Dolar 32,6992
Euro 34,8918
Altın 2.508,78
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 22°C
Az Bulutlu
Bayburt
22°C
Az Bulutlu
Cts 18°C
Paz 19°C
Pts 20°C
Sal 24°C

Bayburtlu Şair ve Yazar Yahya Akengin Sokağı’nın Açılışı Yapıldı

Bayburtlu Şair ve Yazar Yahya Akengin Sokağı’nın Açılışı Yapıldı
23 Temmuz 2019 18:34 | Son Güncellenme: 25 Temmuz 2019 09:11
A+
A-

Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatçılar Vakfı Başkanı, Şair ve Yazar Yahya Akengin’in ismi, Şingah Mahallesinde yeni oluşturulan bir sokağa verildi.  

Açılışı törene, Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci, TÜRKSAV Başkanı Şair ve Yazar Yahya Akengin, AK Parti Bayburt İl Başkanı Hacı Ali Polat, Milliyetçi Hareket Partisi Bayburt İl Başkanı Bekir Kasap, Baskı Müzesi kurucusu Prof. Hüsamettin Koçan, Ankara Bayburt Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Adnan Bayram, Genel Kurmay Başkanı Yaşar Güler’in babası Fikret Güler, Belediye Başkan Yardımcısı Süreyya Türkmenli, Şingah Mahalle Muhtarı Ferdi Kiki, akademisyenler ve vatandaşlar katıldı.

Açılış töreninde bir konuşma yapan Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci, Bayburt’un kıymetli bir değeri olan Yahya Akengin’in isminin Bayburt’a yaşatılıyor olmasının önemli olduğunu bildirerek, kararı alan Belediye Mevlis üyelerini kutladı. Başkan Pekmezci konuşmasında Akengin’in şiirlerinden de okudu.

Akengin: “Cumhuriyet bize çok şeyler kattı”

Konuşmasında Bayburt’ta ilkokula başladığı yıllardan bahseden Yahya Akengin, bir köy çocuğu olarak Cumhuriyet İlkokulu’na başladığı günlerde Cemal Koçer hoca ile yaşadığı bir anıdan bahsederek, “Şimdi ne düşünüyorum biliyor musunuz, Cumhuriyet İlkokulu, cumhuriyet bana sahip çıkmış. Köy çocuğunu alıp bir yerlere götüren, yönlendiren, bir yerlere vardıran işte o Cumhuriyet; daima yaşasın. 1968 yılında Hisar Dergisi’nde ilk şiirimin yayınlandığı ele alınarak, bu vesileyle Bayburt Üniversitesi bir panel düzenledi. Sonra benim yazı hayatımda yer alan Türk Edebiyat Dergisi özel sayı yayınladı. Hayatım boyunca bir şeyler üretip ülkemizin sesini, ruhunu yansıtmaya çalıştık. Bunlar da bizim mutluluğumuz ve bunların hatırlanması da elbette bizi mutlu ediyor. Bu 50. yıl dolayısıyla Bayburt Belediyesi Meclisi böyle bir kararı aldı. Açılışı da dostumun Belediye Başkanlığı dönemine denk geldi. Hükmü Pekmezci ile şiir dostluğumuz vardır. Pekmezci benim şiirlerimi ezbere okuduğunda, Allah Allah ne güzel şiirler yazmışım derim, çünkü öylesine güzel okur. Ayrıca Belediye Meclisine bu öneriyi veren Süreyya Türkmenli’ye de teşekkür ediyor, Belediye Meclisini de minnetle anıyorum.”

 

YORUMLAR

  1. Mehmet dedi ki:

    Ne büyük bir olay !!! Bayburt Bayburt olalı böyle bir açılış görmedi, bu sokak açılışı sayesinde göç durması bir yana ters göç olacak Avrupa Almanya nerede Bayburtlu varsa iline dönecek üretim yapıp işsizliği azaltacak !!!

  2. ahmet dedi ki:

    Onun insanlığımıza ve eğitimimize yaptıkları Allahınn rızasına yönelikti,fahri idi ve hasbilikti..Hediye dahi kabul etmediği için isminin bir yere verilmesi gibi dünyevi işlere gerekyok..Yazdığı ve ölümünden sonra dağıtılan kütüphanesi ile çoğu talebesi olan insanların aldığı kitaplar arasında olan eserlerini bulup yayaınlayabilirsek yapacağımız en iyi iş olur..

  3. ali dedi ki:

    Sayın Başkanım, Yahya Akengin hocamızın ismini her yere verelim ama Şingah Mahallesi sokağına isim verilecek ise bu Hoca Ahmet Efendi olmalı. 1930 a kadar Cumhuriyet Mektebi Başmuallimliğini yapmış 1933 te emekliye ayrılmış.1955 e kadar Şingah camii fahri imamlığını yapmış ve orada talebe yetiştirmiştir. Bu mudur vefakarlık. Öncelik Bayburt a hizmet edenler olmalı.Bayburt Milli Eğitim Müdürlüğü zaten değerini bilmemiş hiç değil ise Belediye olarak da yakın tarihimizi inceleyip vefakarlığı siz gösterse idiniz. Saygılar.