Dolar 32,3867
Euro 35,0622
Altın 2.325,73
BİST 9.112,79
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 16°C
Az Bulutlu
Bayburt
16°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 19°C
Pts 19°C
Sal 21°C

Bayburt Üniversitesi’nin Hızına Ayak Uydurabilmek…

Bayburt Üniversitesi’nin Hızına Ayak Uydurabilmek…
28 Eylül 2019 13:08 | Son Güncellenme: 20 Ocak 2020 16:56
A+
A-

Ülke genelinde bütün illerde ve ilçelerde bulunan üniversite ve meslek yüksek okullarında eğitim gören öğrencilerin büyük bir bölümü Kredi ve Yurtlar Kurum (KYK) yurtlarının tamamen dolu olması nedeniyle barınma sorununu apart veya kiralık evler bularak çözüyorlar.

Bayburt Üniversitesi’nde şuan eğitim gören 14 bin öğrencinin 3 bin 400 yüz kadarı KYK yurtlarında barınma sorununu giderirken, diğer öğrenciler ise apart veya kiralık evlerde kalıyor. Bayburt’un kültürel, sosyal ve ekonomik açıdan gelişmesi ve kalkınması için olmazsa olmazı konumuna gelen Bayburt Üniversitesi’nde eğitim gören öğrenciler için KYK’nın alternatif barınma yerleri üretmesi ve daha fazla öğrencinin devletin yatılı yurtlarında kalabilmesi için mevcut imkanların değerlendirmesi gerekiyor. Kurulduğu günden buyana şehrin ekonomisinin lokomotifi haline gelen Bayburt Üniversitesi’nde, özellikle kız öğrencilerin yurt konusundaki talepleri öncelikli bir ihtiyaç haline dönüşmüş durumda. Bu sorunu biraz olsun asgariye indirecek imkanların devreye sokulmasında yarar var. 

“Kız öğrencilerin en çok tercih ettiği şehir”

Bayburt’un kültürel ve sosyal dokusunu zenginleştiren Bayburt Üniversitesi öğrencileri, genel olarak orta gelir sahibi ailelerin evlatlarından oluşuyor. Kız öğrenci sayısının erkek öğrenci sayısına göre daha fazla olması ve bu yönde ilin tercih edilmesi, öncelikli olarak Bayburt’un güvenilir ve huzurlu bir şehir olduğunu kanıtlıyor. Bu nedenle Bayburt

Üniversitesinin özellikle slogan haline getirdiği “Güvenli Şehrin, Huzurlu Üniversitesi” söylemi şehrin sosyal dokusuna uygun bir yaşam tarzını işaret etmektedir.

“10 yılda,10 kat büyüyen üniversite”

Bayburt Üniversitesi’nde 2019-2020 eğitim dönemine bakıldığında öğrenci sayısının 14 bini aşmış olduğunu görüyoruz. 2019 yılında mezun verilen öğrenci sayısı 1800 olurken, yeni kayıt yaptıran öğrenci sayısının ise 3600’ün üzerinde olması üniversitenin büyüme yolundaki aldığı mesafeyi kanıtlıyor.

Kurulduğu 2008 yılından buyana her yıl başta fiziksel manada olmak üzere öğrenci ve öğretim üyesi sayısı olarak büyüyerek gelişen Bayburt Üniversitesi, kurulduğu 2008-2009 yılında eğitim döneminde bin 500 civarında öğrenciye sahipken, aradan geçen 10 yıl sonunda 10 kat artarak 14 bin öğrenci sayısının üzerine çıkmış durumda. Üniversite şehrin gelişimine ve büyümesine hızla katkı sunarken, bu hıza maalesef yatılı öğrenci yurdu konusunda istenildiği şekilde ayak uydurulamamıştır.

“KYK yurtların tamamı dolu”

Bayburt’ta 2004 kapasiteli kız öğrenci yurdu başta olmak üzere toplam 3400 öğrenciyi barındıran KYK yurtları dışında 10 binden fazla öğrencinin de apartlar da ve kiralık evlerde kaldığı gerçeği göz önüne alınarak, özellikle yatılı yurt konusunda gelecek yıllara yönelik alternatif çözümlerin üretilmesi gerekiyor.

“Yatılı yurtlara dönüşebilecek alternatif yerler”

Şehir merkezi nüfusunun yüzde 33’ünü oluşturan üniversite öğrenci sayısını göz önüne aldığımızda bu haberde vurgulamak istediğimiz konuyu şöyle özetleyebiliriz:

KYK yurtlarının doluluğu ve apart evlerde kız öğrenciler için yer kalmamış olması nedeniyle mevcut imkanlar değerlendirilerek en azından belirli bir süre sonrası için alternatif yurtlar oluşturulabilir. Öğrencilerin barınma sorununa biraz olsun çözüm üreteceğine inandığımız ve hizmete sunulabilecek yerlerde olduğuna inanıyoruz. İl Milli Eğitim Müdürlüğüne ait olan ve atıl durumda bekleyen bazı öğrenci yurtları onarılarak KYK aracılığı ile hizmete sunulabilir.

Örneğin; Haberdeki fotoğraflarda görüleceği gibi, Ozulu caddesinde bulunan ve kullanılmayan Korkut Ata Anadolu Lisesi Kız Öğrenci Pansiyonu, Tuzcuzade Mahallesi Vali Nihat Üçyıldız Caddesinde atıl durumda bekleyen Endüstri Meslek Lisesi Öğrenci Yurdu, Kadızade Mahallesindeki Hayırseverler İmam Hatip Ortaokulu gibi kullanılmayan yerler var. Bunların dışında Tuzcuzade mahallesinde bulunan ve bir dönem dershane olarak kullanılan çok katlı bir bina şuan atıl durumda bekliyor. Söz konusu bu yerler onarıldıktan sonra özellikle üniversiteli kız öğrenciler için yatılı yurt olarak devreye sokulabilir.

“Bu çocuğu hep birlikte büyütebilmek”

Bir kez olsun şöyle düşünmekte yarar var; Bu şehirde doğmuş ve büyümeye başlayan 10 yaşına gelmiş olan bir çocuk gibi görmek gerekir Bayburt Üniversitesi’ni. İlin geleceği açısından ona mutlaka ihtiyaç olduğunu kabul edelim. Onu büyütürken ne gibi sıkıntılara katlanıldığını gözlerimizin önüne getirelim. Ve hala bazı sorunlarının da olduğunu kabullenelim. Onunda bizlerden birçok konuda beklentileri olduğunu empati yaparak değerlendirelim. Onu büyütürken bizden istek ve beklentileri olduğunu da ön yargılı olmadan düşünelim. Kısacası gelecekte bizler için (Bayburt için) iyi bir evlat olması adına bütün imkanları seferber edelim. Bu da mutlaka fedakarlık yapmakla mümkün olacaktır.

Veya biran olsun, Bayburt Üniversitesi’nin olmadığını varsayalım; Yani nüfusun yüzde 33’ünü kapsayan 14 bin öğrenciyi bu şehirden alıp başka bir şehre gönderelim. Yani üniversiteyi yok sayalım. Bu durumda şehrin ne hale geleceğini, nasıl bir tablo ile karşılaşacağımızı herkesiz kendince özeleştiri yaparak değerlendirip cevabını da ona göre vermesi gerekiyor…

Bütün bu değerlendirmeler neticesinde altını çizmeye çalıştığımız ve özellikle kız öğrenciler için alternatif yatılı yurtlar konusunu, Bayburt Valisi Cüneyt Epcim başta olmak üzere, Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci ve Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Selçuk Coşkun’un çözüme kavuşturacaklarına inanıyoruz.

Bayburt Medya

YORUMLAR

  1. AHMET dedi ki:

    güzel araştırılmış yerinde haber fotoğraflar her şeyi anlatıyor…

  2. Has dedi ki:

    diğer illerde dernekler yurt yaparak bu işi çözüyor

  3. bilen dedi ki:

    hayırseverler imamhatip okulunun ve endüstri meslek lisesi eski yurdunun yıkım kararı var.
    ancak altarnatif olması açısından , millieğitim bünyesindeki mevcut okulların yurtlarında barınan ortaöğretim öğrenci sayısı oldukça az ve yurtların kapasitesi 200-300 kişilikken. yurt kapasitesinin 1/3 ü ancak dolu. yani 300 kişilik yurtlarda 100-120 arasında öğrenci ancak barınıyor.
    bu durum geçici bir çözum açısından değerlendirilebilir. yurtların boş kapasiteleri değerlendirilebilir.buralara protokol yapılarak öğrenciler yerleştirilebilir mi ? düşünmekte fayda var…