Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 19°C
Az Bulutlu
Bayburt
19°C
Az Bulutlu
Paz 19°C
Pts 19°C
Sal 23°C
Çar 25°C

Bakan Pakdemirli, Bayburt’ta Önemli Vaatlerde Bulundu

Bakan Pakdemirli, Bayburt’ta Önemli Vaatlerde Bulundu
21 Aralık 2019 08:53 | Son Güncellenme: 21 Aralık 2019 09:47
A+
A-

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli Bayburt’ta Tarım Orman Sektör Temsilcileri ile Bayburt Şair Zihni Kültür Merkezi Salonunda bir araya geldi.

Bayburtlu çiftçilere, son 17 yılda 200 Milyon Lira tarımsal desteği verildiğini hatırlatan Bakan Pakdemirli, Genç Çiftçiyi Destekleme Projesi ile 2016-2018 yılları arasında, toplam 340 projeye, 10,2 Milyon Lira destek verildiğini belirtti.

‘‘Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında, 2006-2019 yılları arasında, 19 adet projeye, 2,5 Milyon Lira hibe desteği ödedik. Ve böylelikle, Genç Çiftçi Destekleme Projesi ve Kırsal Kalkınma Yatırımlarıyla, Bayburt’ta 450 kişiye istihdam oluşturduk. Ayrıca, 1.137 Makine-Ekipman Desteği ve 13 adet Bireysel Basınçlı Sulama Desteği olmak üzere verilen toplam Kırsal Kalkınma Desteği 7,6 Milyon Liradır’’ diyerek sözlerine devam eden Bakan Pakdemirli, yem bitkileri desteğinin de artırıldığını ve Bayburt’ta son 17 yılda 47,5 Milyon Lira yem bitkileri desteği ödendiğini belirtti. Toplulaştırma çalışmalarına da değinen Bakan Pakdemirli, 21,2 Milyon Lira kaynak kullanılarak, 355 bin dekar alanda toplulaştırma çalışmalarının tamamlandığını söyledi. Bakan Pakdemirli, verilen destekler neticesinde 17 yılda bitkisel üretim değeri 7,4 kat artarken, Hayvansal üretim değerinin de 11 kat artışla 718 Milyon Liraya çıktığını belirtti.

Bayburt’a Orman ve Su alanlarında, Son 17 yılda, toplam 1 Milyar 250 Milyon Liralık yatırım gerçekleştirildiğini söyleyen Bakan Pakdemirli, ‘‘Bu yatırımlar ile Bayburt’ta hizmete aldığımız içme suyu tesisi ile yıllık 8,33 milyon metreküp içme suyu temin ediyoruz. 7 baraj inşa ederek, 72 milyon metreküp su biriktirme hacmine ulaştık. Hizmete aldığımız 12 adet sulama tesisi ile 73 bin dekar münbit araziyi suyla buluşturduk. Böylece çiftçilerimize, 26,5 Milyon Lira zirai gelir artışı sağladık. Vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlamak maksadıyla 42 taşkın koruma tesisi tesisi inşa ettik. Böylece 41 yerleşim yeri ve 7.710 dekar araziyi de taşkınlardan koruduk’’ diye konuştu.

Bayburt’a 160 Bin Gelir Getirici Tür Fidan Dikildi

Ormancılık alanında da Bayburt’a önemli yatırımlar yapıldığını belirten Bakan Pakdemirli ‘‘206 bin dekar alanda çalışma yaparak, 6,2 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Orman köylerimizde yaşayan 822 ailemize, 10,5 Milyon Lira ORKÖY kredisi ve hibe desteği sağladık. 5000 Köye 5000 Gelir Getirici Orman Projesi kapsamında, Bayburt’ta 32 köyde, 160 bin gelir getirici tür fidanı diktik. Birinci Dünya Savaşı’nda sadece Doğu Cephesinin değil, savaşın ve geleceğimizin seyrini değiştiren topraklarda, Kop Dağı Müdafaası Tarihi Milli Parkı’nı ilan ettik. Anlık hava durumu bilgilerinin vatandaşımıza sunulması, tahminlerin hazırlanması için toplam 12 adet Meteoroloji Gözlem İstasyonu kurduk’’ dedi.

Bayburt’ta sektör temsilcileri ile buluşmasında bir dizi müjde de verdi Bakan Pakdemirli. Bölge hayvancılığının kalkınması için, Bakanlıkça uygulanmakta olan DOKAP projesi kapsamında, 2020 yılı başvurularının 1 Ocak-31 Mart 2020 tarihlerinde alınacağını duyuran Bakan Pakdemirli ‘‘Proje kapsamında koç/teke alımı ile ahır/ağıl yapımı için başvurularınızı yapabilirsiniz’’ dedi.

Küçük Aile İşletmelerine Düve Alım Desteğinin 41 ilden 81 ile ve %30 hibe oranının da %40’a çıkarıldığını ifade eden Bakan Pakdemirli, Bayburt’ta, 1 ila 10 büyükbaş hayvana sahip küçük aile işletmelerinin maksimum seviyede destekleneceğini belirterek, ‘‘2023 yılı hedeflerimiz arasında bulunan, “Nüfusumuz Kadar Küçükbaş Hayvan Varlığı”na ulaşmak için bir önceki yılın kuzu/oğlaklarından anaç vasfına ulaşan hayvanlar ile sürüsünü büyüten yetiştiricilere hayvan başına 100 Lira destekleme ödemesi yapacağız. Küçükbaş hayvanlara yönelik Soy Kütüğü ve Ön Soy Kütüğü çalışmaları hazırlanarak, 2019 yılında destekleme kapsamına alınmıştır. Hazırlanan ıslah programı ile kayıtlar tutulmaya başlanacak. Sisteme kayıtlı yetiştiricilere koyun/keçi başına 100 Lira, ayrıca, bu işletmelerde yetiştirilen koç/tekeleri alan yetiştiricilere 500 Lira ödeme yapacağız’’ diye konuştu.

Bayburt’ta Toplulaştırma İle Tescil Edilen Alan 510 Bin Dekar Olacak

Bayburt’ta 10 yıl içerisinde toplulaştırma çalışmaları ile toplam tescil edilen alanın 510.000 dekara çıkarılacağını söyleyen Bakan Pakdemirli, Sulama projelerine de değindi; ‘‘Yapımına başladığımız ve başlayacağımız barajlarımız ile sulama tesislerimizden olan Sarımeşe Barajı Sulama Tesisi, Üzengili Barajı, Hacıoğlu Barajı, Polatlı Barajı, Yelpınar Barajı, Ozansu Barajı, Taşocağı Göleti, Uluçayır Göleti ile; inşallah Bayburt’ta sulanmayan arazi bırakmayacağız’’ dedi.

Vatandaşlarımızı taşkın ve sel felaketlerinden korumak için çalışmaların sürdüğünü ifade eden Bakan Pakdemirli, Bayburt Merkez Harmanözü Köyü Yerleşim Alanlarının Kale ve Yayla Dereleri Islahı 2. Kısımda çalışmaların devam ettiğini, ayrıca Merkez Soğukgöze Köyü Taşkın Koruma, Demirözü Kalecik Köyü Yerleşim Yerleri ve Tarım Arazileri Taşkın Koruma işlerinin inşaat çalışmalarına başlanacağını söyledi.

Bayburtlu çiftçilerimizin tarlalarını tek seferde işleyebilmeleri ve maliyetlerini azaltabilmeleri maksadıyla yapılan toplulaştırma çalışmalarına da değinen Bakan Pakdemirli, ‘‘Bayburt Merkez Demirözü Arazi Toplulaştırması (AT) ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri (TİGH) Tamamlama Projesi ile 17 yerleşim yerine ait 91.610 dekar arazide tesviye çalışmaları ve 400 km toplulaştırma yolu yapacağız. Yatırım maliyeti 41 Milyon Lira olan işin çalışmalarına devam ediyoruz. Vatandaşlarımıza daha iyi ve daha hızlı hizmet verebilmek maksadıyla Bakanlığımıza bağlı birimleri tek bir kampüste toplayacağız. Tarım ve Orman Bakanlığı Bayburt İli Kampüs Alanının yatırım maliyeti 39 Milyon Lira olup, çalışmalar devam etmektedir’’ dedi.

Daha Yeşil Bir Türkiye İçin ağaçlandırma çalışmalarının da tüm hızıyla devam ettiğini belirten Bakan Pakdemirli, 2020 yılında, 3.000 dekar alanda çalışma yapılarak, 350 bin adet fidanın toprakla buluşturulacağını ve 1 milyon adet fidan üretileceğini söyledi. Bakan Pakdemirli; ‘‘Yaylapınar köyünde, 1.000 dekar alanda Bal Ormanı kuracağız. Orman köylerinde yaşayan 32 ailemize, 1 Milyon Lira ORKÖY kredisi ve hibe desteği sağlayacağız. Bayburt’ta ekonomik potansiyeli yüksek olan tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği için kolları sıvadık. 2020 yılında çalışmalarına başlayacağımız ‘‘1000 Köye 1000 Tıbbi Aromatik Bitki Bahçesi Projesi’’ kapsamında sizlerin talepleri doğrultusunda 10 köye kadar Bitki Bahçesi kurarak destek vereceğiz’’ diye konuştu.

Vatandaşımızın Sağlığı İle Oynanmasına İzin Vermeyeceğiz

Hiçbir zaman hasat döneminde ithalata izin vermeyeceğini vurgulayarak üreticilere, çiftçilere seslenen Bakan Pakdemirli bir kez daha, gıdada taklit ve tağşiş yapanlara geçit verilmeyeceğini belirterek ‘‘Sizlerin alın teri ve emeği bizler için çok önemli. Emeklerinizi siyaset malzemesi yaptırmayacağım. Ayrıca, gıdalarda taklit ve tağşiş konusunda 2020 yılı, Bakanlığımızın atılım yılı olacak. Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğümüze mevzuat çalışmaları ve gıda denetimleri konusunda gerekli tüm talimatları verdim. Özellikle taklit ve tağşiş laboratuvarlarının alt yapısının güçlendirilmesi konusunda çalışmalara başladık. Son dönemde ciddi anlamda gündemimize aldığımız taklit ve tağşiş konusunda para cezalarının artırılması gerektiğini düşünüyorum. Vatandaşımın sağlığıyla oynayanların, ciddi ciddi canını yakacağım!’’ dedi.

Balıkçıların Hesaplarına 13 Milyon Liralık Destekleme Ödemesi Yapılacak

Küçük ölçekli avcılık yapan balıkçıların bakanlığa rekor başvuru yaptığını da sözlerine ekelyen Pakdemirli, “Bu yıl bakanlığımıza küçük ölçekli avcılık yapan balıkçılarımız tarafından 12 bin 269 rekor sayılabilecek müracaat yapıldı. Biz de balıkçılık filomuzun yüzde 78’ini destekleme kapsamına aldık. Bugün saat 18.00 itibarıyla, 2019 yılı için ?13 milyon liralık destekleme ödemesini balıkçılarımızın hesaplarına yatıracağız. Verdiğimiz bu destek balıkçı kardeşlerimize hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu. Toplantıya Bayburt Valisi Cüneyt Epcim, Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu, Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci, Bayburt Üniversitesi Prof. Dr. Rektörü Selçuk Coşkun, DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal ve Bitkisel Üretim Genel Müdürü Fuat Fikret Aktaş da katıldı.

Bayburt Şair Zihni Kültür Merkezi Salonunda basına kapalı bölümde devam eden toplantıda vatandaşların yönelttiği soruları cevaplayan Bakan Pakdemirli, program sonrası Bayburt Üniversitesi’nin konuk evinde düzenlediği akşam yemeği sonrası Bayburt’tan ayrılarak Erzurum’a hareket etti. Kaynak: Beşir Kelleci

https://www.youtube.com/watch?v=7n4CjLVmFV8

 

 

 

 

YORUMLAR

  1. Bayburtlu Salih dedi ki:

    Sn Bakanın ziyaretleri ve açıklamaları gayet olumlu, tabiki vücut bulacakmı zaman gösterecek.
    İnsanğlu için tarım ve hayvancılık olmaz ise olmazdır. Fakat bunu doğal ve modern tarım bir hal ile geliştirmemiz lazım, vaad edilen ve uygulananın üzerine koyarak insanımızı yerelde tutmalı, toprakların daimi olarak doğru bir planlama ile işlenmesinin sağlanması gerekir.
    Desteklemeler insanımızı şu mesajında verilmesi iyi olur, verilen desteklerin hesabı soralacaktır, parayı aldım yan gel yat, parayı çar çur et mantığı yok diye fiili mesaj verilmeli ve verim artırımı sağlanmalı.
    Yaylapınar köyünde doğal bal ormanları oluşturcagız dediniz, bal insan için önmeli bir ilaçtır, aynı zamanda yaylapınar köyünde adındanda anlaşılacağı gibi, yayla olması hasebi ile , geçmişte 25-30 bin baş hayvan ile Bayburt un en önemli hayvancılık merkezi olan köylerden idi, Yaylapınar ve bunun gibi Bayburt un yön haritasına göre dört bölgesinde hem süt,hemde besi çiftlikleri özel idare,Belediye, köylü ve dışardan müteşebbisler ile tesisler kurularak rantıbıl hale geldikten sonra profesyonel yönetim anlayışı ile beraber köylüye ve müteşebbise devir edilmeli Bayburt bölgede süt ve hayvancılık alanında marka haline gelmeli
    Sulma imkanları artırıldı, sağol olsun Devletimiz sulama alanlarını genişletti fakat sulanan arazi yok, bu arazilerin hem varisler arası, hemde varis olmayanlar toplulaştırma ile profesyonel mantık çerçevesinde topraklar yukarıda belttiğimiz süt ve besi işlekmelerine ve şahısların kendi ihtiyaçlarına göre ekilmeli
    Agaç Evliya ÇELEBİ nin bahsettiği bu bölgeler, Osmanlı Rus savaşlarına kadar, yani bundan 130 yıl öncesine kadar ağaçlık bir bölge iken bu gün ağaçtan eser yok nerede ise, yerelde ve ulusal bazda ağaç fonu oluşturulmalı ülkemiz ağaç ile ve bahis ettiğiniz fitoterapi alanında ülkemizin ihtiyacına göre bitki çeşitlilgi artırılmalı, ülkemizin ilaç sektörü alanında gelişim sağlamak adına hedefi olduğunu daha önceleri yetkililer deklare etmiş idiler, bu alanda gelişim sağlanmalı
    Bütün bu düşünceler hızla hayata geçirilmeli , şehirlere giden insanlarımız, bir an önce toprakla buluşturulmalı ve şehirlerde insanlarımız ve çcocuklarımızın kaybolmasını önlemeliyiz, bununla paralel eğitimlerini ihmal etmemeliyiz.