Dolar 32,5955
Euro 34,7913
Altın 2.493,56
BİST 9.445,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 22°C
Az Bulutlu
Bayburt
22°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 19°C
Pts 20°C
Sal 24°C

Aydıntepe’de maharetli eller yöresel değerleri üretiyor

Aydıntepe’de maharetli eller yöresel değerleri üretiyor
11 Haziran 2020 09:57
A+
A-

Aydıntepe ilçesinde çini ve kabartma halı gibi yöresel değerler maharetli eller sayesinde yaşatılmaya çalışılıyor.

Bayburt Valisi Cüneyt Epcim, Aydıntepe’de yeni yapılan Halk Eğitim Merkezi binasında devam eden çini ve halı üretimi yapan kursları yerinde ziyaret etti.

İlçe Kaymakamı Mustafa Akın ile Aydıntepe Halk Eğitim Merkezi Müdürü Gökhan Karakurt’tan bilgi alan Vali Epcim, normalleşme adımları kapsamında Aydıntepe’de eğitimlere başlayan kursları dolaştı.

Vali Epcim, merkezde yöre kadınlarının sosyal ve ekonomik yaşama aktif katılımları ve kişisel gelişimlerini desteklemeye yönelik düzenlenen kursların önemli bir eksikliği giderdiğini söyledi. Halı ve kilim atölyesi ile çini atölyelerinin toplumsal ihtiyaca da cevap verebilecek nitelikte olduğuna dikkat çeken Vali Epcim, “Kısıtlı imkanlarla dahi olsa burada böyle bir ortamın oluşturulması çok güzel. Biz şu anda Bayburt Kalesi’ni çini ile buluşturmaya çalışıyoruz. Kaleyi doğal haliyle 800 yıl önce yapılmış çinilerle bezediğimiz durumda bu çinileri şehrimizin turistik bir değeri haline getirmeyi ve aynı zamanda şehrimizin sembolü olarak da bir takım üretimler yapmayı planlıyoruz. Sizlerden isteğimiz Bayburt’un simgesi olan yaklaşık on çini modelimiz var. Bunları sizlerle çalışarak üretelim, ilimizi ziyaret eden kimselere sunabileceğimiz bir ortam oluşturalım.” şeklinde konuştu.

Şehirdeki bazı eserlerde yer alan çini süslemelerin Bayburt’ta olağanüstü bir kültür birikiminin emaresi olduğunu, bu kültürün yeniden canlandırılması gerektiğine dikkat çeken Vali Epcim, “Sizlerin aracılığıyla bu kültürü yaşatabiliriz.” dedi.

Vali Epcim, merkezde gerçekleştirdiği incelemeleri kapsamında Halı ve Kilim Dokuma Atölyesi’ni de ziyaret etti. Yöre kadınlarının el emeği Soğanlı Kabartma Halıları hakkında Karakurt’tan bilgi aldı.

Karakurt, özel kabartma motiflere sahip halılarda yün iplik, bezemeler de ise kök boya kullanıldığını bildirdi. Halılarda ağırlıklı olarak Soğanlı Dağları ile Aydıntepe Ovası’nın betimlendiğini aktaran Karakurt, motiflerin bu yönüyle de özel anlam taşıdığını anlattı.

Karakurt şunları kaydetti: “Burada dokunan halıların tamamı el işçiliğiyle 3 hafta veya 2 ay arasında değişen sürelerde tamamlanıyor. Tabi bu süre ustalarımızın tecrübesine göre değişkenlik gösterebiliyor. Halılarımızın tamamında yüz yüz yün iplik ve kök boya kullanılıyor. Motif olarak Aydıntepe Ovası ile Soğanlı Dağları’nın betimlendiği kabartmalar işleniyor. Bu motif bölgemizi simgelemesi bakımından da özel bir değer taşıyor.”

Vali Epcim, daha sonra Aydıntepe Belediyesi ve esnaf ziyaretleriyle programını sonlandırdı.

Vali Cüneyt Epcim’e ziyaretleri sırasında Garnizon Komutanı Hava Savunma Albay Yusuf Diker, Aydıntepe Kaymakamı Mustafa Akın, Aydıntepe Belediye Başkanı Haşim Şentürk, İl Emniyet Müdürü Ayhan Bodur ve İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Halil Murat Bilgiç eşlik etti.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.