Dolar 32,3867
Euro 35,0622
Altın 2.325,73
BİST 9.112,79
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 16°C
Az Bulutlu
Bayburt
16°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 19°C
Pts 19°C
Sal 21°C

Bayburt Üniversitesinde “Üç Tarzı” Siyaset Konferansı

Bayburt Üniversitesinde “Üç Tarzı” Siyaset Konferansı
11 Aralık 2018 22:19 | Son Güncellenme: 20 Ocak 2020 16:57
A+
A-

Bayburt Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi’nin düzenlediği “Üç Tarzı Siyasetin Yüz Yıllık Evrimi” isimli konferansa konuşmacı olarak katılan ve aslen Bayburtlu olan İhsan Aktaş, mevcut siyasi konjonktürün sanıldığı gibi yeni değil, geleneksel bir anlayıştan beslendiğini söyledi.  

Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonu’nda gerçekleşen konferansa, Bayburtlu olduğunu belirterek başlayan Aktaş, çocukluk dönemlerinde nesillere aşılanan Garbın üstünlüğü bilincinin, Osmanlı haritasına tanıklığıyla birlikte yıkıldığını ifade etti. Anadolu’da korunması gereken bir  kültür ve siyaset kimliğinin varlığından bahseden Aktaş, Üç Tarzı siyaseti şöyle özetledi: “Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönem siyaseti, Osmanlıcılık, İslamcılık ve Türkçülük fikirleri ekseninde şekillendi. Her biri farklı dönemlere tekabül etse de zamanla ortaya çıkan sentez, mevcut Türk siyasetine biçimini kazandıran yaklaşımı ortaya çıkardı. Türkiye’de Üç Tarzı siyasetin kurucu ayakları olan Osmanlıcılık, İslamcılık ve Türkçülük her zaman vardı. Bir kesişme kümesi gibi dönemlere göre bir kutbun baskınlığı söz konusu oldu”.  

Aktaş, Cumhuriyet döneminde Üç Tarzı siyasette değişiklikler meydana geldiğini anlatarak, Osmanlıcılık düşüncesinin yerine Garbçılık (Batıcılık) düşüncesinin konumlandırıldığını ve siyasi geleneklerde Batı orijinli bir yaklaşımın etkinliğini koruduğunu dile getirdi. Konuşmasının sonunda öğrencilerin sorularını içtenlikle yanıtlayan Aktaş, gençlere tarih bilinçlerini muhafaza etmeleri ve yüzlerini bu topraklara dönmeleri konusunda nasihatte bulundu.  

Konferans, Vali Ali Hamza Pehlivan ve Rektör Prof. Dr. Selçuk Coşkun’un, Aktaş’a katılım plaketi takdim etmesi ile birlikte sona erdi.  

Konferans sonunda Vali Pehlivan ve Rektör yardımcıları ile birlikte Rektör Coşkun’u makamında ziyaret eden Aktaş, Bayburt’a davet edilmenin kendisini çok mutlu ettiğini ve geleneklerinden uzaklaşmış bir gençliğe umut olmak adına üniversitenin tüm davetlerine icabet edeceğini söyledi.  

Konferansa, Pehlivan ve Coşkun’un yanı sıra, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hanefi Bayraktar, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Çiğdem, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emin Erdem, akademisyenler, kurum amirleri ve öğrenciler katıldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.