Dolar 32,5994
Euro 34,8026
Altın 2.503,83
BİST 9.431,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 22°C
Az Bulutlu
Bayburt
22°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 19°C
Pts 20°C
Sal 24°C

Bayburtlu Bağcılardan İstek ve Sitem Var!

2 Eylül 2017 10:10 | Son Güncellenme: 31 Ekim 2017 05:39
A+
A-

Yıllardır şehir merkezinde bağcılık yaparak Bayburt’un yerli sebzesini üretenlerden İlhan Kırar ve Ömer Tekdemir sorunlarını dile getirip, şehri yöneten siyasilere isteklerini iletirken sitemde bulunmayı da ihmal etmediler.

50 yıldır bağcılık yaparak geçindiklerini dile getiren Kırar ve Tekdemir sorunlarını şöyle dile getirdiler, “ Bayburt’un lahanası Türkiye’de her yönüyle meşhurdur. Ama biz burada lahanamızı satamıyoruz. İl dışından getirdikleri lahanaları Bayburt’un lahanası diye satıyorlar. Bunların hiç birisi Bayburt’un lahanası değil. Bunu vatandaşın iyi bilmesi lazım. Çünkü Bayburt’un gerçek lahanası 10 veya 11 ayda satışa çıkar. Kalite olarak bakıldığında, diğer lahanalardan yapılan turşular bir ay dayanır. Bayburt’un lahanasından yapılan turşular ise 1 yıl durur ve özelliğini kesinlikle kaybetmez.

Hafta günleri araç trafiği iptal edilsin

Bizler bağcılık yapan 25-30 kişiyiz. Ürün ektiğimiz yerleri kiralıyoruz. Yılda 6 ay çalışıp iki ayında satış yaparız. Diğer 6 ay boş geçer. Mahsulümüzü satacak doğru dürüst yerimiz yok. Köprü altında 3 er metre yer vermişler ama her tarafımız satıcılarla dolu, istediğimiz şekilde satış yapamıyoruz. Ayrıca araç trafiği Pazar girişini tamamen engelliyor. Hiç değilse pazarın kurulduğu bir gün olan Pazartesi günleri araç trafiğini dört yolun olduğu mevkiden kesebilirler. Pazarcılar olarak bizlerde vatandaşta rahatlamış olur. Bizler haftada 1 gün olmak şartıyla ayda 4 gün satış yapıyoruz. Diğer günler ürünümüz çürüyüp gidiyor. Bu nedenle bağcılar olarak bizlere her gün satış yapabileceğimiz bir yer verilmesini istiyoruz. Çünkü Bayburt’ta yaz sezonu zaten kısa oluyor” diyorlar.

Bayburt Lahana festivali yapılmalı

Sahibimiz yok diyerek sitem eden Kırar ve Tekdemir, “ Türkiye’nin yer yöresinde farklı festivaller yapılıyor. Bizim en kaliteli ve meşhur olan lahanamız için her yıl bir festival düzenlenebilir. Şehri idare edenlerimiz böyle bir festival oluşturacak olurlar ise bağcılar olarak bizleri de teşvik etmiş olurlar ve Bayburt’unda her yıl bir tanıtımı ve reklamı olmuş olur.

Tarım alanlarının beton yığınına çevirdiğini dile getiren Kırar ve Tekdemir, “ Buralarda doğru dürüst tarım alanı kalmadı, gün gelecek Bayburt’ta sebze yetiştiren olmayacak ve üreticilerde aç kalmış olacaklar. Dolayısıyla insanlar dışarıdan gelen çürük sebzeleri yiyip hasta olacaklar. Buraları bizler kira vererek ürünümüzü ekiyoruz. Mal sahibi işine gelmedi mi kiraya vermiyor veya çok yüksek kira istiyor. Buraya yakın bölgede kentsel dönüşüm için TOKİ 70 dönüm yer aldı. Ama yapmaktan vazgeçtiler. Buraları bizlere kiraya versinler , sebze üretimini daha fazla yapalım ve Bayburtlu kazanmış olsun. Siyasilerimiz bizlere bu konuda öncülük yapsınlar ve taleplerimize kulak versinler” ifadelerini kullandılar.

Siyasilerimiz bir gün olsun buraya gelmediler

60 yaşına geldiklerini ve 50 yıldır bu işi yaptıklarını ifade eden İlhan Kırar ve Ömer Tekdemir, “ Siyasilerimiz bu güne kadar bizleri gelip hiç ziyaret etmediler. Burada ne iş yaparsınız, sorunlarınız var mı diye soranımız olmadı. Galiba bizleri basit ve işe yaramaz insanlar olarak görüyorlar. Aslında en değerli insanlar bizleriz. Çünkü emeğimizle güneşin anlında 6 ay çalışıp sebze üretimi yapıyoruz. Siyasilerimiz merak edipte bir gün buraya gelmediler. Sormadılar ki, siz ne iş yaparsınız, kazanabiliyor musunuz, satış yapabiliyor musunuz, nasıl geçinirsiniz demediler” diyerek sorunlarını ve isteklerini dile getirdiler

Bir çok konuya samimi ve içtenlikle açıklık getiren ve siyasiler başta olmak üzere bir çok kesime göndermeler yapan İlhan Kırar ve Ömer Tekdemir’in konuşmalarının tamamını görüntülerde izleyebilirsiniz.

 

 

YORUMLAR

  1. fikret dedi ki:

    bayburtun lahanası 10.ayda çıkar diyor ben de köyde yetiştiriyorum 8. ayın ortasında çıkıyor nasıl oluyor hem de katkısız yanımızda satıcılar var diyor ya ne olacak sadece siz mi satacaksınız

  2. Bayburt dedi ki:

    Kapalı pazar yapılması kaldı seneye, belki de senelere…
    Organik konusunda çiftçilerimizin biraz daha eğitilmesi gerekiyor..

    Emeğinize ellerinize sağlık..

  3. Galerli dedi ki:

    Dünyada nüfus artıyor yiyecek ve barınma ihtiyacı artması sebebiyle değişmek gelişmek zorundayız.İmar Bayburt’tun komple imar planı yapılarak sosyal alanlar,parklar bahçeler,Bahçeli evler,Bahçesiz evler vb. çarpık yapılaşmadan kurtulunabilir. Bayburt’ta yetişen tarımsal sanayi ürünleri arasında yer alabilecek lahana,pancar vb. ürünler sanayi ürünü olarak paketlenerek mamul hale getirilirse 2 aylık pazarlama dönemi 12 aya çıkar ve zayiat verilmez. Üreticiler birleşmeli markalaşmalı (Magarina) Devlet birimleri salamura teknik ve pazar konusunda yardımcı olması lazım.

  4. Tuzcuzadeli dedi ki:

    Bayburt bağlarında yada köylerindeki bağlarda Bayburt a ait tohumu yüzyıllardır değişmemiş tek ürün Lahana’ dır. Geriye kalan tüm üretim ürünleri tamamen hibrit tohum ve hibrit fide sistemine dönmüştür. Kısmen taze fasulye bunun dışında kalabilir. Bayburt a ait ürünler hakkında çalışmalar yapılıyor. Lahananın unutulmaması gerekir. Bağcı hemşehrilerimize destek olunmalı ve çoruh nehrinden harık yoluyla alınan sularının güzergahının modernize edilmesi gerekir. Hatta bu harıktaki su artırılarak şu andaki pazar yerinden geçen derenin devamına bağlanan bu suda güzel oynamalar yapılarak küçük şelale ve benzeri yeşil alanlar oluşturulması çok güzel bir görüntü olacaktır.
    Bu arada şunuda unutmadan geçmeyeyim. Bu bağcı hemşehrilerimize teknik olarak destek verilmeli, kullandıkları topraklarının sıkı denetimleren geçirilmeside elzemdir. Hiçbir toprak analizi yapılmadan tamamen kimyasal gübrelerle gelişigüzel bir üretim yapmaktalar. Sonrada piyasaya Bayburt organik ürünüdür gibi saçma bir iddia ile çıkmaktalar. Tohumunu veya fidesini hazır aldıktan sonra nitrat ile beslenen hangi ürün Bayburt ürünü yada organik ürün olabilirki. Bu bağcı arkadaşlarımız için Tarım il Müdürlüğünün bir çalışma yapması güzel olur kanaatindeyim. Varsa yoksa köylü çiftçiler her konuda destek görüyor. Bu hemşehrilerimizede gerekli eğitim verilerek organik ürün üretmeleri sağlanmalıdır. Bu bağların bölgesinde ciddi bir ev ve kooperatif çalışmaları var. Bence yanlış. Rant için bir sürü yere ev ve kooperatif kuyorlar. Hemde en yüksek katlısından.
    NoT: Bu yüksek katlı gudubet binalar içinde çok şeyler söylenmesi lazım. Oda ayrı bir mesele. Bayburt a hiç yakışmıyor.

  5. serkan dedi ki:

    Hiç değilse pazarın kurulduğu bir gün olan Pazartesi günleri araç trafiğini dört yolun olduğu mevkiden kesebilirler demiş değerli abim peki sen orayı kesiyon koruk cad yani pazar kurulduğu cad vatandaş evine nasıl gitsin zaten belediye bu konu hakkında birşey yapmıyor cumartesinden o cad. pazar kurmaya başılıyorlar sıkıntı cekiyoz sende kapat o cad biz evimize emniyettin ordan gidelim aklı olan fikir veriyor bu bayburtta

  6. Gürsel Karapınar dedi ki:

    İlhan KIRAR ve Ömer TEKDEMİR kardeşlerim güzel anlatıyorlar da…?
    Başlarına gelecek akıbeti görebiliyorlar mı veya seziyorlar mı..?
    Şöyle kentsel dönüşüm adı altındaki çalışmalara baksalar ,bu tarım
    arazilerine sıranın geldiğini görecekler….
    Hiç meraklanmayın ,sizin oralarda ne yaptığınızı gayet iyi biliyorlar..
    Para kazanıp kazanmadığınız hiç umurlarında bile değil, festival falan
    o da ne…? Güldürmeyin…
    Eski koruğu daha , modern peyzajla Bayburt kazana bilir mi..?
    Tarım arazileri olmasa da ,MİLİ PARK kapsamına ala bilir miyiz…
    Bunlar konuşulacak,tartışılacak, kamuyla paylaşılacak projelerdir..
    Şimdi kalkarız ,birileri bir şeye karar vermiş, icraata başlamışlar
    zaten hep böyle oluyor…
    Bu bağcı arkadaşlarımız,bizim gibi düşünenlere şunu bilmeliler
    ÇÖZÜM ŞU , bu tarım arazilerinin elden çıkmaması için tek ANAHTAR var…
    Eski sanayi çarşısında ki kentsel dönüşüm projesinin iptalidir..
    Buraların araziye çevrilmesidir.. Olur mu..? isterlerse olur…
    Yoksa bu tarım arazilerine el fatiha dememiz yakındır..Tarım
    arazisi olmasa da, BETON YIĞINI hiç olmamalı diyoruz…
    Fakat aldığımız duyumlar , çok farklı…..! Bu kadar yeter…!!!!!
    Hayırlı bayramlar….