Dolar 32,5286
Euro 34,9326
Altın 2.438,75
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 25°C
Hafif Yağmurlu
Bayburt
25°C
Hafif Yağmurlu
Cum 23°C
Cts 25°C
Paz 24°C
Pts 22°C

Bayburt Kalesi’ni gölgeleyen binaların üst katlarının yıkımı tamamlandı

Bayburt Kalesi’ni gölgeleyen binaların üst katlarının yıkımı tamamlandı
25 Temmuz 2021 10:17
A+
A-

Bayburt Belediyesi, tarihi Çinimaçin Bayburt Kalesi’nin görüntüsüne engel olan 2 binanın üst katlarının yıkımını gerçekleştirdi.

Cumhuriyet caddesi Saat Kulesi Meydanı’nda bulunan ve tarihi kalenin görüntüsüne engel olan iki binadan birisinin iki katı, diğer binanın ise bir katı Bayburt Belediyesi tarafından kamulaştırılarak başlatılan yıkım işlemleri tamamlandı.

Saat Kulesi etrafında bulunan ve tarihi kalenin görselliğini engelleyen iki bina yıllarca eleştiri konusu olmasına rağmen bir türlü yıkım kararı alınamamıştı. Bayburt Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci’nin bu konudaki kararlılığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığının da katkılarıyla kamulaştırma kararının alınmasıyla birlikte iki binanın üst katları için kamulaştırma kararı alınarak yıkım işlemi gerçekleştirildi.

 

 

 

YORUMLAR

  1. mehmet dedi ki:

    Aslında ilk önce caminin içinden başlanmalıydı yani belediye binasının 3 katı yıkılmalıydı, hatta tüm sağ taraf tıraşlanmalı.

  2. MTK dedi ki:

    kaleye giden yollarda uyarıcı levhalar yetersiz. Belediye veye Kültür Müdürlüğü buna bir çözüm bulmalı. Hergün onlarca insan kale yolu diye farklı yollara gidiyorlar.

    Madem turizm diyorsunuz ve de önem veriyorsunuz önce şu sineklerden kurtulmamız lazım.bunun içinde ilaçlama yapılması lazım..

    ne yazık ki yeterince ilaçlama yapılmıyor. şehrin göbeğinde sineklerden kurtulamıyoruz..

  3. Ali Dumlupınar dedi ki:

    Bayburt deyimi ile “gıdım gıdım” yapılan güzellikler, talan ve menfaat ve siyasi çıkar doğrultusunda talan olup gidiyor. Kepçe ile alınanların kaşıkla yerine konması mümkün değildir. Bu bayburtumuzun değişmez kaderidir böyle gelmiş, böyle gidecektir. Taktir edici ve tenkit edici yorumlar, sadece bu sayfalarda kalacaktır.

    1. GÜRSEL KARAPINAR dedi ki:

      Ali ağabeyi haklısın, sen söyle ,sen işit… Maalesef gitmiyor artık, boğuluyoruz.. Birbirimizi çiğniyoruz, içler acısı durumumuz var… Tel ,tel dökülüyoruz…. sihirli değnek bekliyoruz…..!

  4. Bayburt lu Salih dedi ki:

    Saat kule önündeki binadan bir kat daha, arkadaki yeşil binanında yandaki çatı seviyesine indirilmesi gerekir.
    Ayrıca, kısa bir Bayram ziyaretine geldiğim zaman şu duyumu aldım, doğru mu bilmem;
    LCW binası gibi bu sırada yapılan yeni binaların ve sonradan yapılması düşünülen binalarında aynı yükseklikte yapılacağı yönünde, eğer böyle ise kale önündeki görüntüye yıkım için verilen paraların ne manası var.
    Aslında saat kuleden baktığımız zaman, kale ye doğru yıkım yapılması gereken başka binalarda var, lakin ben şunu anlamıyorum. Almanya , Fransa, İsviçre v.b ülkelerde şehirlerin içerisinden geçen nehirlerin etrafında harika peyzaj düzenlemeleri yapılır ve yapılaşmaya izin verilmez.
    Gerek Bayburt ta , gerekse ülkemizin çeşitli bölgelerinde nehir kenarlarına beton bloklara izin vermek marifet sayılıyor.
    Hal bu ki, meydan köprüsünden taş köprü ,hatta Erzurum köprüsüne kadar Çoruh nehrinin en az 100metre mesafeye kadar yapılaşma izni verilmemeli, bu yönde İl genel meclisi nin yetkisi var ise burası, yok ise Belediye meclisi bu alanda yapılaşma yasağı getirmeli.
    Bunlar yetmiyormuş gibi, eski sanayi sitesinin güzelim alanının ,yıkıldıktan sonra betonlaşması için
    Sn Hükmü Başkanımızda can atıyorlar.
    Sn Başkanım küresel manada iklim değişikliklerinin nasıl dünyamızı etkilediğini görüyoruz, biz de Bayburt olarak kendi üzerimize düşeni yerine getirmeliyiz. Bu alan stadyumdan, pazar yerinin kurulduğu köprü alanına kadar , beton değil, büyük bir yeşil alan ağaçlandırma ve tarihi şahsiyetlerimizin kaideleri ve tanıtım yazıları ile gençlere ve şehirde bulunana ve dışarıdan gelen misafirlere tanıtılmalı, devamında Aslan dağından gelen ormanlık yapının , bu proje kapsamında eski sanayinin arka kısmını adeta bir yağlı boya tablosu gibi çerçevelenmeli, şehire estetik güzellikler katılmalı, duduzar köyünün sırtlarından itibaren kademelendirme Erzurum köprüsüne doğru ağaçlandırma ile şehrin etrafı çevrelenmeli;
    Bayburt coğrafi sınırları tıpkı Evliya Çelebi nin seyahat namesinde dediği gibi, sincapların ağaçtan, ağaca koştuğu mekan halini almalı.
    Başta Hüsamettin Koçan gibi moderin sanatların temsilcisi ve ayrıca geleneksel sanat ve tarih misyonumuzu ve maneviyatımızı gün yüzüne çıkaracak estetik projelere de önem verilmeli.

  5. GÜRSEL KARAPINAR dedi ki:

    BAYBURT YIKILARAK DÜZELİR…(!)
    Şehir merkezi, çarşı içi ve mahallelere imar yasağı gelmeli ve
    ALİNAMAZ- SATILAMAZ olur… Sorunun yüzde ellisi kendiliğinden çözülür… Olur mu…? bu zihniyet ve vizyonla olamaz.. Çünkü, sivil toplum kuruluşları ve tüm parti mensupları, muhaliflerde dahil dahil tüm makamları işgal edenler, bu işten gerçek nemalananlar ,karakter ve şahsiyetler, gelecek nesillere güzel bir BAYBURT bırakmak değil de, evlat ve aile efradına güzellik bırakmak hedefleri var.. Zaten Bayburt’un neresine bakarsan bak, bu zihniyetin izi var… İmar kirliliği ve çirkinliği bu şahsiyetlere ait…
    Havalarından da geçilmiyor. Bayburt da söz sahibi, ÇALIŞ-IYORUZ pozlarında rol yapıyorlar…
    Allah görüyor, musalla taşında görüşeceğiz..! Daha öncede ifade etmiştim , habere konu olan bu icraatı önemsiyorum, takdir ediyorum, küçümsemiyorum fakat pansumandan öteye gitmez… Başta başkanım olmak üzere emeği geçenlere de teşekkür ederim…
    BAYBURT’UN GÜÇLÜ BİR İRADE İLE KENTE HÜKMEDECEK KADRO VE YÖNETİME İHTİYACI VAR… Selamlar…

  6. Ali dedi ki:

    Binaların yüzünü yapıp tek tip tabela kullanılsın lütfen