Dolar 32,3296
Euro 35,0275
Altın 2.282,64
BİST 8.974,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 16°C
Az Bulutlu
Bayburt
16°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 18°C
Paz 18°C
Pts 19°C

Anız Yakana Her Dekar İçin Para Cezası Kesilecek

Anız Yakana Her Dekar İçin Para Cezası Kesilecek
25 Temmuz 2018 15:40
A+
A-

Bayburt İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yapılan uyarıda, Anız yakanlara her dekar için 48,58 TL idari para cezası kesileceğini belirtildi.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Abdurrahman Müftüoğlu yaptığı açıklamada, 1993 yılından beri yasak olmasına ve üreticiler tarafından konunun bilinmesine rağmen zaman zaman dikkatsizlik, zaman zamanda kasıtlı olarak anızların yakılmakta olduğunu söyledi. Anız yakmanın çevreye, biyoçeşitliliğe ve tarımsal üretime verdiği zararların yeterince kavranamadığı için başvurulan ilkel bir yöntem olduğunu belirten Müftüoğlu;   

“Başta hububatlar olmak üzere, diğer tek yıllık tarım ürünlerinde hasattan sonra arazide kalan sap ve saman artıkları yakılmaktadır. Hububat hasadı sonrasında geriye kalan anızın yakılması orman yangınları, telefon ve enerji iletim hatlarının yanması, sis oluşumu nedeniyle çeşitli trafik kazalarına yol açması, hasat edilmemiş komşu tarlalara yangın sıçraması, yakın köylerdeki hayvan barınaklarının ve yerleşim birimlerinin yanması gibi birçok riskleri ortaya çıkarmaktadır. Bölgemizde anız yakma sonucunda çıkan yangınlar, her yıl milyarlarca liralık maddi zararlara neden olmaktadır.” 

Anız Neden Yakılır?

Hasat sonrası tarlada kalan değer taşımayan, bitki artıklarını ortadan kaldırmak, böcek ve diğer zararlıları ortadan kaldırmak, toprak işlemeyi kolaylaştırmak, hastalıkları önlemek, yabancı ot tohumlarını ortadan kaldırmak ve bitki artıklarını en ucuz maliyetle ortadan kaldırmak için anızlar yakılmaktadır.

Geçmiş yıllarda çok yaygın olmakla birlikte, şu an için çok nadir olarak karşılaşılmaktadır. Modern tarımda anız yakmanın son derece hatalı bir uygulama olduğu, yapılan araştırmalar neticesinde yakılan alanlardaki zararın telafi edilemediği ortaya konmuştur.

Anız Yakma Sonucu Oluşan Zararlar Nelerdir?

Anız yakma esnasında toprağın en üst katmanında sıcaklık 50-750 C derecelere kadar çıkar. Bu sıcaklıkta tüm organik madde yok olur. Organik madde yağış sularının emilmesi ve tutulması, erozyonun önlenmesi, toprağın havalandırılması, bitki besin madde ihtiyaçlarını karşılanması gibi çok önemli işlevlere sahiptir.

Bitki artıkları toprağın su ve rüzgar erozyonuna karşı koruma sağlamaktadır. Anız yakma sonrasında koruyucu bitki örtüsü yok olduğundan toprak erozyona açık hale gelmektedir.

Anız yakılması ile toprağın verimliliği azalır. Sap artıkları çürüyerek toprağın Karbon, Azot ve diğer bitki besin elementleri içeriğini artırmaktadır.

Anız yakma ile tarımsal üretim için gerekli olan mikroorganizma faaliyetleri azalmaktadır.

Hastalık, zararlı ve yabancı ot gelişimi artmaktadır.

Anız yakılması havayı kirletmekte, yola yakın alanlarda görüş mesafesini azaltmakta ve trafik kazalarına neden olmaktadır.

Anız yakma esnasında çevredeki hasat edilmemiş tarımsal ürünler, tarımsal alet ekipmanlar, yerleşim yerleri, yaşamsal ve tarımsal yapılar, ormanlar da yanmaktadır.

Anız yakma ile doğal denge bozulmaktadır. Yakma esnasında pek çok yabani hayvan zarar görmekte ya da yuvalarını-yaşam alanlarını terk etmek zorunda olmaktadırlar.

Anız Yakmanın Önlenmesi İçin Neler Yapılabilir?

Anız yakmanın ana gerekçesi olan daha iyi tohum yatağı hazırlama işlemi modern tarım teknikleri kullanılarak yapılmalıdır.

Hasat toprak yüzeyine yakın yapılmalıdır.

Hasat sonrası anızların sap parçalayıcı aletlerle parçalanması çürümeyi kolaylaştıracaktır.

Hastalık ve zararlılar ile mücadele de en uygun mücadele yöntemi seçilmelidir.

Bakanlığımızca ilave desteklemesi ödemesi de uygulanmakta olan anıza ekim kullanılarak hem toprak işleme maliyetleri azaltılır hem de toprak uzun yıllar korunmuş olur.

Anız Yakmanın Cezai Yaptırımları Nelerdir?

2872 Sayılı Çevre Kanunu ek 1. Maddesi (c) bendine aykırı anız yakanlara dekar başına 48,58 TL idari para cezası uygulanır. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallerde işlenmesi durumunda ceza 5 (beş) kat artırılarak uygulanmaktadır.

Çiftçimizin ana geçim kaynağı ve insan beslenmesinin ilk safhasını oluşturan toprağın yok olmasını engellemek ve kanunlar önünde suçlu duruma düşmemek için anızları yakmayalım ve yakanları ihbar edelim.’ dedi.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.