Dolar 32,3862
Euro 35,0429
Altın 2.326,30
BİST 9.137,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 16°C
Az Bulutlu
Bayburt
16°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 19°C
Pts 19°C
Sal 20°C

Bayburt’ta 5 Büyüklüğünde Deprem ve Tahliye Tatbikatı Gerçekleştirildi

Bayburt’ta 5 Büyüklüğünde Deprem ve Tahliye Tatbikatı Gerçekleştirildi
4 Mart 2022 21:07
A+
A-

Bayburt’ta Deprem Haftası dolayısıyla ülke geneliyle eşzamanlı “Deprem Anı ve Tahliye Tatbikatı” gerçekleştirildi.

Bayburt Anadolu İmam Hatip Lisesi’ndeki tatbikatta 5.0 büyüklüğündeki deprem senaryosu canlandırıldı.

Afet ve Acil Durum Başkanlığı koordinasyonunda Milli Eğitim Bakanlığı’nın destekleriyle öğrencilerde deprem bilincinin artırılması ve deprem anındaki hareket tarzının öğrenilmesi amacıyla gerçekleştirilen tatbikatta Çök-Kapan-Tutun kuralı uygulandı.

Senaryo gereğince depreme ders esnasında yakalanan öğrenciler ilk kural olarak Çök-Kapan-Tutun kuralını uyguladı. Deprem süresince kendilerini sınıflarda kuralı uygulayarak korumaya alan öğrenciler sarsıntının geçmesini bekledi. Sarsıntının bitmesinin ardından öğrenciler tahliye planı doğrultusunda toplanma alanlarına yöneldi. Toplanma alanlarında her sınıf kendi içinde çember oluşturarak geride kalan olup olmadığını kontrol etti.

Öğrencilerle tatbikata katılan Vali Cüneyt Epcim, deprem anında uyulması gereken kurallara ilişkin hatırlatmalarda bulundu. Çök-Kapan-Tutun kuralının bu noktada hayati önemine işaret eden Vali Epcim, öğrencileri tebrik etti.

Deprem tatbikatının ardından yangın senaryosu uygulandı. İtfaiye ekipleri tarafından deprem anında yaşanabilecek yangınlara, müdahalenin canlandırılmasıyla tatbikat sona erdi.

Deprem sırasında can güvenliğinin sağlanması amacıyla önerilen Çök-Kapan-Tutun kuralı üç aşamadan oluşuyor. Buna göre depremin hissedildiği ilk andan itibaren vücuda isabet edebilecek etraftaki eşya ve yapı elemanlarından korunmak maksadıyla bulunulan alanda olabildiğince az yer işgal edilmesi öneriliyor. Bunun için ilk hareketin yere yakın pozisyonda ayaklar üzerine çömelme olduğu dile getiriliyor. Fiziki güvenliğin sağlama alınması sonrasında bir diğer önemli hareket, bilincin açık tutulmasını sağlamak. Bunun içinde kafa bölgesinin darbelerden korunması gerekiyor. Bu noktada “Kapan” taktiğinin uygulanması gerektiği bildiriliyor. Harekete göre yüz bölgesi yere bakar konumdayken başın yukarı bakan kısmı ve ense boşluğunun el yardımıyla kapatılması ve darbelerden korunması gerektiği aktarılıyor. Son hareket ise savrulmaların önlenmesi ve hayatta kalma ihtimalinin artmasını sağlayacak “Yaşam Üçgeni” alanının tespit edilmesi. Bu hareket de sabitlenmiş eşyaların yanına çömelip destek alınmasını ve yapı bölümlerinin çökme tehlikesine karşı duvar ile eşya arasında oluşacak yaşam üçgenine sığınılmasını öngörüyor. Tüm bunlar “Çök-Kapan-Tutun” kuralında birleşiyor ve deprem anında hayatta kalma şansını önemli ölçüde artırıyor.

 

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.