Dolar 32,5921
Euro 34,8652
Altın 2.502,81
BİST 9.684,43
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 22°C
Az Bulutlu
Bayburt
22°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 19°C
Pts 20°C
Sal 25°C

Bayburt sel riskine hazır mı?

Bayburt sel riskine hazır mı?
27 Temmuz 2021 09:11 | Son Güncellenme: 28 Temmuz 2021 10:16
A+
A-

Son günlerde Rize ve Artvin’de yaşanan sel felaketinin bir benzeri Bayburt’ta yaşanacak olursa kent buna hazır mı sorusunun cevabını vatandaş merak ediyor.

Küresel ısınmanın son yıllarda artmasıyla birlikte sağanak yağmurlar çoğalıyor ve sel baskınlarının yanı sıra doğal felaketlerin artmasına neden oluyor. Bu durumun en etkili örneği ise bir kaç gün önce Rize ve Artvin’de aşırı yağış sonucu taşan nehir ve derelerin neden olduğu sel baskınlarında yaşandı. Yüzlerce ev iş yeri kullanılmaz hale gelirken yaşamını yitiren insanlarda oldu.

Küresel kuraklık ve ısınmanın etkisi yarım yüzyıl veya daha önceki yıllarda yaşananların bir benzerinin günümüzde yaşanır hale gelmiş olmasıdır. Buradan yola çıkılacak olunursa, Bayburt’un benzer bir sel riskine ne kadar hazır olup olmadığı vatandaşlar tarafından merak konusu.

Cevap bekleyen bazı sorular;

Sel felaketi riskinin yüksek olabileceği yerlerin tümü belirlenerek sel felaketi risk haritası çıkarıldı mı?

Kentin jeolojik yapısı nedeniyle alt yapısı sel taşkınlarını kaldıracak kapasiteye sahip mi?

Şehir içerisinden geçen Çoruh Nehri’nin ve pönserek deresinin taşkın hesaplaması yapılmış mıdır?

Kent merkezinde saatte metrekareye kaç kilogram yağış düştüğünde sel baskınları yaşanabileceği belirlenmiş midir? Örneğin Artvin’de saatte metrekareye düşen 170 kilogram yağışın bir benzeri Bayburt’ta yaşanacak olursa kent buna hazır mıdır?

 “Bayburt sel baskınlarını yaşamış bir kenttir”

Yaşı ellinin üzerinde olanlar çok iyi bilirler, 1930 ile 1960’lı yıllarda yoğun sağanak yağışlar sonrası meydana gelen sel nedeniyle Çoruh Nehri birçok defa taşarak cumhuriyet caddesi sular altında kalmıştır. Aynı şekilde pönserek deresinden gelen seller, büyük baş hayvanlarını dahi önüne katarak nehire kadar sürüklemiştir. Yaklaşık 20 yıl önce ise yağış sonrası meydana gelen sel nedeniyle pönserek deresinin tıkanması sonrası su baskınına uğrayan bir evde aile boğulmaktan son anda kurtarılmıştır.

Yine yıllar önce yoğun sağanak yağışlar sonrası Çoruh Nehri kıyılarına yakın az sayıda bulunan iş yerleri ve evlerin zemin katları sel sularıyla dolup taşmıştır. Yani Bayburt, sel baskınlarını yaşamış bir kent olmasına rağmen, benzer bir sel riskine karşı dersini çalışmış bir kent midir, vatandaş bunu merak ediyor.

Son yıllarda kısa süreli sağanak yağışların yaşandığında, cumhuriyet caddesinde sorunlar yaşandığı biliniyor. Rize ve Artvin’de saatte metrekareye düşen 170 kilogram yağışın aynısının Bayburt’ta yaşanmayacağının garantisi yoktur.

 

 

YORUMLAR

  1. Bayburtlu dedi ki:

    bir iki sene evvel, 10 metre mesafede Çoruh nehri olmasına rağmen alt yapısı bozuk olan şehrimizin en önemli caddesi olan Cumhuriyet caddesini yağmur dan dolayı su basmıştı 😀

  2. ŞİNGAHLI dedi ki:

    Murat bey, bizim zihniyetimiz afetten doğacak zarar, ziyan ,inşatların yapılması ,bu tür imalatlara talibiz ve hazırız…

    1. Murat Çelik dedi ki:

      Engellenebilir afetleri engellemek yerini afetlerden sonra yapılanları lütuf gibi göstermek daha karlı.

  3. GÜRSEL KARAPINAR dedi ki:

    Herkes ektiğini biçer.. BAYBURT zaten görüntü itibarıyla AFET görmüş gibi…Allah tüm afetlerden memleketimizi, ülkemizi korusun ,tedbiri alıp takdiri Allaha bıraktık diyor, kendimizi kandırıyoruz… Tedbirlik hiç bir yanımız yok, RANT ön planda, elbet Çoruh nehri akıl dışı çevresinde ki rezalet imarla , bu kanal yapılaşmayla , kısa zamanda yüzümüze vuracak…
    O gün geldiğinde istemesek de mal-servet kaybı olacak , dualarımız CAN KAYBI
    olmamasıdır….Çoruh nehrinin ,etrafı açık doğal haliyle kabına sığmıyor, Bayburt’u sel vuruyordu, bu haliyle afet olmaması mümkün mü …? Belediye arkası ,karşı kıyıdaki duvar
    istenilen ölçüde geri çekilmemiştir, geri çekildi mi belediye köprüsüne kadar bir tane dükkan kalmıyor, yıkılmalı da ,fakat mevcut iradenin buna gücü YETERDE YETMEZ…(!)
    O istinat duvarının yapımına D.S.İ onay vermemiştir. Nasıl ve kimler yaptı orası başka bir mevzu…
    Belediye, üniversite, sivil toplum kuruluşları v.s hiç biri bu tehlikenin farkında değil, başımıza geldiğinde bunu nasıl atlattık ,başardık diye makam sahipleri övünecekler , bu hep böyle olmuştur.. Neden..? ve Niçin..? kimse tartışmayacak…
    ALLAH tüm afetlerden TÜRKİYE’yi , dünyayı korusun..

  4. Murat Çelik dedi ki:

    Bayburt hangi doğal afete hazır bilen varsa onlar yazsın?