Kadın çalışanları için a’dan z’ye tüm haklar belli oldu. Türkiye İstatistik Kurumu açıkladığı son verilerde Türkiye’de 10.9 milyon kadın çalışan olduğunu ortaya koydu. Peki kadın çalışanların hakları neler? Kadın çalışanlara erken emeklilik var mı? Kıdem tazminatı alabiliyor mu?
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan son verilere göre Türkiye’de 10.9 milyon kadın çalışan bulunuyor. Ancak kadın çalışanların tamamı sigortalı değil. Ayrıca kadınların iş gücüne katılma oranı da erkeklerin neredeyse yarısı. Erkeklerde iş gücüne katılma oranı %72.1 seviyelerinde iken kadınlarda bu oran %36,8 oldu. Yani iş gücüne dahil olmayan kadın sayısı ülkemizde son derece yüksek. Bu durumun değişmesi için Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından Kadınlara yönelik önemli haklar tanınıyor. Hatta yapılacak olan yeni değişiklikle birlikte kadın çalışanların haklarının arttırılması planlanıyor. Peki kadın çalışanların hakları neler? SGK kadın çalışanlara hangi hakları veriyor?
Sosyal Güvenlik Kurumu Mevzuatı gereğince emziren veya hamile olan kadınlar günde 7,5 saatten fazla çalışamıyor. İşverene hamile olduğunu bildiren kadınlar sağlığını ve güvenliğini riske atacak şekilde çalışmıyor. İşverenler kadınların çalışma kurallarını Buna göre değiştirmek zorunda. Hamile kadınlar Yine gece çalıştırılamıyor. Doğum yapan kadınlar da doğumu takip eden bir yıl boyunca gece çalıştırılamıyor. Bir yılın sonunda da sağlık raporu alınması durumunda kadınların gece çalıştırılması yasak.
Kadınlar, Yeni evlendikten sonra Resmi nikah tarihinden itibaren 1 yıl içinde kendi isteğiyle işten ayrılsa bile kıdem tazminatı alma hakkına sahip oluyor. Ancak doğum nedeniyle istifa eden kadınlar yaş dışında emeklilik şartlarını yerine getirmeyen kadınlar tazminat alamıyor.
Yine staj süresi olan kadınlar için de önemli ayrıcalıklar var. Kadınlar staj yaptıkları tarih ile normal çalışmaya başladıkları tarih arasında doğum yapmaları durumunda doğum borçlanması imkanından faydalanabiliyor. Böylece kadınların 8 Eylül 1999 sonrası sigorta girişi olması halinde daha önce staj yapmışlarsa EYT kapsamına girme hakları bulunuyor.
Kadın çalışanların doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplamda 112 gün doğum izni Hakkı bulunuyor. Eğer gebelik ikiz ya da Üçüz olursa yani çoklu doğum olursa bu süreye 2 hafta daha ekleniyor.
Kadın sigortalı çalışanların başkasının bakımına muhtaç derecede Ağır engelli çocuğu olması durumunda da erken emeklilik imkanı oluyor. Bu durumda olan kadın çalışanların 1 Ekim 2008 tarihinden sonraki çalışma sürelerine %25 oranında ek süre ilave ediliyor. Böylece 20 yıl sigortalı olarak çalışan anneler, 5 yıl ilave kazanıyor ve 5 yıl erken emeklilik şansına sahip oluyor.
Kadın çalışanların diğer bir ayrıcalığı ise 1 yaşından küçük Çocukları olması durumunda süt izni oluyor. Kadınlar, çocuklarına emzirmeleri için bir buçuk saat süt izni kullanabiliyor. Analık izni süresi bitiminden itibaren ilk 6 ayda günde 3 saat ve ikinci 6 ayda günde bir buçuk saat olmak üzere süt izni Hakkı bulunuyor.
Yine kadın çalışanların analık iznini bitiminden itibaren 1. Doğumda 2 ay, 2. Doğumda 4 ay ve sonraki doğumlarda 6 ay süreyle yarım gün çalışma hakkı bulunuyor. Çoğul doğum olması halindeyse bu süreleri 30’ar güne ekleniyor. Engelli çocuğa sahip olan anneler ise 1 yıl süreyle yarım gün çalışabiliyor.
İşçi memur ya da esnaf olarak çalışan kadınlar, doğumdan sonra çocukları 2 yaşını doldurana kadar sigortasız boşta süre geçirmeleri durumunda doğum borçlanması yapabiliyor. Borçlanma hakkı 3 çocuğa kadar veriliyor. Her çocuk için 2 yıl olmak üzere Toplamda 6 yıla kadar doğum borçlanması yapılabiliyor. Böylelikle kadınlar eksik primlerini borçlanma yöntemi ile tamamlayabiliyor.
Kadın çalışanlar için çocuklarının ilköğretime başlayıncaya kadar da yarı zamanlı çalışma fırsatı var. Eğer kadın memur olarak çalışıyorsa, kanunda bu hak verilmesine rağmen yönetmelik henüz yayınlanmadığı için bu haktan yararlanamıyor.
Eğer sayısı 150 veya daha fazla çalışanı bulunan iş yerinde çalışan kadınlar için de kreş yardımı imkanı var. 150’den Fazla çalışanı olan iş yerlerinin kreş yükümlülüğü bulunuyor. Böylelikle kadın çalışanlar çocuklarını bu kreşe gönderebiliyor. Işveren bu yükümlülüğü yerine getirmezse 0-6 yaş arası çocuğu olan kadınların iş akdini fesih hakkı bulunuyor. Bu durumda kadın işçi kıdem tazminatı alabiliyor.
İlgili Haberler
A101 İNDİRİM FÜZESİNİ FIRLATTI! A101 7 Kasım 2024 ekstra aktüel ürünler kataloğu
1.20 faizli devlet destekli konut kredisi tekrar başladı
10 yıl SGK’lı olana 3600 prim günü ile erken emeklilik
TOKİ’den 235 bin TL’si olana 3+1 Ev Fırsatı
9 Kasım ŞOK aktüel ürünler kataloğu ile 3D yazıcı geliyor
SSK BAĞ-KUR EMEKLİ SANDIĞI Emeklisine Kasım’da 15 Bin TL Karşılıksız Ödeme