Bayburt Medya Haberler, Son Dakika Haberleri, Haber-Analiz, Video

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

2008 sonrası sigortalılar dikkat: Tazminatınız tehlikede olabilir!

Yayınlanma:
ABONE OL
2008 sonrası sigortalılar dikkat: Tazminatınız tehlikede olabilir!

Milyonlarca çalışanın tazminata dair haklarını merak ediyor. Tazminat hakkını elde etmek için kriterleri yerine getirmesi gereken çalışanların gündeminde özellikle “İstifa edilirse tazminat alınabilir mi?” sorusu yer alıyor. İşte istifa eden çalışanın tazminat hakkına dair detaylar haberimizde…

Ülkemizdeki çalışanlar tazminat haklarını hangi şartlarda alıp alamayacaklarını merak ediyor. İstifa eden çalışanlar hangi durumlarda tazminat alabileceklerini araştırırken bunun için bazı şartlar bulunuyor. Yaş kriterini sağlayan bir çalışanın kıdem tazminatını alabilmesi için emeklilik şartlarını da yerine getirmesi gerekiyor. Çalışanların işe giriş tarihine bağlı prim gün sayısına göre şartların sağlanması tazminat almak için önem taşıyor. Peki, istifa edenler tazminat alabiliyor mu? Kıdem tazminatı alma şartları neler? 2008 sonrası sigorta girişlilerin tazminat şartları neler? İşte detaylar…

HANGİ DURUMLARDA TAZMİNAT ALINABİLİR?

Kıdem tazminatı çalışanların bir teminatı olarak belirli şartların yerine getirilmesi halinde hak ediliyor. Minimum 1 yıl çalışma süresi olan vatandaşlar haklı bir nedenle işten ayrılması ya da işveren tarafından çıkarılması halinde de tazminat alma hakkına sahip olabiliyor. Emeklilik yoluyla kıdem tazminatı almak mümkünken işten belirli nedenlerle ayrılma halinde de tazminat alınıyor. Haklı fesih, evlilik, askerlik gibi durumlarla işten ayrılan kişiler de tazminatlarını talep edebiliyor. Tazminatın temin edilmesi içinse şartların yerine getirilmesi işe giriş tarihi, prim gibi etkenlere dayanıyor.

TAZMİNATTA PRİM GÜNÜ VE YIL FARKI

İşe giriş tarihine bağlı olarak tazminat alma şartları değişiklik gösterebiliyor. EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) düzenlemesi doğrultusunda 8 Eylül 1999 öncesinde sigortası başlayan kadın çalışanlar 5000 ile 5975 gün prime sahipse 20 yılı tamamlayarak, erkekler ise 25 yılı tamamlayarak yaş şartı bulunmadan emeklilik haklarını elde ederek tazminatlarını alabiliyor. Kıdem tazminatını almak isteyen, ancak EYT kapsamına giremeyenler 3 bin 600 günle kıdem tazminatlarını alabiliyor.

9 Eylül 1999 sonrası ile 30 Nisan 2008 öncesinde sigortası başlayanlar içinse 4500 prim ile 25 yıl süreyi tamamlamak gerekiyor. Ancak 7000 gün primi tamamlayanlar çalışma süresini tamamlamadan kıdem tazminatına hak kazanabiliyor. Mayıs 2008 sonrası işe girişi yapılanlar içinse tazminat şartları değişiklik gösteriyor. Peki, 2008 sonrası girişliler için tazminat alma şartları neler?

2008 SONRASI GİRİŞLİLER İÇİN TAZMİNAT HAKKI

Mayıs 2008 tarihi itibariyle işe girişi yapılmış olan çalışanlar için prim şartı 4600 ile 5400 olarak belirtiliyor. Prim şartını yerine getiren 2008 girişliler kıdem tazminatlarını almaya hak kazanıyor. 25 yıl sigortalı kalma şartı olmaksızın tazminatlarını alma hakkına sahip olan Mayıs 2008 sigortalılar yalnızca başlangıç tarihine göre değişen prim şartını yerine getirip getirmediklerine dikkat etmeliler. Sigorta girişi 2008’de yapılan çalışan 4600 günle tazminata hak kazanırken 2010’da sigorta girişi yapılan bir çalışan 4800 gün primi doldurarak kıdem tazminatı hakkını elde edebilecek.

İlgili Haberler