Dolar32,9611
Euro35,8662
Altın2.502,29
BİST10.871,48
AdanaAdıyamanAfyonAğrıAksarayAmasyaAnkaraAntalyaArdahanArtvinAydınBalıkesirBartınBatmanBayburtBilecikBingölBitlisBoluBurdurBursaÇanakkaleÇankırıÇorumDenizliDiyarbakırDüzceEdirneElazığErzincanErzurumEskişehirGaziantepGiresunGümüşhaneHakkariHatayIğdırIspartaİstanbulİzmirK.MaraşKarabükKaramanKarsKastamonuKayseriKırıkkaleKırklareliKırşehirKilisKocaeliKonyaKütahyaMalatyaManisaMardinMersinMuğlaMuşNevşehirNiğdeOrduOsmaniyeRizeSakaryaSamsunSiirtSinopSivasŞanlıurfaŞırnakTekirdağTokatTrabzonTunceliUşakVanYalovaYozgatZonguldak
Bayburt 28°C
Az Bulutlu
Bayburt
28°C
Az Bulutlu
Cum23°C
Cts22°C
Paz25°C
Pts28°C

Bayburt Taşının Dünyaya tanıtımı için belgesel çekimi yapılıyor

Bayburt Taşının Dünyaya tanıtımı için belgesel çekimi yapılıyor
28 Mayıs 2024 22:09 | Son Güncellenme: 29 Mayıs 2024 11:43
A+
A-

Kültür ve Turizm Bakanlığını destekleriyle Bayburt Taşının belgeselini yapmak için Bayburt’taki taş ocaklarına belgesel çekimi başlatıldı.

Belgesel yönetmen ve yapımcılarından Hüseyin Özden ve Özbekistan Kültür Turizm Koordinatörü Saidjon Ochilov, çekimi yapılan Bayburt taşı belgeseliyle ilgili açıklamalar yaptılar.

Bayburt taşını ve taş ustalarını dünyaya tanıtmak istediklerini belirten belgesel yapımcısı ve yönetmeni Hüseyin Özden’in yaptığı açıklama şöyle:

“Bayburt taşı çok nadir bulunan niteliklere sahip ve Allah’ın Bayburtlulara bahşettiği önemli bir taş özelliğini taşıyor. Bu belgeseli yaparken ekibimiz içerisinde birde ressam ve aynı zamanda yazarımız var. Onun gözüyle Bayburt taşının yerden çıkarılıp, atölyede işlenip uygulama alanlarındaki yerini alışına kadarki süreci resmetmek istiyoruz. Yani belgeselde taş ustalarıyla doğa ve sanatı bütünleştirmek istiyoruz. Böylece bu belgesel içerisinde, Bayburt taşını ve Bayburtlu taş ustalarını dünyaya tanıtmak istiyoruz. Biz bu belgeseli gösterime sunmadan önce Bayburt’ta bir gala planlıyoruz. Daha sonra İstanbul’da bir basın tanıtımı yapmayı düşünüyoruz. Daha sonra da bir veya iki yıl kadar ulusal ve Türkiye’ deki nitelikli festivallerde gösterimini yapmayı, bununla birlikte ulusal ve uluslararası televizyonlarda yayınlamayı planlıyoruz. Bu projeye destek veren Bayburt Valiliği başta olmak üzere, il Kültür Müdürlüğüne teşekkür ediyorum.” dedi.

Bayburt’ta konuşulan kelimeleri duyduğunda gözlerinin dolduğunu ifade eden Özbekistan Kültür Turizm Koordinatörü ve aynı zamanda belgesel yapımının genel koordinatörü olan Saidjon Ochilov şunları söyledi:

“Öncelikle Bayburt’ta bulunmaktan dolayı çok mutluyum. Burasını dedelerimizin diyarı olarak değerlendiriyorum. Oturduğumuz şu mekan da kendimi Orta Asya’da, Türkmenistan’da Horasan’da gibi hissediyorum. Demek ki dedelerimiz buraya gelerek kültürlerini ve sanatlarını da getirmişler. Bu belgesel için doğru bir yere gediğimize inanıyorum. Bayburt’a geldiğim ilk günde bile burada konuşulan kelimeleri duyunca sadece Dede Korkut’u değil bizleri de yaşattığını gördüm ve inanın gözlerim yaşardı. Bayburt’ta bu belgeseli çekmeye geldiğimiz için çok şanslı hissediyorum kendimi” şeklinde konuştu.

Bayburt İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün organizasyonu ve danışmanlığında gerçekleştirilen belgesel çekimleri tamamlanana kadar, İl Kültür ve Turizm Müdürü Bekir Kurtoğlu destekleriyle belgesel yapımcılarına katkı sunuyor.   

 

 

YORUMLAR

  1. MEÇHUL KAHRAMANdedi ki:

    Çalışmayı çok değerli buluyorum. Hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.