaz Caddesi var. O Unutulmaz Caddesi’nde yıllar önce nice insanımız yakılarak katledildi.  106 yıl sonra bugün sizlerle birlikte bir bayram coşkusuyla kurtuluş günümüzü kutluyoruz.  Hepinizin bayramı kutlu olsun.” İfadelerini kullandı.

Vali Mustafa Eldivan ise “16 Temmuz 1916 da Ruslar tarafından işgal edilen ve onlardan güç alan Ermenilerin zulmüne uğrayan Bayburt, tarih boyunca olduğu gibi esarete rıza göstermemiş, 21 Şubat 1918’de düşmanlarını topraklarından söküp atmasını bilmiştir. Nasıl ki Çoruh’a zincir vurmak mümkün değilse söz konusu Vatan olunca Bayburtluya zincir vurmak mümkün değildir. Bu önemli günde, bizlere şanlı bayrağımızın altında hür bir şekilde yaşama imkânı veren ve bu uğurda canlarını hiçe sayan şehitlerimizin ve gazilerimizin aziz hatıraları önünde bir kez daha saygıyla eğiliyor, hepinizi muhabbetle selamlıyorum. Kurtuluş günümüz kutlu olsun.” Diye konuştu.

Konuşmaların ardından 21 Şubat Bayburt’un Düşman İşgalinden kurtuluşunu anlatan Temsili Tablo oyunu sahnelendi.

Daha sonra Belediye Başkan Yardımcısı Süreyya Türkmenli yönetiminde belediye personelleri Mesut Çavdar, Kurban Çil, Murat Telli, Halim Şenkal, Süleyman Dündar, Celal Karabey Yücel, Taha Yasin Çilingir, Serdar Eslek, İbrahim Balcı, Eren Topçu,Orhan Kıraç ve Yunus Emre Canlar’dan oluşan Bayburt Belediyesi Konservatuarı Türk Halk Müziği Korosu’na geldi.  Koro Bayburt ve Türkiye’nin çeşitli yörelerinden seslendirdiği türkülerle dinleyenleri adeta mest ederek büyük alkış aldı. 

Gecenin sonunda ise sanatçı Aysel Yakupoğlu seslendirdiği birbirinden güzel duygusal ve hareketli parçalarla izleyenlere unutulmaz bir gece yaşattı. Özellikle gençlerin halaylarla eşlik ettiği Yakupoğlu’na plaketini Başkan Pekmezci takdim etti.

Geceye Bayburt Valisi Mustafa Eldivan, Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci, Garnizon Komutanı Topçu Albay Gürol Akkaya, İl Jandarma Komutanı Albay Dr. Talha Övet, İl Emniyet Müdürü Nihat Uzun,  Bayburt Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Savaş Bülbül, İl Genel Meclisi Başkanı Bülent Yardımcı, MHP Bayburt İl Başkanı Muharrem Baykal, İl Genel Meclisi Üyeleri, Belediye Meclis Üyeleri, STK temsilcileri, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

 

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.