SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Bayburt Medya Haberler, Son Dakika Haberleri, Haber-Analiz, Video

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa » Eğitim » Bayburt Üniversitesi CNC Freze İmalatı Gerçekleştirdi

Bayburt Üniversitesi CNC Freze İmalatı Gerçekleştirdi

Yayınlanma:
Güncellenme:
Bayburt Üniversitesi CNC Freze İmalatı Gerçekleştirdi

Bayburt Üniversitesi Makine Mühendisliği öğrencileri tarafından yapılan CNC freze tezgahının tanıtımını yapan Mühendislik Fakültesi Makine Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Çolak, CNC freze hakkında bilgi verdi.

CNC Freze ve Prototip hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Murat Çolak şunları söyledi, “ Tasarlanan makinenin günümüzde, sanayide gittikçe artan sayıda kullanılan CNC (ComputerNumerical Control-Bilgisayar Sayımlı Kontrol) tezgâhları, üretime esneklik, parça başına düşük maliyet, istenilen tolerans ve kalitede parça üretimi gibi konularda büyük kolaylıklar sağlamaktadır.

Ayrıca CNC Freze tezgahları ulusal ve uluslararası markette son yıllarda yaygınca kullanılan bir teknoloji olmakla birlikte özellikle bölgemizde yer alan küçük ölçekli imalat sanayicileri için hala yeni bir teknoloji sunmaktadır.  Geleneksel tip üretim teknikleri ile üretim yapan firmalar bilgisayar teknolojilerindeki gelişmelere bağlı olarak yaygınca uygulama alanı bulan CNC teknoloji ile üretim yapan firmalarla rekabet şansının oldukça zayıflamıştır. Bu sebeple hazırda bulunan makinelerin bilgisayar kontrollü hale getirilerek eldeki imkanlardan maksimum olarak faydalanmak ve çoğunluğu yurt dışından ihraç edilen bu tür makinaları kendi imkanları ile ihtiyaçlarına göre imal ederek biraz da olsa büyük firmalar yanında rekabet şansını tekrar kazanabilmeleri gerekir.  Yaptığımız bu çalışmada Bayburt Küçük Sanayi Sitesinde faaliyet gösteren firmalardan Gel-Bul Tarım Makinaları ile birlikte bölgesel firma istekleri doğrultusunda herhangi bir CAM (ComputerAidedManufacturing-Bilgisayar Destekli İmalat) programı ile entegre çalışabilecek CNC freze tasarımı ve prototip imalatı yapılmaktadır” dedi.

İmalatı gerçekleştirilen prototip cihaz bir CAM programı ile entegre çalışma, ahşap veya alüminyum bir blok üzerine delme, kazıma, oyma ve bunun gibi. talaşlı imalat işlemleri yapabilme kabiliyetine sahip masaüstü bir CNC freze tezgahı olan çalışma, TÜBİTAK 2209-B kodlu “Sanayiye Yönelik Lisans Bitirme Tezi Destekleme Programı” kapsamında Yrd. Doç. Dr. Murat Çolak danışmanlığında desteklenmiş ve başarılı bir şekilde sonuçlandırılmıştır.

 

İlgili Haberler