Dolar 32,5059
Euro 34,9169
Altın 2.447,53
BİST 9.711,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 25°C
Hafif Yağmurlu
Bayburt
25°C
Hafif Yağmurlu
Cum 23°C
Cts 25°C
Paz 24°C
Pts 23°C

Bayburt Türküleri ve Halk Oyunları TRT Yolunda…

Bayburt Türküleri ve Halk Oyunları TRT Yolunda…
5 Ekim 2019 00:14 | Son Güncellenme: 8 Ekim 2019 22:05
A+
A-

Bayburt kültüründe yer alan türkü ve barlarının TRT repertuarına kazandırılması için, Şair Zihni Kent Ormanı’nda Bayburt Valisi Cüneyt Epcim’inde katıldığı bir toplantı düzenlendi.

Türkiye Radyo Televizyon (TRT) Kurumu Müzik Dairesi Başkanlığı’nca gerçekleştirilen derleme çalışması ile kayıt altına alınmamış ya da bilinmeyen Bayburt türküleri ile barlarının repertuara kazandırılması için çalışma başlatıldı.

Bu kapsamda Bayburt’a gelen TRT Ankara Radyosu Sanatçıları Kenan Tuna ile Hüseyin Ceylan bir haftalık süre zarfında yüzden fazla türkü ve halk oyununu, nota ve figürleriyle kayıt altına aldı. Çalışmalar tamamlandığında eserlerin TRT repertuarına eklenmesi için kurula sunulacak.
.
Vali Cüneyt Epcim şehir merkezi ve köylerde bilinmeyen ya da unutulmaya yüz tutmuş türkü ve barlar için çalışmalara katkı sunan isimlerle Şair Zihni Kent Ormanı’nda bir araya geldi.

Başlatılan çalışmalar dolayısıyla TRT’ye teşekkür eden Vali Epcim, “Bayburt dediğimizde insani ve kültürel özellikleriyle öne çıkan bir şehirden bahsediyoruz. Özellikle kültürel korumacılık ile Türk gelenek ve göreneklerine sahip çıkılması anlamında Bayburt merkezi konumda olan bir şehir diyebiliriz. Çoruh Havzası olarak ifade ettiğimiz bu kesim, Anadolu’da sözlü kültürün en güçlü olduğu noktalardan birisi. Bu havzadan sözlü kültüre dayalı türkülerimiz, hikâyelerimiz başta olmak üzere birçok yapıt çıkarabileceğimiz bir durum söz konusu. Bu noktada TRT’mizin buraya gelip, kaybolmaya yüz tutan sözlü eserleri ortaya çıkaracak olmasından son derece mutluyuz. İnanıyorum ki; TRT repertuarına girmeyi başaracak kalitede sözlü kültür unsurlarını burada tespit edeceğiz. Bayburt kültürüne ve geçmişine önemli bir hizmetimiz olacak” dedi.

TRT arşivlerinde Bayburt’un otuz sekiz türküsü, altı da barı olduğunu ifade eden TRT Ses Sanatçısı Kenan Tuna ise Bayburt’un bu anlamda bilinenden daha zengin olduğunu dile getirdi. Arşivlerde Remzi Çavuldak, Remzi Kırıcı ve Bayburtlu Zihni’den eserlerin yer aldığını belirten Tuna, “İnşallah bu sayıyı iki yüz, üç yüzlere çıkaracağız. Zaman zaman bu çalışmalarımıza devam edeceğiz.” diye konuştu.

Kayıt altına alınmadığı için birçok eserin unutulduğunu ifade eden Bayburtlu Bağlama Sanatçısı Hüseyin Ceylan da “Çok güzel türkülerimiz var fakat bunlar hiç kaleme alınmamış. Mesela bazı arkadaşlarımız bir dörtlüğünü söylüyor, gerisi yok. Sanırım bu anlamda biraz geç kalındı. Ama buna rağmen hem oyun olarak hem de söz olarak çok güzel eserler var” dedi.

Kurula sunulması planlanan eserlerden bazılarının seslendirildiği buluşmada çalışmalara katkı sağlayan isimlerle bilgi alışverişinde bulunuldu.

Toplantıya Bayburt Valisi Cüneyt Epcim, İl Kültür ve Turizm Müdürü Bekir Kurtoğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz Karakaşoğlu, Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birlik Başkanı Selahattin Karaman TRT sanatçıları Kenan Tuna ve Hüseyin Ceylan, yerel sanatçılar katıldı.

https://www.youtube.com/watch?v=4QxvytcLiYw

YORUMLAR

  1. Tarık dedi ki:

    10 yıl oldu Bayburt’tan ayrılalı. O güzel insanlara selam olsun. Güzel bir proğram olmuş, emeği geçenlere teşekür ederim. Devamının gelmesi dileğiyle,

  2. Bayburtlu Salih dedi ki:

    TRT nin bu çalışmaları dolayısı ile gerek TRT ye , gerek ise Bayburt ta bu konuya vesile olan herkese bir Bayburt lu olarak teşekkür ediyorum.
    Acizane bu sayfalardan zaman zaman yazmaya çalıştığım ve kendi adıma önemli olduğunu düşündüğüm bir konu olan mahalle odalarının daha zengin bir gündemlerinin olması ve buraların bir dernek veya federasyon halini alarak ekonomik açıdan ve Kültürel programlar açısından daha merkezi ve derli toplu ve bir düzen ile faaliyet göstermesi , gençler ile eğitim programları yapılması ,gençler ile yaşı ilerlemiş kültürel ve hayat tecrübesi üst seviyede olan insanlarımızı bir araya getirerek , kültürümüzün kaybolmasını önlemeli, özellikle manevi gerçeklerimizi bir medrese eğitimi kalitesinde gençlere ve geleceğe aktarmalı.
    Ayrıca TRT görevlilerimize Hicrani Baba, Ağlar baba gibi büyüklerimizin şiirlerini deyişlerini de derleme durumları olursa iyi olmaz mı.