Dolar 32,6237
Euro 34,7525
Altın 2.502,71
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 22°C
Az Bulutlu
Bayburt
22°C
Az Bulutlu
Cts 18°C
Paz 19°C
Pts 20°C
Sal 24°C

Organize Sanayi Bölgesinde Sessiz Bekleyiş

25 Aralık 2017 21:39 | Son Güncellenme: 31 Ocak 2018 13:25
A+
A-

Bayburt Organize Sanayi Bölgesinde yaşanan sessizlik, sanayinin geleceğine yönelik endişeleri de beraberinde getiriyor.

Bayburt’ta 2000 yılında kurulan ve aradan geçen 17 yıl içerisinde bir türlü istenilen seviyelere ulaşılamayan Organize Sanayi Bölgesinde, kış ayına girilmesiyle birlikte sessizliğin daha da etkin olduğu ve imalat çarklarının dönmediği görülüyor.

Kurulduğu ilk günlerde 7 fabrikanın faaliyet gösterdiği sanayide aradan geçen birkaç yıl içerisinde kapanan fabrikalar ve iflas eden işletmeler sonrasında, müteşebbisler için oluşturulan teşvikler sonrasında özellikle taş atölyesi olan birkaç işyerinin faaliyete geçmesi dikkat çekiyor. Bu atölyelerinde Doğal Taş Fabrikasının faaliyete geçmesiyle birlikte sayı olarak artması ön plana çıkıyor. Yani Organize Sanayi Bölgesinde taş sektörü dışında aktif olarak 2 işletme faaliyet gösteriyor. Bunlardan birisi Un ve Çay Fabrikası diğeri ise Süt Ürünleri İmalatı yapan bir fabrikadır.

Aradan geçen yıllar içerisinde kapanan fabrikalara bakıldığında ise, Çuval Üretim Fabrikası , Süt ve Yoğurt İmalatı Fabrikası, Plastik Poşet İmalatı Fabrikası, Ayrıca Askeri Giysi Üreten Atölye, Parke ve Bordür Üretim Atölyesi gibi yerler faaliyetlerini sürdüremediler.

Karadeniz sahilinden Bayburt’a gelerek Yılmaz Gıda Çay ve Un Fabrikasını kuran işletme sahibi yıllardır inatla ayakta durmaya çalışan bir müteşebbis olarak dikkat çekiyor. Aynı şirkete ait çay fabrikasında 2017 yılı içerisinde kalifiye eleman bulamadığından çay üretimini yapamadı. Söz konusu işletme sadece buğday alıp un üretim yaparak faaliyetini sürdürüyor.

Diğer taraftan Koral Madencilik A.Ş. Taş Fabrikası işletmecisi tarafından yıllardır ayakta durabilmek için elinden gelen çabayı sarf etmeye devam ediyor. Yeni kurulan taş atölyeler ise sadece taş sektörüne yönelik faaliyetlerini yürütüyorlar.

Kapanan poşet imalatı fabrikasının başka bir ile taşıması sonrası, boşalan fabrika binası ise bir mobilya bayisinin kiralık deposu olarak kullanılıyor.

Organize Sanayi Bölgesindeki bu tablonun düzelmesi adına  siyasilerinde elinden gelen her türlü çaba ve desteği vermelerine rağmen, istenen seviyelere ulaşamamış olması Bayburt adına kafalardaki “17 yıldır kanayan yaranın nasıl iyileşeceği” sorusunu yeniden gündeme taşımış oluyor.

Yıllarca elektrik ve su sorunu yaşayan ama son yıllarda bu sorunu tamamen halletmiş olan Organize Sanayi Bölgesinde alt yapı çalışmaları hemen hemen tamamlanmış olmasına rağmen çarkların hala beklenen şekilde dönmemesinin ve bacaların tütmemesinin sorusuna bir iki cümle ile cevap bulmak mümkün değil.

Belki de bu konuda paneller düzenlenmeli ve nedenleri masaya yatırılıp çözümler üretilmelidir.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.