Dolar 32,3168
Euro 35,0597
Altın 2.307,99
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 15°C
Az Bulutlu
Bayburt
15°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 19°C
Paz 18°C
Pts 19°C

Bayburt Kalesi Pozitif Ayrımcılık Bekliyor

Bayburt Kalesi Pozitif Ayrımcılık Bekliyor
18 Mart 2015 23:42 | Son Güncellenme: 19 Mart 2015 23:18
A+
A-

Türkiye’nin üç hisarlı kalelerinden birisi olan ve tarihi milattan önce 3 bin yıllarına kadar uzanan Bayburt Kalesinin hak ettiği değeri görmediği konusundaki tartışmalar bitmek bilmiyor.

Bayburt’ta şehir merkezinin bağrında yer alan ve şehre hakim bir tepede bulunan kalenin yıllardır çözülemeyen sorunlarının nedenleri vatandaşlar tarafından merak ediliyor. 2006 yılında Erzurum Müze Müdürlüğü koordinatörlüğünde başlatılan kazı ve restorasyon çalışmalarında ortaya çıkarılan eserler çevre illerdeki müzelerde korunurken, aradan geçen 10 yıla yakın bir süredir kazı çalışmaları yapılmıyor.

Bölgesinde en büyük, Türkiye’nin ise en önemli kalelerinden biri olarak kabul edilen Bayburt Kalesi, 2013 yılında Bayburt Belediyesinin talebi üzerine, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından koruması ve bakımı Belediye’ye devredilmişti. 2013 yılında kale surlarında bulunan Atatürk ve Türk Bayrağı sembolüne bir yenisi eklenerek Bayburt Kalesi surlarındaki sembol sayısı artırılmıştır. Türkiye’de bazı illerde bulunan ve Bayburt Kalesiyle kıyaslandığı zaman çok küçük kalan kalelerin, bulunduğu şehre geceleri güzellik vermesi için yapılmış olan ışıklandırmaları görünce, akıllara kıskanmaktan başka bir şey gelmiyor. Şehri kucaklayan kalenin beklenilen şekilde ışıklandırılmasının dahi becerilemediği günümüz teknolojisinde neden sorularının cevapları bir türlü alınamıyor.

Ziyaret etmek isteyenler kalenin yolunu bulmakta zorluk çekerken, kaleyi ziyaret edenler ise gördükleri manzara karşısında şikayetlerini sıralayıp duruyorlar. Dışarıdan bakıldığında devasa surların çevirdiği kalenin içerisinde yürüme yolları, merdivenler,oturma yerleri,içme suyu,tuvaleti,çevre temizliği ve bekçisi olmayan bir tarihi kaleyle karşılaşanlar ziyarete geldiklerine pişman olduklarını dile getiriyorlar.

Bayburt il olarak Karadeniz bölgesinde yer almasına rağmen Anıtlar ve Müzeler Bölge Müdürlüğü olarak Erzurum’a bağlı bir şekilde hizmet alımlarını yürütmeye çalışıyor. Bir türlü söz konusu bölge müdürlüğünden istediği hizmetleri gerektiği şekilde alamayan, verilere bakıldığında tarihi ve koruma altında bulunan yerler konusunda bir türlü kendini aşamayan, bu vesile ile virane görüntülerden bir türlü kurtulamayan Bayburt’un, Trabzon Anıtlar ve Müzeler Bölge Müdürlüğüne neden bağlı olmadığının cevabı hala bulunamıyor.

Yetkili kurumlardan pozitif ayrımcılık bekleyen Bayburtlular, asırlardır iç içe yaşadıkları 3 bin yıllık tarihi geçmişe sahip olan Kalenin, geleceğe ışık tutması açısından tarihe saygı duyularak bir an önce restorasyon çalışmaları tamamlanmak kaydıyla, tarih ve kültür şehrine yakışır bir şekilde yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açılmasını istiyor.

Fotoğraf Galeri Buton

 

YORUMLAR

  1. MURAT dedi ki:

    Sayın yetkili, haberinize yorum yazılmadığına , duyarsızlık sebebiyle çok üzüldüğünüzü biliyorum. Konu aşırı kimsesizliğe terk edilmiş bir konu. Bu konuda yazılacak o kadar fazla husus varki, bunları yazarken efkarlanacağım kesin. Ancak yine de yazacağım.
    1-1989 öncesi Gümüşhane Kültür Müdürlüğü’nün görev kusuru yüzünden, kale burçlarında az da olsa var olan çiniler yok oldu…
    2-63 yaşındayım. Çocukluğumda aha bu gözlerimle görmüştüm. Bayburt Kalesi’nde duvarları henüz yıkılmamış olan MESCİT vardı.
    3-İl olduk, aynı kusuru Bayburt Kültür Müdürlüğü sürdürdü. O derece duyarsız davrandı ki, Bayburt Kalesi’nin resminin altına Gümüşhane KOV Kalesi yazılıp yayınlanmış olmasına bile tepki gösterilmedi.
    4-Kale buçlarında onarım yapıldığı günlerdi. Arkadaşım Veysel Gider’le birlikte kaleyi gezmeye gitmiştik. Giriş kapısından iç kısma geçince yukarı baktığımızda, burçların iç kesiminde çalışan işçilerden birinin kendi boyu kadar yükseklikteki bir toprak KÜP e kürekle vurduğunu gördük. Durumu zamanın kültür müdürüne de söylemiştik. Kazı süresince önlem alınmadı…Daha çok dert
    varya neyse. Bir tane de kale dışından yazayım. Bayburt İl Merkezi Tuzcuzade Mahalle Camisi’ne çok yakın, suyu kurutulmuş bir çeşme var. 1215 tarihli kitabesinde Paşaoğlu Sadullah yazılı olan bu Selçuklu eserinin derhal korumaya alınması gerekir. Yetkili makamların ilgi göstermediği ortada. STK’lar bu konuya el atmalıdır. Selam ve hasretle…arz ederim.