Dolar 32,3282
Euro 35,0649
Altın 2.282,13
BİST 8.998,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 15°C
Az Bulutlu
Bayburt
15°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 18°C
Paz 18°C
Pts 19°C

Tarım Arazilerinde Taşlar Makine İle Temizleniyor

Tarım Arazilerinde Taşlar Makine İle Temizleniyor
2 Kasım 2017 06:39 | Son Güncellenme: 2 Kasım 2017 06:43
A+
A-

Hasat sezonunu tamamlayan ve yeni dönem için hazırlıklarına başlayan bazı çiftçiler, taşlı tarlalarını taş toplama makinesi aracılığıyla temizliyor.

Büyük oranda verim kaybına neden olan tarladaki taşlar, Bayburt İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne ait makine parkında bulunan taş toplama makinesiyle toplanıyor.

Tarımda verimi artırmak, tarım arazilerinin işlenebilirliğini kolaylaştırmak ve verim kaybını engellemek için üreticiler tarlalarındaki taşları topluyor. Tarladaki taşlar nedeniyle hem ekipman zarar görüyor hem de taşlı yerlerde tohum toprağın altına girmediği için verimde düşüş oluyor. Tarlasında taş toplama işlemi gerçekleştirecek olan üretici, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Çevre Amaçlı Tarım Arazilerini Koruma Programınca destekleniyor.

Taş Toplamanın Bir Çok Faydası Var

Tarlada yüzeyde bulunan taşların toplanması neticesinde toprağın işlenmesini kolaylaşır. Pulluk ve diğer ekipmanlarla toprak işlemek daha da rahat olur. Toprak işlemenin kolaylaşması çiftçi için tohum yatağını hazırlamakta da rahatlık anlamına gelir. Kaliteli ve güzel bir tohum yatağı elde edilmesi verime olumlu yönde etkiler. Böylece tarlanın tamamına eşit bir ekim yapılabilir. Bu da otomatik olarak, gözle görülebilir şekilde verime etki eder. Diğer yandan, taşları topraktan toplanarak uzaklaştırılmasının çiftçiye başka yönlü bir ekonomik kazanımı da söz konusudur. Toprak ve ekin işleme ekipmanları mibzer, pulluk ve benzeri gibi ekipmanların aşınmasına neden olan taşlar, arazilerden arındırıldığında bakım ve onarım masrafları da düşürecektir. Bunun dışında işlenemeyen tarım arazilerinin üretime kazandırılması konusunda yarar sağlayacaktır.

Tarlasındaki Taşı Toplayan Üretici Destekleniyor

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Çevre Amaçlı Tarım Arazilerini Koruma Programı kapsamında;  toprak ve yapısının korunması ile erozyonun önlenmesi amacıyla; setleme, canlı veya cansız perdeleme, taş toplama, drenaj, jips uygulaması, kükürt uygulaması, malçlama, ahır veya çiftlik gübresi, yeşil gübre uygulaması, aşırı otlatmanın engellenmesi, çok yıllık buğdaygiller veya yonca hariç baklagiller ile alanı kaplama gibi tedbirlerden en az ikisinin birlikte uygulanması durumunda programa müracaat eden üreticilere dekara 60 TL destekleme ödemesi yapılmaktadır.

Taş toplama makinesi il müdürlüğünde makine parkına müracaat eden çiftçilerin kullanımına sunulmaktadır.

YORUMLAR

  1. Bayburtlu Salih dedi ki:

    Tarım İl Müdürü ve Müdürlüğünün gayretlerini tebrik ediyorum ve devamını temenni ediyorum.
    Bir Bayburtlu olarak yeterli mi? hayır
    Özellikle Özel idarenin ortaklığında Bayburt un, Aydıntepe bölgesinde 3,Demirözü 2-3 ,Konursu istikametinde 2, Maden ve Masat bölgesinde2-3, bu proje sayıları ayarlanıp ortaklıklar halledilince, besi ve süt yetiştiriciliğini, bu bölgelerde bulunan 5 ile 10 köyün ortak bir noktasında tesisi olarak kurup, köylülerden hissedar olmaları ve ortak olan köylerden Bayburt dışında bulunan yakınlarından geri dönüşü sağlamak amacı ile kaç personel lazım ise ortak olacak köylere pay edipistihtam edilmesi, şahsın geri dönüşü sonrası sigortalı bir işi olur,hem köy nüfusu artar hem de evinde tarım ve hayvancılığı teşvik ederek çok yönlü girdi sağlanır, Özel idare profesyonel büyük hissedar rolünü, destekçi ve yönetici konumunu belli yıl yönetir ve hissedar köylüler ayakta dura bilecek süre sonunda denetçi görevine devam edip profesyonel yöneticiler yönetimine gelince hisselerini devrederek ayrılır.
    Fakat eski “KİT” mantığı ile değil, profesyonel manada iş yapan ve iş yapanın da iş haklarının verildiği bir ortam olmak kaydı ile;