Bayburt Halk Eğitimi Merkezi Yeni Binasında Fabrika Gibi Çalışıyor

Bayburt Halk Eğitimi Merkezi yeni binasında kursiyerleriyle birlikte başarılı çalışmalara imza atıyor.
Pandemi kurallarına uygun bir şekilde eğitim ve kursların devam ettiği Halk Eğitimi Merkezi binasındaki kursiyerleri ziyaret eden Milli Eğitim Müdürü Cengiz Karakaşoğlu’na Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Abdurrahman Algan eşlik etti.
“Şehrimiz önemli bir eğitim binasına kavuşmuştur”
Bayburt Halk Eğitimi Merkezi kKurslarında eğitim gören kursiyerleri ziyaret eden Bayburt İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz Karakaşoğlu şunları söyledi:
“ Ocak ayı itibariyle Halk Eğitimi Merkezimizi yeni binasına taşımış bulunuyoruz. Bu yeni bina şehrimize yakışan ve değer katan bir bina olmuştur. İçersinde birçok derslik ve farklı faaliyetlerin yapılacağı alanlar mevcuttur. Bundan böyle kursiyerlerimiz rahat ve sıcak bir ortamda çalışmalarını sürdürecekler. Bu binamızda 100 civarında kurs verilmektedir. Kurslarımıza yaklaşık 800 öğrencimiz katılıyor. Binamızda ayrıca 2000 öğrencimize ortaokul ve lise açık öğretim hizmeti de veriliyor. İlimizde yetişkin eğitimleri konusunda önemli bir değer haline gelen Halk Eğitimi Merkezi Binamızda görev yapan da emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. “ dedi.
Çok sayıda kurs imkanı sağlanıyor
Dış görünümü ile dikkat çeken yeni Halk Eğitimi Merkezi Binasında birçok fabrikadan farklı olmayan faaliyetler gerçekleşiyor. Okullarda din eğitim, futbol, basketbol, voleybol, gibi sportif kursların yanı sıra zeka oyunları kursların ile kendini farklı alanda yetiştirmek isteyen vatandaşlara yönelik sosyal kurslar da düzenleniyor. Bu konuda çok istenilen kurslar ise İngilizce , Arapça, Gitar, bağlama, Bilgisayar operatörlüğü, ve Bilgisayarlı muhasebe, resim , ebru, hüsn-i Hat, Diksiyon , İşaret Dili, Halk oyunları, İş güvenliği, Yağlı boya, Basketbol, Futbol, Voleybol, Güreş, Halter, Boks, Karate, Masa Tenis gibi kurslar geliyor.
Bayanlara yönelik olarak mahallelerde mesleki kurslar açılmış olup meslekle ilgili olarak bilgi ve beceriler kazandırılıyor. Bayanların en çok talep ettikleri kurslar ise, El Sanatları, Ev Tekstili Ürünleri, Dekoratif Ev Aksesuarları, Çeyiz Ürünleri, Elde Ve Makinede Nakış İşlemeleri, Tezgâhlarda Dokumalar geliyor.
Giyim alanında özellikle atölyelerde bayanlara 9 ay boyunca kesim, dikim ve terzilikle ilgili temel bilgi ve beceriler uygulamalı olarak öğretiliyor. Bu kapsamdaki kursu bitiren her bir bayan özel sektörde çalışabileceği gibi kendi işyerinde de çalışabiliyor.
Yöreye ait olan ehram dokumanın unutulmaması için kurslar devam ediyor. Bu kurslarda ehram dokunmakta ve ehramdan çantalar, kravatlar, şallar, elbiseler ve panolar yapılıyor.
Kurslarda hobi olarak en çok tercih edilenlerin başında deri işlemeciliği, takı kursu, çini işlemeciliği ve ahşap boyama kursları geliyor. Özellikle evlerde ve bürolarda kullanılan aksesuarlar hediyelik eşyalar yapılmakta. Deri kursunda kemerler, tablolar, panolar, çantalar ve takı aksesuarları. Çini kursunda tabaklar vazolar, yöreye özgü plaketler yapılıyor. Ahşap atölyesinde ki kursta, kursiyerler evlerinde bulunan eskimiş, yıpranmış eşyaları boyayarak modern hale getiriyorlar.
Takı atölyesinde kursiyerler öncelikle kendi hayallerini çizmekte ve sonra çizmiş oldukları takıyı yapmaktalar. Kesim ve kaynak yapmak gibi ince ustalık gerektiren bilgiler öğretildiği atölyede tespih işlemeleri de yapılıyor. Kursu bitiren kursiyerler takı atölyelerinde veya kuyumculuk atölyesinde çalışabiliyorlar.
Çalışma ve iş kurumu müdürlüğü (İŞKUR) dar gelirli vatandaşlara yönelik olarak açılan kurslarda kursiyerlere ücret vermesi mesleki kurslara olan talebin artmasına neden oluyor. Ayrıca Tarım İl Müdürlüğü tarafından hayvancılığın gelişmesi için mali destek verilmesi Arıcılık, Besi Sığırcılığı, Sürü Yönetimi elemanı kurslarının açılmasını sağlamış durumda. Mart ayının 3. haftasından itibaren Tarım İl Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde tüm köylerde açılacak olan kurslarda tarım ve hayvancılıkla ilgili çiftçilerin bilinçlendirmesi amaçlanıyor.
Sosyal kurslar kapsamında, Yabancı uyruklu kişiler dahil olmak üzere okuma yazma bilmeyenlere Türkçe öğretimi kursu veriliyor. Açık Öğretim Ortaokul ve Açık Öğretim Lise öğrencilerine hizmeti de veriliyor. Destekleme ve Yetiştirme Kurslarında Üniversiteye Hazırlık Kursları ile Ortaöğretim kurumlarından mezun olan öğrencilerine yönelik Yükseköğretim Kurumları Sınavı (TYT-AYT) hazırlık kursları veriliyor.
Çekimler sırasında kameralara konuşan eğitmenler ve kursiyerler, çalışma ortamlarının çok iyi olduğunu dile getirerek emeği geçenlere teşekkür ettiler.