Dolar 32,3397
Euro 35,1192
Altın 2.307,48
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 15°C
Az Bulutlu
Bayburt
15°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 19°C
Paz 18°C
Pts 19°C

Bayburtlular misafir ettikleri depremzedeler için kolları sıvadı

Bayburtlular misafir ettikleri depremzedeler için kolları sıvadı
15 Şubat 2023 00:54 | Son Güncellenme: 15 Şubat 2023 22:52
A+
A-

Bayburt’ta oluşturulan Afet koordinasyon merkezinden alınan bilgilerle, depremin ilk gününden bu yana yaşanan gelişmelerin Bayburt ölçeğinin ne denli üzerinde olduğunu ortaya koyuyor.

Türkiye’nin güneydoğusunda 10 ilde etkili olan ve binlerce insanımızın hayatımı kaybettiği deprem sonrasında, Bayburt deprem bölgesine ilk günden buyana kendi ölçeğinin çok üstünde bir destek verdi ve bu desteğini de devam ediyor.

Bayburt’ta başlatılan yardım kampanyalarında bu güne kadar 200 kamyon ve 22 adet tır insani yardım malzemesi deprem bölgesine ulaştırdı.

Bayburt Belediyesinin ve İl Özel İdaresinin araç ve iş makineleri de deprem bölgesindeki çalışmalara katkı sunuyorlar. 70’e yakın sivil toplum kuruluşu ve siyasi partilerin her birisi en az bir kamyon yardım malzemesi götürdü veya gönderdi.

Yardımlar mutlaka devam etmeli

Ancak deprem bölgesine gönderilmek üzere toplanan yardımların devam etmesi gerekiyor. Çünkü son günlerde bu yardımlar çok azaldı ve sanki frene basılmışçasına durma noktasına geldi. Bu yardımlar ülke genelinde olduğu gibi Bayburt’ta da devam etmek durumunda çünkü depremzede vatandaşlar en az bir yıl boyunca göçebe hayatı yaşar gibi yaşamlarını sürdürmek durumunda kalacaklardır.

Bayburt’ta Meslek Lisesi Spor salonu AFAD yardım toplama merkezi olarak kullanılıyor. Burada toplanan insani yardım malzemeleri araçlarla deprem bölgesine gönderiliyor. Bayburt’a gelen depremzede vatandaşlarda bu merkeze giderek kendilerine giyim eşyası, gıda maddeleri gibi insani yardım malzemelerini alabiliyorlar.

Bayburt 6 bin depremzedeyi misafir edilecek

Deprem bölgesinden şuana kadar gelen bin civarındaki vatandaş Bayburt Valiliğinin koordinasyonunda apartlara yerleştirilmiş durumdalar. Her geçen gün bu sayı artarak devam ediyor. Kredi Yurtlarına ait olan binalarda 5 bin, apart ve pansiyonlarda bin civarında olmak üzere toplam 6 bin depremzede ailenin Bayburt’ta barındırılması hedefleniyor. Afet bölgesinden gelen vatandaşlar için devlet tarafından bir yıl içerisinde konutları yapılana kadar kendileri Bayburt’ta misafir olarak kalmaya devam edecekler.

Depremzede misafirler rencide olmasın

Özellikle yardımseverlerin, depremzedeler için yiyecek veya giyecek gibi yardımları yapmamaları veya kaldıkları apartlara benzer şeyleri götürmeleri istenmiyor. Çünkü onlar depremzede oldukları için rencide olabilecekleri düşünülerek valilik tarafından yapılacak olan desteklerin daha uygun olduğu ifade ediliyor. Depremin hatırlatılması bile onları olumsuz etkiliyor. Onların acınacak durumda olmadıkları özellikle bilinmelidir. Psikolojik ve sosyolojik dengenin çok iyi ayarlanması gerekiyor. Bu insanların yerinde bizlerde olabilirdik. Empati yaparak yaşananları değerlendirmekte yarar var.

Bayburt Valiliği kent merkezine yerleştirilen depremzedelerin ihtiyacı olan barınma, gıda ve giyecek ihtiyaçlarını en iyi şekilde zaten karşılıyor. Sadece maddi desteğin Valiliğe yapılması yeterli olacak ve bu misafirlerin ihtiyaçları eksiksiz bir şekilde karşılanmış olacaktır. Diğer taraftan deprem bölgesi için ise gıda kolilerine, yakacağa, temizlik maddelerine, kadın ve erkek iç çamaşırları gibi benzer insanı yardım paketlerine ihtiyaç duyuluyor. Kullanılmış veya yeni olmayan hiçbir ürünün yardım olarak yapılması istenmiyor.

Bayburt’taki depremzedelere destek için hesap numarası açıldı

Bayburt Valiliği özel kalem müdürlüğünde oluşturulan komisyonla bir hesap numarası açıldı. Vatandaşlar tarafından bu hesap numarasına yapılacak olan maddi destekler, Bayburt’ta kalacak olan depremzede misafirlere en iyi hizmeti vermek için kullanılacak. Her zaman yardımseverliğiyle bilinen ve takdir edilen Bayburtlular, şimdiden bu hesap numarasına para yatırmaya başladılar. Destek olmak için  hayvanını satıp parasını getirenler, diğer taraftan köyünde topladığı paraları valiliğe getirip makbuz karşılığı teslim edenler var. İstanbul’daki dernek ve STK’ların maddi destek gayretleri aralıksız devam ediyor. Bireysel olarak yardım yapmak isteyen esnaf, memur ve işçilerin yardımsever ilgisinin her geçen gün artması bekleniyor. Ayrıca insanımızın zekat verme kültürü de çok yüksek, zekatını vermek isteyenler açılan hesap numarasına zekatlarını yatırabilirler. Yani maddi desteklerin aralıksız bir şekilde devam etmesi öncelikle depremzedeler ve Bayburt adına büyük önem arz ediyor.

Bayburt’taki depremzede vatandaşlara destek için Bayburt Valiliğinde açılan hesap numarası: 

T.C BAYBURT VALİLİĞİ

IBAN: TR46 0001 5001 5800 7319 5830 30

 

 

 

 

 

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

  1. hacı ali bayburtlugil dedi ki:

    c.allah cümlenizden razı olsun amin,1974 kıbrız harekatındaki yardım gibi tşkler bayburt