Bayburt Medya

A+ A A-

BAYBURT NEŞE HANIM’IN MUTFAĞI PROGRAMINDA

Oylama
(8 Oy)

Nursel Ergin'in sunuculuğunu üstlendiği Mutfağım, bugün Bayburt'ta programının ikincisi Neşe Yağmur’un evinde gerçekleşti.
Programda Bayburt’a ait Yalancı Dolma, Ekşi Lahana, Papaz Yahnisi ve Süt Böreği tarifi ve yapımının yayınlandığı programı izleyemeyenler ve Bayburtun reklamı açısından video görüntülerinin çok kaliteli olmamasına rağmen Bayburt Medya olarak yayınlıyoruz.

Kanal D televizyonunda yayınlanan Bayburta ait yemek ve tatlı yapılışlarının tarifleri aşağıda sıralandığı gibidir.

SÜT BÖREĞİ TARİFİ
Malzemeler:
1 kg süt
200 gr fındık kırığı
1 yumurta
2 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı yoğurt
1 çay bardağı eritilmiş tereyağı
1 çay bardağı ılık su
1 paket kabartma tozu
1 fiske tuz
Aldığı kadar un
Şerbeti için:
Yapılışı:
1 lt süt2 su bardağı toz şeker, 1 yumurta, beyazı ile birlikte karıştırma kabına kırılır ve üzerine 2 yemek kaşığı yoğurt eklenir. Eritilmiş 1 çay bardağı tereyağının içine biraz da sıvıyağ eklenerek malzemelerin üzerine dökülür. Ilık su, kabartma tozu ve bir fiske tuz da eklenir ve yavaş yavaş karıştırılmaya başlanır. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar un eklenerek iyice yoğrulur.Kıvama gelen hamurdan 20 tane beze yapılır ve üzeri kapatılarak yaklaşık 30 dakika dinlendirilir. 2 yemek kaşığı tereyağı daha eritilir ve tepsinin zemini yağlanır. 10 adet beze nişasta serpilen zeminde ince ince açılır ve tepsiye araları tereyağı ile yağlanarak serilir. Böreğin ilk katı hazırlanmış olur Fındıklar parçalanır ve ilk kata serpilir. Kalan 10 beze de açılarak elde edilen yufkalar yine araları yağlanıp tepsiye alınır ve böreğin ikinci katı oluşturulur. Su bardağının ağız kısmı ile börek daire şeklinde kesilir. Arzuya göre kare dilimlere de ayrılabillir.5 yemek kaşığı daha tereyağı eritilip köpüğü alındıktan sonra böreğin üzerine dökülür. 200 derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.Şerbeti için; 1 litre süt tencereye alınır ve üzerine şeker ilave edilerek kaynayana kadar pişirilir.Börek ılıkken, biraz daha sıcak olan sütlü şerbeti dökülür.
Süt Böreği servise hazırdır.

YALANCI DOLMA TARİFİ
Malzemeler:
1 büyük boy beyaz lahana
750 gr kemikli kuzu eti
2 su bardağı pilavlık bulgur
1 su bardağı un
1 adet kuru soğan
½ çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
Pul biber
Yapılışı:
Soğan küçük küçük doğranır. Tencereye yarım çay bardağı zeytinyağı eklenerek biraz kavrulur. Domates ve biber salçası ilave edilir ve kokusu çıkana kadar kavrulur. Tencereye bulgur da eklenir. Üzerine 4 su bardağı sıcak su, arzuya göre pul piber ve tuz eklenerek suyunu çekene kadar pişmeye bırakılır. Beyaz lahananın koçan kısmı çıkarılır ve yaprak yaprak ayrılır. Ayrı bir tencereye sıcak su konur ve ayrılan yapraklar suyun içinde biraz bekletilerek yumuşatılır.Suyunu tam olarak çekmeden bulgurlu harç ocaktan alınır ve içine 1 su bardağı un eklenerek karıştırılır. Etler düdüklü tencereye alınır ve üzerine çıkmayacak kadar su eklenerek yumuşayana kadar pişirilir. Yumuşayan lahana yaprakları dolma harcı ile sarılır. Tencerenin içine 1 yemek kaşığı tereyağı ve 2 yemek kaşığı zeytinyağı konur ve üzerine 1’er tatlı kaşığı domates ve biber salçası eklenip biraz kavrulduktan sonra haşlanan etler tencerenin dibine döşenir. Üzerine lahana dolmaları kat kat sıralanır. Biraz tuz gezdirildikten sonra etin suyu da tencereye alınır ve tencerenin kapağı kapatılarak pişirilir.
Yalancı Dolma servise hazırdır.

PAPAZ YAHNİSİ TARİFİ
Malzemeler:

1 kg kuşbaşı dana eti
1 kg arpacık soğan
2 adet patates
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
Yapılışı:
Etler düdüklü tencereye alınır ve üzerini geçmeyecek kadar su eklenip kapağı kapatılarak yaklaşık 15 dakika pişirilir. Arpacık soğanların kabukları soyulur. Pişen etler tencereden alınır, suyu ayrılır. Düdüklü tencereye 2 yemek kaşığı zeytinyağı konur. Üzerine domates ve biber salçası eklenerek kokusu çıkana kadar kavrulur. Üzerine arpacık soğanlar, karabiber, kimyon ve etler eklenir ve karıştırılır. Etin suyu yemeğe ilave edilir ve 1 tatlı kaşığı tuz da konarak biraz daha pişirilir.2 adet patatesin kabukları soyulur ve iri küpler halinde doğranır. Sudan geçirilen patateslerin fazla suyu kağıt havlu ile alındıktan sonra, kızgın yağda kızartılır. Patatesler kızarana kadar biraz daha pişmeye bırakılan yemeğin içine patatesler de eklenir ve yaklaşık 5 dakika daha düdüklü tencerenin kapağı açık olarak pişirilir.
Papaz Yahnisi servise hazırdır

EKŞİ LAHANA TARİFİ
Malzemeler:

500 gr kemikli kuzu kaburga eti
1 büyük kase kıyılmış lahana turşusu
1 küçük kase pilavlık bulgur
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
Pul biber
Yapılışı:
Etler düdüklü tencereye alınır ve üzerini 3 parmak geçecek kadar su ilave edilerek yaklaşık 20 dakika pişirilir. Etler suyun içinden ayrılır. Soğan yemeklik doğranır ve düdüklü tencereye alınarak kavrulur. Üzerine domates ve biber salçası da eklenerek kokusu çıkana kadar kavrulmaya devam edilir. Arzuya göre pul biber eklenir ve haşlanmış etler ve kıyılmış lahana turşusu ilave edilip karıştırılır. Yarı yarıya et suyu ve normal su karıştırılır ve tencereye eklenir.1 küçük kâse bulgur da yemeğe ilave edildikten sonra, lahanalar yumuşayana kadar yaklaşık 20 dakika düdüklü tencerede pişirilir.
Ekşi Lahana servise hazırdır.

 

Bayburt Medya

Taraflıyız " Her Zaman Halkımızın Yanındayız "

Video Galeri

3 Yorumlar

  • ümmü a.

    yemekler sahane :) program şahane :)

    Kötü İçerik Rapor Et ümmü a. Pazar, 11 Mart 2012 10:28 Cevap Ver
  • betül

    Bence Harikaydı...
    Bayburtumuzun Bu Yöresel yemeklerini gerçekten çok güzel anlattı ellerinize sağlık neşe hanım en ii yemek programıydı bu bayburtumuzun adına şanına yakışır bir yemek şöleniii.. (benim açımdan) .

    Kötü İçerik Rapor Et betül Cuma, 09 Mart 2012 17:02 Cevap Ver
  • berat

    Papaz yahnisi diye bir yemek türü bayburt için yabancı bir yemektir. daha güzel bir isim bulabilirdi lütfen bayburt tumuza yakışır kültürümüzü pekiştiren yemek seçimi daha doğru olurdu kafadan uydurma yemek isimleri koymayınız.

    Kötü İçerik Rapor Et berat Cuma, 09 Mart 2012 06:57 Cevap Ver

YORUM YAPIN

Yorum Yapan Kişilerin Dikkatine Yapılan Yorumlar Yanlızca Yorum Yapan Kişiyi Bağlamaktadır. BayburtMedya.CoM Sorumluluğunda Değildir.

©2009 Bayburt Medya | Tasarım : mtnyldz.com