Dolar 32,3241
Euro 34,9742
Altın 2.312,74
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 15°C
Az Bulutlu
Bayburt
15°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 19°C
Paz 18°C
Pts 19°C

Bayburt’ta Çimağıl Mağarası “doğal sit alanı” olarak tescillendi

Bayburt’ta Çimağıl Mağarası “doğal sit alanı” olarak tescillendi
23 Kasım 2020 14:53 | Son Güncellenme: 23 Kasım 2020 18:24
A+
A-

Bayburt şehir merkezine 35 km uzaklıkta bulunan ve bölgenin en önemli doğa harikalarından birisi olan Çimağıl Mağarası “doğal sit alanı” olarak tescillendi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünce hazırlanan tescillenen alanlara ait koordinat ve parsel bilgilerinin de yer aldığı ilanda, Bayburt’ta Çimağıl Mağarası doğal sit alanı olarak belirlenmiş oldu. Karar Resmi Gazetede yayımlandı.

Tescillenen sit kararları

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünün Balıkesir Ayvalık’taki Çiçek Adası, Marmara ilçesindeki Büyük İstavri Mevkii, Kocaeli Gebze’deki Eskihisar Sol (Etap 1), Dilovası’ndaki Tavşancıl Doğusu ve Tavşancıl Kuzeyi, Giresun Merkez’deki Giresun Kalesi, Edirne’nin Enez ilçesindeki Gülçavuş ve Sultaniçe köyleri, Enez’deki Vakıf Köyü-3, Bayburt Merkez’deki Çimağıl Mağarası (BAY01), Sivas Doğanşar’daki Dipsiz Göl, Şelale ve Mağarası ile ilgili sit değişiklikleriyle ilgili kararlar Resmi Gazete’de yayımlandı.

Buna göre, “Doğal Sit Alanı” kapsamında olan Çiçek Adası ile Büyük İstavri Mevkii “Nitelikli Doğal Koruma Alanı”, Eskihisar Sol (Etap 1) ile Gülçavuş ve Sultaniçe köyleri “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı”, Giresun Kalesi ile Çimağıl Mağarası (BAY01), Dipsiz Göl, Şelale ve Mağarası “Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı”, Tavşancıl Doğusu ve Tavşancıl Kuzeyi “Nitelikli Doğal Koruma Alanı” ve “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı”, Vakıf Köyü-3 “Doğal Sit- Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak tescil edildi.

Yıllardır atıl bir şekilde kaderine terk edilmiş olan Çımağıl Mağarası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünce alınan bu karar sonrası makûs talihi değişir ve Bayburt turizmine hizmet vermeye başlar.

Not:  Bayburt Medya olarak 2010 yılında çekimini yaptığımız Çımağıl Mağarasının görüntülerini yayınlıyoruz.

 

https://www.youtube.com/watch?v=1j0c8wsK3Vc

 

YORUMLAR

  1. mehdi dedi ki:

    G.HANE,KARACA,MAĞARASI.,İSMİ,İLE,ÜNLENDİ.,GEÇEN,YIL,50,B İN,KİŞİ,GEZDİ.,B AYB URT
    *ÇIMAĞIL KARTAL MAĞARASI*İSMİ,İLE,İLAV E,EDİLİRSE,ÇOK,GÜZEL,OLUR.YOL V E YÖN TAB ELASI
    OLMALI.,İL,KÜLTÜR,MÜD,DUYRULUR.SLM

  2. Şeyda dedi ki:

    Çok güzel bir mağara ama yolu ve mağara çevresi çok bakımsız. Başka bir şehirde olsa bu şekilde olmazdı niye bu kadar bakımsız bu denli önemli bir doğa harikası. Üzücü idi. inş . değişmiştir gereken önem verilmiştir.