Dolar 32,3620
Euro 34,9560
Altın 2.324,87
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 16°C
Az Bulutlu
Bayburt
16°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 18°C
Pts 19°C
Sal 20°C

Bayburt’ta 30 Bin Ton Pancar Hasat Edildi

Bayburt’ta 30 Bin Ton Pancar Hasat Edildi
13 Kasım 2017 17:38 | Son Güncellenme: 13 Kasım 2017 19:00
A+
A-

Bayburt’ta 2017 yılında 6200 dekar alandan yaklaşık 30 bin ton pancar hasat edildi.

Bayburt’ta önemli yetiştiricilik potansiyeli bulunan şeker pancarının 2017 yılı hasat işlemleri tamamlandı. Erzurum’un Ilıca İlçesi’ndeki Şeker Fabrikasına bağlı olarak Bayburt’ta 3 bölgede kurulan merkezlerde alım işlemi tamamlandı.

Bayburt İl Gıda Tarım ve hayvancılık Müdürü Abdulkadir Karabulut ve Ziraat Odası Başkanı Abuzer Yıldırımtepe, hasat işlemleri süresince pancar hasadı yapan çitçileri ve pancar alım merkezlerini ziyaret ederek üreticilerin sorun ve taleplerini dinlediler.

İl Müdürü Abdulkadir Karabulut Bayburt’un Pancar üretimi için önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirterek son yıllarda üretim miktarının yeniden artmaya başladığını belirtti. Karabulut yaptığı açıklamada; “Pancar üretiminde işçilik ve su ihtiyacı fazla bir bitki. Son yıllarda özellikle gelir avantajı nedeniyle çiftçilerimizin pancar ekimine ve yetiştiriciliğine ilgi ve taleplerinin arttığını görüyoruz. Tabi ilimizde devam eden sulama yatırımlarının ve toplulaştırma çalışmalarının tamamlanması ile birlikte pancar üretimi bu güne oranla çok fazla artacaktır. Dönem itibari ile hasat sezonunun son ürün hasadı olan pancar hasat eden çiftçilerimizi ve alım merkezlerimizi ziyaret ettik. Özellikle alım merkezinin daha iyi hizmet vermesi için gerekenleri tespit ettik. Bu hususları sayın valimize ilettik sağ olsun kendilerinde gelip yerinde pancar alım işlemlerini bizzat gördüler. Bu hususları gerek Erzurum fabrikasına ve gerekse merkezdeki ilgili birimlere ilettik. Herhangi bir kota sorumumuz bulunmuyor. İnşallah önümüzdeki yıllarda ilimizde pancar ekimi daha da artacaktır” İfadelerini kullandı.

Ziraat Odası Başkanı Abuzer Yıldırımtepe ise pancarın Bayburt için çok önemli bir ürün olduğunu belirterek yıllar içerisinde hem genel konjonktür hem de sulamaya bağlı sorunlar nedeni ile üretimin azaldığını belirtti. Son yıllarda pancar üretiminin yeniden artmasının sevindirici bir gelişme olduğunu söyleyen Yıldırımtepe; “Bayburt’ta yıllarca sulama yatırımları çok ihmal edilmiştir. Sayın Maliye Bakanımızın bu anlamda başlatmış olduğu sulama yatırımları çok önemlidir. Devam eden yatırımların tamamlanması ile Bayburt’ta sulanabilir alanların yaklaşık % 70’i inşallah sulanır hale gelecek. Tabi bu hem pancar üretimini hem de diğer ürünleri artıracaktır. Bu yıl iklim şartlarının da iyi gitmesi ile pancar üretimi çiftçiyi memnun etmiştir. Demirözü, Konursu ve Arpalı alım merkezlerinde alım işlemi tamamlanmış ve yaklaşık 30 bin ton ürün alımı gerçekleşmiştir” dedi.

Bayburt Pancar Üretiminde yıllara göre; 

2015 – 2200 dekar

2016 – 1860 dekar        

2017 –  6200 dekar

YORUMLAR

  1. Gürsel Karapınar dedi ki:

    Çok yazık, Bayburt’a pancar üretimi , 100 küsur bin tonlardan
    30 bine düşmüş, burada iyi olan ne…? anlayan, anlatsın…..!