Dolar 32,5336
Euro 34,8856
Altın 2.488,39
BİST 9.562,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 22°C
Az Bulutlu
Bayburt
22°C
Az Bulutlu
Cum 22°C
Cts 18°C
Paz 18°C
Pts 19°C

Bayburt’ta Çoruh Nehri Platformu kuruldu

Bayburt’ta Çoruh Nehri Platformu kuruldu
12 Haziran 2020 20:09
A+
A-

Çoruh Nehri Projesi’nin ikinci etap çalışmalarının gündeme gelmesinin ardından Bayburt’ta faaliyetlerini sürdüren 7 derneğin katılımıyla Çoruh Nehri Platformu kuruldu. 

İşte platformun tutanağı:

Bayburt Çoruh Nehri Platformu Mutabakat Tutanağı

Madde 1: 

Platformun Adı 

Bayburt Çoruh Nehri Rehabilitasyon Çalışmaları Destekleme Platformu.

Kısa Adı: Bayburt Çoruh Nehri Platformu.

Kuruluş Tarihi: 10 Haziran 2020

Faaliyet Adresi: Şeyhhayran Mahallesi Turan Caddesi No:12/A BAYBURT

Platform Koordinatörü: Prof. Dr. Rıfat YILDIZ, [email protected], 0532- 464 1396 

Madde 2:

Platformun Yasal Dayanağı 

İşbu platform, 5253 sayılı Dernekler Kanununun 25’inci maddesi ve 31.03.2005 tarih ve 25772 sayılı Resmi Gazete ’de yayınlanan Dernekler Yönetmeliğinin 94’üncü Maddesi esasları doğrultusunda kurulmuştur. 

Madde 3:

Platformun Amacı

1-DSİ tarafından Çoruh Nehri 2. Etap Rehabilitasyon çalışmaları kapsamında hazırlanan uygulama projesinin genel esasları hakkında Bayburt kamuoyunu çeşitli iletişim araçlarıyla bilgilendirmek.

2-Amacın birinci maddesinde ifade dilen çalışmalarda Çoruh Nehri’nin doğal yapısının; ekolojik (çevrebilimsel), sosyal, ekonomik, estetik, nehir tarihi ve rekreasyonel etkinliklere olanak sağlayacak işlevlerinin korunarak ve geliştirilerek rehabilite edilmesine katkı sağlamaktır.

3-Amacın ikinci maddesinde vurgulanan katkının sağlanabilmesinde konuyla ilgili bir uzmanlar heyetini oluşturmaktır.

Madde 4:

Platformun Amacına Ulaşmak İçin Yürütülecek Faaliyetler

  1. Yürütülecek faaliyetlerle ilgili yıllık çalışma programı hazırlamak.
  2. Platform yönetim grubu üyeleri arasında görev paylaşımını gerçekleştirmek.
  3. Projeyle ilgili uzmanlık alanlarında yetkin ve deneyimli kişilerden oluşacak bir “Bayburt Çoruh Nehri Platformu Uzmanlar Heyeti” oluşturmak.
  4. Uzmanlar Heyeti üyelerini tasarlanan proje hakkında kitabi ve yerinde gözlemsel olarak bilgilendirmek. Uzmanların benzer ulusal ve uluslararası uygulanmış olan projelerden yararlanması hususunda, gerekli materyali sağlamak.
  5. Uzmanlar heyetinin yapacakları gözlem, analiz ve değerlendirmelerinin sonuçlarını rapora dönüştürmek; bu çerçevede oluşturulacak önerileri Bayburt kamuoyuyla paylaşmak ve konuyla ilgili makamları bilgilendirmek. 
  6. Proje müteahhit ve taşeronları ile ilişki içinde olmak. 

Madde 5:

Platformun Kurucuları

  1. Bayburt Bilgi Paylaşım ve Proje Üretim Derneği (BAYPROJE), 
  2. Bayburt Bilim Eğitim ve Kültür Derneği (BEKDER),    
  3. Erzurum Eczacılar Odası Bayburt Temsilciliği, 
  4. Bayburt Gazeteciler Cemiyeti, 
  5. Bayburt Kadınlar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, 
  6. Bayburt Kenan Yavuz Kültür Evi ve Etnografya Müzesi Vakfı,  
  7. Bayburt Tarih-Kültür ve Edebiyat Derneği (BAYDER),

  8. Madde 6:

Platforma Üyelik

Platform kurucularınca, gerekli görülmesi durumunda yeni üye başvuruları kabul edilebilir.

Madde 7:

Platformun Organları

  1. Yönetim Grubu: Platform kurucularının temsilcilerinin tamamından oluşur ve kendi aralarında gönüllülük esaslı yapacakları görev dağılımına göre platform faaliyetlerine katkıda bulunur. 
  2. Koordinatör: Platform kurucuları tarafından belirlenir ve amaçlar doğrultusunda hazırlanacak yıllık çalışma programı uygulamalarını koordine eder.

    Madde 8:

Platform Faaliyetlerinin Finansmanı

Platformun kurucu STK’ları, platform faaliyetlerinden doğacak masrafları paylaşırlar.

Madde 9:

Platformun Faaliyet Süresi

DSİ’nin Çoruh 2. Etap projesinin tamamlanmasıyla, Bayburt Çoruh Nehri Platformunun görevi esas itibariyle tamamlanmış olmakla beraber, kurucular kurulunun kararıyla platform Çoruh Nehri ile ilgili her türlü çalışmayı takip edebilir.

 

 

YORUMLAR

  1. YAŞAR YILMAZ (İNŞAAT MÜHENDİSİ) dedi ki:

    PLATFORMU KURANLARI VE BU GÖRÜŞTE OLANLARI TEBRİK EDİYORUM. BU MEMLEKETTE TEKNİK ELAMANLAR HİÇ YOKTUR DA; KADIN DERNEKLERİ ERZURUM ECZACI OADALARI VS. YETERLİ OLUR DÜŞÜNCESİN DE OLANLARA KOCAMAN TEBRİKLER. BANA SEBZE LAZIM OLDUĞUNDA KASAP A GİTMEK GİBİ BİR DURUM HASIL OLMUŞ. TEBRİKLER….

  2. Bayburt lu Salih dedi ki:

    Hani bir söz varya, zararın neresinden dönerseniz ka^rdır diye.
    Bu sözden yola çıkarak, kurulan bu platformun, ilk başta paralar suya gömülürken ortaya çıkmaları ve itaraz ederek bilimsel verileri ortaya koyarak doğru yolu göstermelerini beklerdim.
    Tıpkı Asuman hanım gibi, kaldı ki, buna ragmen yinede zararın neresinden dönülürse kardır.
    Ayrıca bu zamana kadar etkili bir sivil toplum kuruluşu olarak Bayburt un genel menfaatlerine öncülük etmekte yetersiz kalsalarda, Ticaret odası, Esnaf odaları , Baro, Mimarlar Mühendisler odaları, her şeyden önce ilgili bilim dalı hangisi ise , ilk başta listede olmalı;
    Platformun Çoruh nehri konusunda, Belediye ye ve Bakanlığa kanun teklifi sunarak özellikle şehir merkezinden geçen akar suların en aza 50-100 metre yakınanaa betonlaşma yapılamaz diye madde olmalı diye müracat etmeli. Bayburt ta Çoruh nehri kenarında , yani Bent hamamından, Erzurum köprüsüne kadar sağlı sollu betonlar kademeli yıkılmalı ve burada bulunan, özellikle esnafımızın mağdur olmamaları için Çoruh nehri haricinde ticaretlerini yapacakları ortam hazırlanarak ,Çoruh nehri kenarları yıkılarak, güzel bir peyzaj çalışmasına tabiii tutulmalı.
    Gelelim platformun sadece Çoruh nehri ile sınırlandırılmasına ;
    Bendeniz, bu platformun sadece Çoruh nehri ile sınırlandırılmasına karşıyım, bunu genişletmeli ve özellikle T R E N yolu ve Çaykara kara yolu tünelini içine alacak şekilde genişletilmeli.

  3. GÜRSEL KARAPINAR dedi ki:

    Hayal kırıklığına uğradım,KENT ve ÇORUH’un beraber ele alınması gerektiğine inanıyordum..
    7 dernek içerisinde Erzurum’a bağlı Eczacılar odası varken, Trabzona bağlı İnşaat mühendisleri odasından ve BAROMUZUN temsil edilmemesi beni çok şaşırttı…..Yaptırım gücü olan iki stk’mız
    Ticaret -sanayi odası ve Esnaf sanatkarlar odası bu işin içinde olmalı….Bu 7 derneğin içerisinde platformu oluşturanların mesleklerini öğrensek çok güzel olacak…BU KERVAN YOL ALIRKEN DÜZELECEĞİNE inanıyorum…! Hayırlı olsun bakalım….

  4. emre dedi ki:

    her şey bitmiş bir tek çoruh kalmış gibi… kardeşim rahat bırakın şu nehri aksın gitsin!!!

  5. Y. S. dedi ki:

    Manşeti görünce heyecanla, haber metnini okudum. Çoruh hayalinde fen temellerinden uzaklaşmış, proje adı altında harap edilmiş geçmişten çok uzak olmayan, kulaklarını ”yarı okuryazar gördükleri” halkın beklentilerine tıkayan, bilimsellikten uzak akademik heyetin siyasi çalışmalarından, uzak durmayan bir taslak çalışması gördüm. Teknik perspektiften uzak kalınmış, icra yetisi bulunmayan sözel kitlelerle ekolojik ve biyolojik bir çalışma, kör veya topal hareket edecektir. Kendini eleştirebilecek özgüven sahibi, Bayburtluların hedeflerini kendi hedeflerinden üstün görebilen, gerçekçi ve ayakları yeri gören, şehrin kültürünü unutmamış dernekleri görmek istedim. Bu platform önce siyasi beklentilerini açık yüreklilikle belirtseler, siyasi termallerin ısındığında ortaya çıkan, konuşup konuşup kaybolan, şehrin yeni plan erk hayranları, halk aptal değil. Reklamlara ara verip, amatör ruhla bu konuda haykıranları neden bu çatıya almadınız veya çağırmadınız? Çoruh garabetinden dönülme eğilimini görünce şova döküldünüz. Hayırdır?