Dolar 32,5470
Euro 34,7468
Altın 2.495,43
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 22°C
Az Bulutlu
Bayburt
22°C
Az Bulutlu
Cum 22°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 20°C

Bayburt’ta Çoruh Nehri’nin geleceği masaya yatırıldı!

Bayburt’ta Çoruh Nehri’nin geleceği masaya yatırıldı!
29 Mayıs 2020 00:23
A+
A-

Çoruh Nehir Şehir Geçişi Projesi 2. etabına yönelik düzenlenen toplantıda proje alternatifleri görüşüldü.

Yapılan değerlendirmeler neticesinde ikinci etabı kapsayan kısımlarda nehir yatağına dokunulmaması kararlaştırıldı. Çalışmalar kapsamında nehir kenarında bazı kısımlar doğal taş ile tahkim edilip kimi bölümler taşkın riskine karşı yeniden düzenlenecek.

Toplantı açılışında konuşan Vali Epcim, bir ilin çevresel ve kültürel değerlerini korumanın o yöredeki yöneticilerin en önemli görevlerinden biri olduğunu söyledi. Bu anlamda kent kimliğinin, kültürel birikimin ve mekan duygusunun oluşmasında Bayburt için Çoruh Nehri’nin son derece önemli olduğunu kaydeden Vali Epcim, “Çoruh Nehri’nin dizaynı, modern anlamda taşkın koruma sistemine dahil edilmesi ve aynı zamanda estetik bir görünüme sahip olması noktasında ciddi bir gündem var. Bu gündemi yıllardır takip eden Sayın Milletvekilimizin deneyimleri, yine bu konuda deneyimleri olan şimdiki Belediye Başkanımız ve AK Parti İl Başkanı bir değerlendirme yapmak üzere bir aradayız. Bu süreç bizler açısından yeni başlıyor. Şunu ifade edelim ki; Türkiye’nin en güzel projelerinden birini yapma arzusundayız.” diye konuştu.

Süreci bu yönüyle istişare halinde yürüttüklerine dikkat çeken Vali Epcim şunları söyledi: “Yıllardır bu sürece katkı sunmaya çalışan Sayın Milletvekilimizin geçmiş deneyimlerinden yararlanmak istiyoruz. Belediye Başkanlarımızın deneyimlerinden yararlanmak istiyoruz. Çoruh bizlere, teknik manada DSİ’nin bakış açısından çok farklı anlamlar ifade ettiği için buraya biraz daha kültürel ve sosyal açıdan da yaklaşım sunacak bir projelendirme çalışması yapmamız lazım. Bayburtlu olan ve Bayburt’u memleket hissiyatıyla kabul edenlerle görüştüğümüzde Çoruh’a müdahale etmememizi istiyorlar. Bu şu anlama geliyor; doğal çevresi ile uyum içerisinde ve şehrin kültürel dokusuna uygun bir projelendirme isteniyor. Bu çok önemli. Bayburtluların Çoruh Nehri kenarında vakit geçirmelerine imkân tanıyacak, insanla Çoruh’u birleştiren bir proje noktasında bir talep var. Bu talep bizim de değerlendirmelerimize göre oldukça normal ve üzerinde durmamız gerekiyor.”

Vali Epcim, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) tarafından finanse edilecek Dede Korkut Obası Projesi ile 2. etap çalışmalarını bütünleştirecek adımların önemine işaret etti. Vali Epcim, “Bu proje bizim bundan sonra Çoruh’ta yapmayı planladığımız bazı çalışmalara temel oluşturabilir mi? şeklinde ele alınabilir. Bir tarafında Dede Korkut Obası kurulması; Çoruh Nehri’nden elektrik üretimi sağlanacak bir potansiyel mevcut, kauçuk bentle elektrik üretim sistemi kurulurken diğer taraftan Çoruh’un turistik değerini artıracak bir yaklaşım sunan bu proje son derece önemli. Kalkınma Ajanslarının hazırladığı projeler arasında bu yıl içerisinde en yüksek puanı aldı.” İfadelerini kullandı.

Milletvekili Fetani Battal ise Çoruh isminin Farsça ‘Cûy’ ile Arapça ‘Ruh’ sözcüklerinden türeyerek Çoruh halini aldığını söyledi. “Can Suyu” ya da “Ruh Irmağı” anlamlarına gelen “Cûy-i Ruh”un Bayburt için Can Nehri olduğuna değinen Milletvekili Battal, “Günümüzde çevre anlayışının bu kadar öne geçtiği, insanların ve toplumların bu merkezle olaya baktıkları zaman diliminde atacağımız her adımı ölçerek, biçerek, tartarak; estetiğine, tarihi arka planına, toplumun algılamasına dair endişeleri gidermek üzere ciddi bir elekten geçirme ihtiyacı hasıl oluyor. Bütün hassasiyetimiz burada. Çünkü Çoruh; Bayburt ve tarihi bir arka planla birlikte hepimiz için Can Nehri. DSİ’nin Türkiye’de çok başarılı çalışmaları var. Fakat DSİ’nin baktığı nokta ile bizim baktığımız nokta arasında bir uyuşmazlık görünüyor. 2002’de Milletvekili olduğumda Çoruh’un peşine düştüm. 2020 yılına geldik hala Çoruh’un peşindeyim. Görüşmediğim Bakan, getirmediğim Genel Müdür kalmamıştır. Bir sürü çalışma… Ortaya çıkan durum bizim verdiğimiz mücadelenin bir ürünü değil.” değerlendirmesinde bulundu.

Çoruh konusundaki girişimlerine Bakanlık düzeyinde yapıcı bir iradeyle karşılık bulduğunu açıklayan Milletvekili Battal şöyle devam etti: “Bu işte somut birkaç adım atmak istiyoruz. Bakanlığımız böyle bir irade koydu. Bu yıl bu desteği size sonuna kadar vereceğiz dediler. Ülkemizi ve dünyayı etkileyen çeşitli gelişmeler neticesinde bugüne kadar uzadı. Estetiğe, kullanışlılığa, görüntüye hassasiyet gösteriyoruz. Bu hassasiyetle baktığımızı bilmenizi istiyoruz.”

Toplantı Arpalı’da yapımı planlanan çeşitli projelere ilişkin değerlendirmelerin ardından sona erdi. Toplantı sonrası katılımcılar alanda incelemede bulundu.

Bayburt Valiliği’nde düzenlenen toplantıya Vali Cüneyt Epcim, Milletvekili Fetani Battal, Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci, Arpalı Belediye Başkanı Abdurrahman Polattimur, Devlet Su İşleri (DSİ) 22. Bölge Müdürü Dr. Emre Akçalı, DSİ 225 Şube Müdürü Mustafa Koray Torun, AK Parti Bayburt İl Başkanı Hacı Ali Polat ile proje uzmanları katıldı.

YORUMLAR

  1. Bayburtlu Salih dedi ki:

    Çoruh nehirnin dünya nezlinde , hırçın olduguna dair bilgiler ve kanaat varmı var!
    Peki Bayburt ta ve ülkemizin muhtelif bölgelerinde, sulama ile igili yapılan sulama kanalları var mı var!
    Porsuk diye bir çay var mı var!
    Porsuk çayının kanal içerisine alınması ve bu çayın kontrolu mümkün mü evet!
    Peki Çoruhta rafting yapılyor mu evet!
    Porsukta rafting yapıla bilir mi, hayır!
    Bu gün yapılan enerji sistemi nedeni ile , uysallaştırılan bir Çoruh var mı var!
    Yarın değişen iklim şartları nedeni ile ve ihmal ettiğimiz ve yapılması gereken ağaçlandırılma çalışmaları sonrası topramlar bereketlenir ve enerji HES sistemi ile hapis edilen su normal akarından çıkma ihtimali olur mu , olur!
    Peki bizlerin her zaman için olması muhtemel olumsuzlukları düşünerek ve bu olumsuzlukları projelendirerek ve planlarını tartışarak bu olasılıkları analiz ederek uzun yıllar en faydalı olanı projelendirmeli,
    Oun için tabi yapıyı korumak ve en faydalı projeyi uygulamalıyız.

  2. GÜRSEL KARAPINAR dedi ki:

    Sayın valimiz ,vekilimiz güzel konuşuyorlar…Valimizi tenzih ediyorum, sorunlarla yeni yüzleşiyor fakat vekilimizin açıklamaları beni çok şaşırttı ORTAYA ÇIKAN DURUM BİZİM VERDİĞİMİZ MÜCADELENİN ÜRÜNÜ DEĞİL , o zaman bu UCUBE projeye kim izin verdi….? Başkaları mı bizi yönetiyor… ?
    Sayın valim ifade ediyor TÜRKİYE’NİN EN İYİ PROJELERİNDEN BİRİNİ YAPMA ARZUSUNDAYIZ,zaten hep böyle dediler,mahvolduk…Sayın Valim,vekilim ,başkanım ve yetkililer LÜTFEN PROJEYİ GÖRELİM neler yapılacak ,netleştirin ,STK larda,memleket sevdalısı başka uzman kişilerde görsün karar verelim..Bekliyoruz..!
    Sayın valim ,vekilim ve başkanım toplumun infialiyla sadece Çoruh İslah Projesini ölçü almayınız
    Bayburt’ta çarşı içi ve mahalleleri kast ediyorum ,YÜKSEK,ÇİRKİN YAPILAŞMA ve İMAR kirliliği için ne düşünüyorsunuz..?
    Maalesef , bir önceki dönemlerin yanlışlıkları EMSAL olarak devam ettiriliyor…!
    Birilerinden, çok şey beklediğimiz bu dönemden ,üzülerek ifade ediyorum….
    SÜKUTU HAYALA UĞRADIK DERSEM YANLIŞ OLMAZ…..!

    1. Abdullah YEGEN dedi ki:

      Önce çoruh nehrinin gerçek ismini iade edin yıldırım çayı olarak değil çoruh nehri olarak tekrar hürriyetine kavuşmasını sağlayın.Daha önce verilen yıldrım çayı ismi çoruh nehrine ihanettir. Onecki gibi etrafında kavak ve selvi ağaçlarının tekrar olması bizi sevindirir. Saygılar sunarım

  3. Çoruh 69 dedi ki:

    Benim geleceğimi masaya yatırmışlar. Bırakin benim gelecegimi ,geçmişime bakın yeter. Ben doğanın sesi, insanlarin.nefesi ,ben kuşların neşesi, ben balıklarin oyun bahcesiyim. Yıllardır betonlara boğdunuz.Sesimi,nefesimi, neşemi ve bahçemi yok ettiniz. Sizden birşey beklemiyorum. Yeter ki bana dokunmayı bırakın. Eğer dokunacaksanız severek ve doğallığıma zarar vermeyin. Ben yıllardır keyfimce akıp giderim. Gönülden gönüle uzanan bir sevgi sözcüğü gibiyim. Gün olur göz yaşı gibi sessiz ve sakin akarım. Gün olur kahkahalar atıp sel olup tasarım gönüllüler dolarım. Gün olur üşürüm ve buz olur olur heryanm. Gün olur çağlarım çocuklar gibi neşe saçarım…Bana dokunacaksanız üzerime attığınız kemerleri değiştirin. Kardeşim olan Bayburt taşından bana kemerler yapin. Gelin gibi gerdanliklarla süsleyin. BAYBURT güzellikler layıktır.

    1. GÜRSEL KARAPINAR dedi ki:

      Çoruh 69 çok güzel ifade etmişsin,temennilerine aynen katılıyorum.Eksiği var fazlası yok..
      Kısaca daha da kötüye gidiyoruz… Bu gidişe DUR…..! demek sesimizi yükseltmek ve kenetlenmekten geçiyor….