Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 19°C
Hafif Yağmurlu
Bayburt
19°C
Hafif Yağmurlu
Paz 19°C
Pts 19°C
Sal 23°C
Çar 25°C

Bayburt Kalesinin Dili Olsada Konuşsa!

Bayburt Kalesinin Dili Olsada Konuşsa!
24 Ağustos 2019 12:56 | Son Güncellenme: 24 Ağustos 2019 12:58
A+
A-

Bayburt’un tarihi Çinimaçin kalesinin surları üzerinde ikişer adet bulunan ay yıldız ve Atatürk silueti görüntülerinin nedeni ve ışıklandırma sorunu devam ediyor.

Bayburt’un en önemli tarihi eserlerinden birisi olan Bayburt Kalesinin genel görüntüsü ve surlarında bulunan Türk Bayrağı’ndaki hilal ve yıldız ile Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Kocatepe’deki siluet görüntüsü yıllardır ışıklandırılmayı bekliyor.

Yaşı 40’ın üzerinde olanların iyi hatırlayacağı gibi Bayburt Kalesi surlarında bulunan Türk Bayrağındaki ay yıldız ve Atatürk’ün Kocatepe’deki görüntüsü geceleri ışıklı bir şekilde şehrin her tarafından görünürdü. Bir dönem kalenin geçici olarak sorumluluğu Bayburt Belediyesine verildiğinde mevcut görsellerin ışıklandırılması yerine üçüncü bir kale suruna ay yıldız ve Atatürk silueti konuldu.

Bu icraat sonrası kale surlarında ay yıldız ve Atatürk silueti görüntüleri ikişer adet olarak görüntü vermeye başladı. Tarih ve Kültür şehri diye söz ettiğimiz Bayburt’ta, ne yazık ki en önemli tarihi eserlerden birisi olan kalenin günün 24 saati şehre bakan, hatta şehri kucaklayan surlarındaki bu görüntülerinin Kültür Bakanlığı Anıtlar Kurulu tarafından düzenlenmesi ve tarihi kaleye yakışır bir hale getirilmesi bekleniyor.

Özellikle ziyaretçiler tarafından bir çok konuda eleştirilere neden olan ve son birkaç yıldır sorumluluğu yeniden İl Kültür Müdürlüğüne devredilen kalede başlatılan projeler neticesinde, hummalı çalışmalar dikkat çekiyor.

Başlatılan çalışmalar zaman içerisinde kalenin tarihi görüntülerini yeniden gün ışığına çıkarmaya başlamıştır. Son zamanlarda Anıtlar ve Müzeler Kurulu tarafından başlatılan çalışmalarda ise kalenin çinileri yeniden surlarla buluşmaya başladı. 2019 yılı içerisinde programlanan çalışmalarda 293 adet çini, kale surlarındaki yerlerini almaya başlayacak. Ayrıca kuruldan karar çıkması halinde habere konu olan ay yıldız ve Atatürk siluetinin kale surlarının ön tarafında yer alması ile birlikte kalenin tamamen ışıklandırılması bekleniyor.

Bu haberde asıl amaç dikkatlerin Bayburt Kalesine yönlendirilmesidir. Benzer bir örneği olmayan, binlerce yıl önce inşa edilmiş ve reklamını dahi yeterince yapamadığımız tarihi Bayburt Kalesi, başlatılan çalışmalarla içerisinde yaşattığı gizemli sırların ortaya çıkarılmasıyla birlikte turizme açılacağı günler Bayburtlular tarafından sabırsızlıkla bekleniyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.