Dolar 32,5608
Euro 34,8287
Altın 2.417,33
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 24°C
Az Bulutlu
Bayburt
24°C
Az Bulutlu
Çar 27°C
Per 25°C
Cum 24°C
Cts 25°C

Bayburt Üniversitesi Organik Yem Katkı Maddesi Üretti

Bayburt Üniversitesi Organik Yem Katkı Maddesi Üretti
1 Temmuz 2019 19:46 | Son Güncellenme: 20 Ocak 2020 16:56
A+
A-

Bayburt Üniversitesi’nin kuzu yetiştiriciliği için geliştirdiği organik yem katkı maddesi ilk testlerden başarıyla geçti.

Bayburt Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vecihi Aksakal’ın yürütücülüğünü yaptığı, Doç. Dr. Enes Dertli, Dr. Öğr. Üyesi Emre Tekçe ve Dr. Öğr. Üyesi Bülent Bayraktar’ın araştırmacı oldukları bilimsel proje kapsamında geliştirilen üç probiyotik türünün (beslenmeye yardımcı organik ve canlı organizmalar) test çalışmaları sonucunda, bir probiyotiğin kuzu besisinde yüksek etki yarattığı tespit edildi.

Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Enes Dertli tarafından geliştirilen üç probiyotik türünün kuzu besisine etkilerinin ölçüldüğü testlerde, daha az maliyetle daha fazla kilo kazanımı sağlandığı görüldü. Proje hakkında açıklamada bulunan Prof. Dr. Aksakal, tamamıyla organik bir üretim prosesi uyguladıklarını belirterek, bölgedeki hayvancılığın gelişmesine ve daha verimli hale gelmesine katkı sunmayı amaçladıklarını söyledi. Probiyotiklerden birinde beklenenden çok daha yüksek performans gözlemlediklerini açıklayan Aksakal, organik gıda karışımlarından oluşan probiyotiğin test çalışmalarına devam edeceklerini dile getirdi. Sürecin başarıyla devam edeceğini tahmin ettiklerini belirten Aksakal, tüm testlerde başarı sağlanması durumunda patent başvurusu yapacaklarını, projenin şu anda TÜBİTAK destek başvuru aşamasında olduğunu ve bölgesel kalkınmaya büyük bir destek sunacaklarını ifade etti. Aksakal ayrıca Rektör Prof. Dr. Selçuk Coşkun’a ve projeye teknik destek veren Baytaş Organik Koyunculuk A.Ş. Yönetim Kuruluna teşekkür etti.

Proje kapsamındaki çalışmaları yerinde inceleyen Rektör Coşkun, üretim tesisini gezerek proje ekibinden ve Baytaş Organik Koyunculuk A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Ünsür’den bilgi aldı. Yerli hayvancılıkta çığır açması beklenen projeyi yakından takip ettiklerini belirten Coşkun, üniversite olarak kamu-üniversite-sanayi işbirliğine önem verdiklerini ve bulundukları yöreye katma değer kazandırmak için çalıştıklarını söyledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.