Dolar 32,5304
Euro 34,9545
Altın 2.440,12
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 25°C
Hafif Yağmurlu
Bayburt
25°C
Hafif Yağmurlu
Cum 23°C
Cts 25°C
Paz 24°C
Pts 22°C

Bayburt Esnafı Kara Kara Düşünüyor!

Bayburt Esnafı Kara Kara Düşünüyor!
29 Aralık 2020 22:26 | Son Güncellenme: 29 Aralık 2020 22:42
A+
A-

Dünyada ve Türkiye’de etkisini bir yıla yakın bir süredir devam ettiren koronavirüs salgınından olumsuz etkilenenlerin başında esnaflar geliyor.

Sokağa çıkma kısıtlamaları nedeniyle ve alınan tedbirlerle birlikte birçok esnaf aylardan beri düzenli çalışamadığı için işsizlik ve geçim sıkıntısı yaşamaya devam ediyor. Bu süreçten olumsuz etkilenen Bayburt sanayi esnafı başta olmak üzere il genelinde bulunan küçük ve orta ölçekli esnaf kapsamında değerlendirilen esnaflar sıkıntılı bir süreçten geçtiklerini dile getiriyorlar.   

Bayburt’ta esnafın büyük bir bölümünün kredilerle ayakta durmaya çalıştığı, pandemi nedeniyle alınan kararlar gereği birçok esnafın zaten iş yerlerini açamadıklarını, bununla birlikte kış ayının geçim şartlarını daha da zorlaştırdığını söyleyen esnaflar, en azından doğalgaz ve elektrik fiyatlarının yaz ayına kadar yarı yarıya indirilmesinin bir nebze olsun kendilerine katkı sağlayacağını söylüyorlar.

Salgın nedeniyle işlerinin iyice bozulduğunu en az 900 TL Bağkur pirimi ödediklerini ayrıca işyeri ve evi kira olan esnafların bu süreçte iki kat daha fazla sıkıntı yaşadıklarını anlatan sanayi esnafı, aldıkları kredi borçlarını nasıl ödeyeceklerini kara kara düşündüklerini ve kendilerine verilen desteğin yetersiz olduğunu ifade ediyorlar.

Diğer taraftan Bayburt’taki devlet kurumlarının ve yerel yönetimlerin esnafa pek katkılarının olmadığını, iş yaptırma veya malzeme alımlarını genel olarak il dışından yaptıkları için esnafa beklenen desteği veremediklerini söyleyerek sitemlerini de dile getirdiler.

Esnafın en büyük temennisi ise, bir an önce salgının sona ermesi ve hayatın normale dönmesi ve işlerinin düzene girmesi.

 

YORUMLAR

  1. Esnaf bitti dedi ki:

    Benim aylık dükkan kiram sekiz milyar sadece aylık dükkan kiram sekiz milyar.kucuk esnafım.ev kiraların bir buçuk iki milyar olduğu bir zamanda yaşıyoruz.istanbulda yirmi milyon nüfus var oralarda dükkan kiraları aynı düşünün.adamin dükkanın önünden günde bir milyon insan geçerken bizim Bayburt’ta on tane adamı caddede bulamazsın hele şimdi kış soğuk bu günlerde bizde burda siftah etmeden dükkanı kapatıyoruz.bende aylık sekiz milyar lira verim.kucuk bir esnafim zar zor ayakta kalma mücadelesi veriyoruz.esnaflik yapmayan ticaret yapmayanlar bu işlerden anlamaz….her ayın onbesinde maaş alanlar kendileri devletin garantisi altında iş olsun olmasın her ay maaş yatacak.para olmayacak korkusu yok .maaş belli gider gelir belli.

  2. Fatih dedi ki:

    Tercihini beşli çeteden yana kullanandan mı olacaksın yoksa halkın dertleriyle dertlenenden yanamı tercih bu kadar basit

  3. HALİL CAN dedi ki:

    BİZE İYİ OLUYOR EĞMİŞİZ BAŞIMIZI KOYUN GİBİ OTLUYORUZ ÖNÜMÜZE NE KOYUYORSALAR ONU YİYORUZ EYYYY BAYBURT UYANNNN

  4. ismail dedi ki:

    Devletimiz bu pandemi döneminde 1000 tl 3 ay vermesin esnafın ödediği bağkurunu pandemi döneminde sigorta primlerini vergisini devletimiz ödesin esnaf başının çaresine bakar yeterki esnaftan bu dönemde bişe beklemesin 1000 verecek bağkurunu sigortasını vergisini yatıramayan esnaf verdigi 1000 tl fazla faiz ödüyor bagkurunu sigortasını ödeyemediginden yeterki devlet vatandaşının esnafın yanında olsun lafla degil icraat göstersin bu esnaf zaten devletinin yanında

  5. Esnaf dedi ki:

    BAyburt esnafı yani halk sefalet içinde yasiyo.evine ekmek goturemiyo.elektrik gazını odiyemiyor.birakin bağkur primini falan yada vergiyi biz eve ekmek götürmüyor diyoruz.dukkan kiraları ev kiralarını nasıl ödeyecek şaşırdı kaldı.malesef devlet bize sahip çıkmadı.bakalim akibetimiz ne olur.tuzu kuru olanlar makam koltuklarında oturup maske yada hijyen denetimi yapanlar birazda esnafa sorsunlar bakalım evine ekmek parası kazanabiliyormu…..malesef içler acısı bir duruma geldik

  6. Ahmedyasin dedi ki:

    Destek bekleyen onlarca esnaf kolu var. Tabi ki imkânlarımız hepsine destek olmaya el vermiyor. Benim naçizane önerim (ben ancak bu kadarını yapabiliyorum) esnafımızın önemli bir bölümünü oluşturan hizmet sektörüne (lokanta, pideci, köfteci vb.) destek olma yönünden 15 günde bir ailece yemeği oralardan tedarik etmek ve küresel marketlerden ziyade yerel marketlerimizi mümkün mertebe tercih etmek. Sıfır yetkili, yoğun dertli biri olarak benim elimden gelen bu. Allah ekonominin bel kemiği olan küçük esnafımızın yardımcısı olsun.

  7. Ahmedyasin dedi ki:

    Hayırlısı olsun. Böyle olumsuzluklar yanında çok güzel gelişmelerde var. Onları görmemezlikten gelmeyelim. Yıllık 2.000.000 yolcu garantili Salyazı Havaalanımız bitmek üzere. Uçak seferleriyle akın akın ilimize gelecek insanlarımız sayesinde ekonomimiz canlanır yakında. Biraz daha sabır… !!!

    1. Bayburtlu dedi ki:

      Zaten millet kuyruğa girmiş, Bayburta gelmek için havaalanlarında bekliyor…
      YÖNETİCİLERİN BECEREKSİZLİKLERİNE , BASİRETSİZLİKLERİNE Biz seçilmezsek Bayburta para gelmez deyip TEHDİT ETMELERİNE ARTIK KARNIMIZ TOK…
      YEMEZLER…Sen bu hikayelere hala inanıyorsan o senin sorunun…

      1. hasan dedi ki:

        Beyler bayanlar ; ben bayburt esnafını şehirlararası yollardaki konaklama tesislerine benzetiyorum.lafın tamamı cahile denirmiş.pandemi dolayısıylada sadece bayburt degil türkiye bile değil tüm dünyada yüzde 50 den fazla ekonomik kayıp var.bizede bu süreçte aza kanaat edip,sabredip,şüktermek düşüyor.Allah müslümana her zaman bu dünyada bal yemeyi nasil etmez.

        1. cemo dedi ki:

          Hasan bey bize lütfen mesleğinizi ve nerde çalıştığınızı da yazsaydınız cahil kalmazdık. Müslüman, ayağını yorganına göre uzatandır . Bayburt esnafı bal istemiyor, Güzel ülkemizin gelirlerini israf etmeden, planlı programlı ve hesap verilebilir bir şekilde yönettiğinizde bugüne kadar sorumluluklarını yerine getiren esnafımıza destek fazlasıyla verilebilirdi. Bayburt esnafı onurluca yaşamanı sürdürmek istiyor. Anlam dünyası ve ekonomik dünyayı karıştırmışsınız. % 50 dan fazla daralma var ise önce kanallara değil esnaflara yatırım yapacaksınız.

        2. Esnaf dedi ki:

          Hasan efendi dünyaya boş gelmişsin boşa atıp yazmışsın en büyük savaş cehaletle savasmaktir.cahil insana burada ne anlatırsan anlat anlamaz.yani sen anlayamassin.vicdan sahibi olan insanlar azıcık evine ekmek goturemeyenleri anlar ama malesef herkezde bu vicdan bulunmaz.vicdanda sonradan bulunmaz.bu esnaf yada başkaları her ay ATM ye gidip para almiyo.devleti ayakta tutan esnafın odedigi vergidir.odedigi vergidende devletin memura verdiği maastir.fazla ayrıntıya girmeye gerek yok.

    2. Gökmen dedi ki:

      Erzurum Havalimanı bile yıllık 1 milyon yolcu ağırlarken, senin gelmeyen yıllık 2.000.000 garantili yolcunun da bedelini müteahhit firmasına biz ödersek o zaman ekonomimiz canlanır!

    3. Bir Bayburt Vatandaşı dedi ki:

      Allah aşkına tren dedik uçak dediler kafalarından salmak için yapılan bir proje trabzon erzurum havalimanı bile 2 milyon yolcu taşımazken bu sayılar gerçekçi olamaz. Bütün memlekete yol yaptık dediler Allah aşkına soruyorum bsyburt-istanbul yolu ne vaziyette kelkit e kadar tek şerit gidiyoruz.

  8. Vatandaş dedi ki:

    Allah yardımcıları olsun. Pandemiden maddi olarak en çok etkilenen esnaf oldu. Özellikle de küçük esnaf. Devlet dairelerinde görev yapanlar çalışmadan yada az çalışarak takır takır maaşını aldı.. Polis ve sağlık çalışanlarını ayrı tutuyorum. Esnafa verilen destek daha fazla olmalı….

    1. Sair dedi ki:

      Hepimizin Yüce ALLAH herkonuda herzaman yar ve yardımcımız olsun.Ben devlet dairesinde yıllarca taşören çalıştım benim aldığım maaşı beğenmeyip işten çıkıyorum lan diyenler oldu bu memlekette. Ben herkese dua ediyorum. Herkesin adına yazıyorum üstüme aldığımdan değil. Pandemiden dolayı durumlar herkes için karışık. Lakin senin çalışmadan maaş alıyor dediklerin muhakkak tanıdığın vardır budurumdan öncede hak yiyip çalışmayanlardı. Esnaf işçi memur ALLAH için muhasebe yapıp işini herzaman yapanları mevlam biliyor amenna. Ha birde kazancı 1 e 10 yapanlara hiçbirşey demeyin sakın.