Dolar 32,4972
Euro 34,8101
Altın 2.488,61
BİST 9.553,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 22°C
Az Bulutlu
Bayburt
22°C
Az Bulutlu
Cum 22°C
Cts 18°C
Paz 18°C
Pts 19°C

Çoruh Nehri Islah Çalışmaları Trabzon’da Eleştirildi

24 Ekim 2017 14:14 | Son Güncellenme: 24 Kasım 2017 18:10
A+
A-

Trabzon’da yapılan “Karadeniz’in Doğa ve Kültür Değerleri Risk Altında” isimli panel Zorlu Grand Otelde düzenlendi. Bayburt şehir merkezinden geçen Çoruh Nehri içerisinde yapılan ıslah çalışmalarıyla ilgili, Bayburtlu Mimar Asuman Uz ve Yrd. Doç. Dr. Hayriye Şengün birer konuşma yaptılar.

Asuman Uz’un, “Bayburt, Bayburt olalı Çoruh böyle zulüm görmedi” başlıklı konuşması slayt gösterileri eşliğinde yapıldı. 

Asuman Uz şunları söyledi;

“Sayın Cumhurbaşkanı, Recep Tayyip Erdoğan’ın Kasım 2015’teki Bayburt ziyareti sırasında verdiği talimat üzerine hazırlanan Çoruh Nehri Projesi hayata geçiriliyor. Sayın Erdoğan’ın Bayburt ziyaretindeki “Çoruh’u Bayburt’a katın, kazandırın. Çoruh’la ilgili projeleri yaptırın, doğru şeyler olsun” şeklindeki talimatının ardından, Bayburt Belediyesi; DSİ Bölge Müdürlüğü’ne, Çoruh Nehri Islah projesi hazırlattı ve 2016 yılısonunda projenin yapımına başlandı.

Çoruh Nehri’ni Bayburt’a kazandırmak amacı ile başlatılan proje, DSİ’nin ıslah mantığı ile şehircilik mantığından uzak bir anlayışla Çoruh’u bir beton yığınına çevirmiştir. Projede, Çoruh Nehri’nin iki kenarı yaklaşık 7 şer metre doldurulup, mevcut nehir yatağı daraltılıyor. Nehir yatağının ortasında kazı yapılarak, Çoruh beton bir kanalın içine hapsediliyor. 

Milyonlarca para harcanarak yapılan proje, atıl bir alana dönüşecektir

Çoruh’un kenarında mevcut yürüyüş yolları varken, bu yollara paralel olarak nehir yatağının içinde ikinci bir yürüyüş yolunu yapmak için nehri doldurmanın mantığı nedir? Yeni projeden sonra şu anda mevcut yürüyüş yolunda gezen insanlar nehirden 7-8 metre uzaklaştıracaktır. İnsanlar, nehre yakın olmak için yoldan metrelerce aşağıda nehir yatağı içinde planlanan ikinci paralel yola inmesi gerekecektir. Siz cadde  ve dükkanlarla ilişkisi olmayan etrafı duvarla örülü bir çukurun içine inerek yürümek ister misiniz? Milyonlarca para harcanarak yapılacak bu alanlar düşünüldüğü gibi kullanılamayacak, yarın atıl bir alana dönüşecektir. 

Bayburt’un kimliği Kalesi ve Çoruh Nehridir

Bayburt Kalesi ve Çoruh Nehri Bayburt’un kimliğidir ve Bayburt tarihinin en büyük tanıklarıdır. Bizler bu değerleri koruyarak gelecek nesillere aktarmalıyız. Çoruh Nehri’ni Bayburt’a katmak için nehir yatak genişliği korunmalı, asla daraltılmamalıdır. Daraltıldığında Çoruh, nehir olmaktan çıkarak sıradan bir dere görünümüne döner.

Eskişehir Porsuk Çayı 

 Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Porsuk Çayı Islah Projesi ile ‘En iyi Rehabilite’ dalında ‘Büyük Çevre’ ödülüne layık görüldü. Eskişehir projeyi, dünyaca tanınan bir İngiliz firma ve Türkiye’de alanında uzman Su Yapı ile uzun bir zaman diliminde planlayıp hayata geçirdi.

Bayburt’ta yapılan proje, Eskişehir örneğinden uzak olarak kısa vadede sadece DSİ’nin ıslah mantığına teslim edilerek yapılmıştır. Porsuk Çayı’nın Eskişehir’e kattığı değerden daha fazlasını katacağı iddia edilen Bayburt Çoruh Islah Projesi, değil Bayburt’a değer katmak Bayburt’tun en önemli kimliği olan Çoruh Nehri’ni yok edecek onu nehir olmaktan çıkarıp bir kanala dönüştürecektir.

Çoruh’u Bayburt’a kazandırmak için yapılması gerekenler

Çoruh’un su seviyesi, nehir üzerine yapılan barajlar ve HES Projeleri sonucu her geçen gün azalmakta, insan eliyle üretilen bu değişim sonucu zamanla coşkun akan Çoruh’tan eser kalmayacaktır. Çoruh’u yok eden bu projelerin verdiği zararlar değerlendirilerek gerekirse durdurulmalıdır.

Çoruh Nehrini Bayburt’a kazandırmak için nehrin doğal yapısı korunarak yapılması düşünülen gezi alanları, Çoruh Nehri yatağının içinde değil, Çoruh Nehri kıyısında (örneğin şekil 10 da kırmızı renkle gösterilen alanlar) yapılmalıdır. Çoruh Nehri kıyısı rekreasyon alanları olarak planlanıp ve halkın kullanımına açılmalıdır.

Katılımcı bir proje yapılmalıdır. Rekreasyon nehir yatağı içinde değil, kıyısında planlanmalıdır. Eskişehir Porsuk Çay’ı örneğindeki gibi yeterli bir zaman diliminde, alanında uzman ekiplere planlama yaptırılmalıdır. Çoruh Nehri’ni Bayburt’a katmak amacı ile başlanılan projede, Çoruh nehrinin suyunun azalmasının sebepleri üzerinde düşünmeden bu azalma ileri sürülerek, Çoruh Nehir yatağının yarısı kenarlardan dolduruluyor ve ortada kalan yatak kazı yapılarak derinleştirilip, beton bir kanala dönüştürülerek Çoruh bu kanalın içine hapsediliyor. Çoruh Nehri üzerine yapılan hes ve barajlar, coşkun akan nehri durma noktasına getirmiştir. Bu sebeplerin araştırılması ve gereken önlemlerin alınması gerekmektedir.

Çoruh’u Bayburt’a kazandırmak kanala dönüştürmek değil, suyunun azalmasının ardındaki yapay sebepleri ortadan kaldırarak Çoruh’u geri kazanmaktır. Çoruh’u yok eden bu proje bir an önce durdurulmalıdır.”                

Asuman Uz – Serbest Mimar

 

 

 

 

YORUMLAR

  1. bayburt dedi ki:

    Çoruh nehrini dokunmayın benim çocukluğum orda geçti coruhda yüzüp eski halden patlak karpuz yediğimiz günleri üç kuruş para için kömür taşır annelerimiz kızmasın die coruhda yıkanmaya giderdik biz sezin yapacağın proje coruha zarar veriyor yapmayın istemiyoruz bayburt olarak

  2. erkan dedi ki:

    bayburt coruh deresi hayırlı ugurlu olsun..

  3. BAYBURT dedi ki:

    BU PROJENİN DOĞRU OLDUĞUNU SÖYLEYEN BAYBURTLU DEĞİLDİR VEYA BAYBURTUN MENFAATLERİNİ SAVUNMUYORDUR BU KADAR BASİT BÖYLE REZALET OLMAZ ADAMLAR ÇORUH NEHRİNİ UFAK BİR KANALA DÖNÜŞTÜRÜYORLAR BU SAÇMALIĞA ARTIK BİR SON VERİN BAYBURTUN SORUNLARINI ÇÖZ BAŞKAN ÇORUH NEHRİNİ RAHAT BIRAK

  4. GÜRSEL KARAPINAR dedi ki:

    Bayburtlu Salih rumuzlu arkadaşımın, ifadelerine kelime ve noktasıyla
    katılıyorum…Yıllardır bizlerde aynısını söylüyoruz…
    Hislerimize tercüman oldu için teşekkür ediyoruz….
    Böyle düşünenlerin birlik içinde hareket etmesi, dernekleşme dahil
    mutlaka bir sivil toplum kuruluşunda bir arada olup, ortak hareket etmeliyiz….
    Projeler üretmeli ve talep etmeliyiz…
    BAYBURT YIKILARAK DÜZELİR……!

  5. Bayburtlu Salih dedi ki:

    Bayburtlu olarak Bayburt’u bilmeyen has bel kader yolu düşenler ile karşılaşınca hep şunu söylerler, haa Bayburt’a bir kez falan tarihte gittim şehrin ortasından dere akıyor, ben de bir dakika dere dediğin dünyanın üçüncü en hızlı akan nehridir, siz dere ile nehir arasındaki farkı biliyor musunuz diye çıkışır ve toz kondurmamaya çalışırdım.
    Pekala böyle bir proje ile insanlar yaa aynı kanaldan Adana da , Ege de var orada da sulama kanalı yapmışlar Bayburt taki bu suda kanal içinde bu kanalı ne zaman yaptılar dedikleri zaman ne diyelim, dünyanın en hızlı akan kanalımı diyelim.
    Oysa Çoruh nehrinin Erzurum köprüsü ile Bent köprüsü arasındaki alanda sağı ve solu betondan arındırılarak peyzaj çalışması ile Kale ye doğru bir bütünlük sergilemeli, Kale ile bir birini tamamlamalı;
    Çoruh nehrinin sağlı sollu peyzajı yapılınca, Cumhuriyet caddesi araçlar için gidiş, Erzurum köprüsünden ,Ozulu caddesini takiben geliş olmalı, bu çalışma yapılırken oto parklar ihtas edilmeli.
    Aslında bence görünen hata sayısı fazla, bunlardan bir tane side şudur;
    Eski itfaiyenin olduğu yere doksanlı yıllarda Maliye ,Defterdarlık yapıldı, kütüphane sonradan yıkıldı yeni bina inşa edildi,Diş hastanesi hiç yer yokmuş gibi bu alana yapıldı;
    Şimdi şöyle baktığımız zaman hep Bayburt’u küçük gören ileriye doğru büyümeyecek bir mantıkla dar alana sıkıştırmaya çalışılma anlayışı var, eski itfaiyenin olduğu yerden aşağıdan yukarı doğru kışla çeşmesine kadar olan sol kısım yol olarak devam etse ileri ki yıllarda Üniversitenin gelmesi, Havaalanı nın gelmesi,Tren yolunun gelmesi ve şehrin seksenli yıllar öncesi nüfus yoğunluğuna kavuşup,yapılacak yatırımlarla büyümesi hali devam ettiği zaman size şehir içerisinde özellikle bu alan merkez kavşak haline gelecek, şu hali ile bu alan yetersiz yarını niye düşünmez ve Bayburt un farklı alanlarına resmi kurumları inşa edip yatrımı yaymıyoruz.

  6. KADİR dedi ki:

    Öncelikle yapmış olduğu çalışmadan ve hassasiyetinden dolayı Asuman Hanıma teşekkür ediyorum.Şehri yönetmeğe gelen her idareci birşeyler yapmak istemesi en doğal hakkıdır , yalnız yapmak istediklerimizi yapılacak olan imalat her ne ise yönetmeliklerine , standartlarına ve en önemlisi teknik verilerine bağlı kalarak yapılması hem yapılmış olan imalatın sürdürülebilirlik çevrevesinde ekolojik denge ile adaptasyonunu sağlamış oluruz hemde olası ciddi sonuçlar doğuracak afetlere kapı aralamamış oluruz .Bayburt ‘ta yapılacak bir projenin artısı ve eksisi ile yine Bayburt ile dertlenmiş kişilerce fikir platformunda tartışmaya açılması kanaatime göre yöneticiler adına kaliteli bir yaklaşım olacaktır.Yapılmakta olan bu projeyi küçük bir çoruh nehri projesini Şehir Parkında yapamazmıydık , istediğimiz eğim ve ölçülerde … Herkese selam ve Saygılarımla İnşaat Müh. Kadir YILMAZ

  7. serdar dedi ki:

    Mimarımızın dedikleri doğru. bir kaç yerde analiz hatası var. yürüyüş yolu yapılması ekstra bir özellik. öncelik olarak şehrin ve nehrin görüntüsünü değiştirmek maksat. burda hatalı olan bizleriz. çünkü bizler yıllardır çoruha birşeyler yapılması ve şehre kazandırılması yönünde eleştiri yaptık. daha güzeli yapılabilir miydi? bunu ileriki zamanlarda göreceğiz. eleştirmek en çok yaptığımız durum. iyisi kötüsü değerlendirilir. zaten çoruh başlangıçtan bitişe kadar öyle yapılmayacak. sadece belli bir bölüm. yani yüzmek isteyen, balık tutmak isteyen, eski anılarını canlandırmak isteyenler yine çoruhun belli yerlerinde nostalji yaşayabilir. proje eğer gösterildiği gibi olursa Bayburt’a birşeyler katabilir. diğer projeler gibi ucube olacaksa o zaman yetkilileri yerden yere vuralım. vuracaksak eğer adil olalım. eleştirelim. ama herşeyi eleştirmek yanlış, bu vicdana sığmaz.. AKP politikalarını çok eleştirdim ama burda bu kadar eleştiri hak etmiyor.. çünkü talep eden bizleriz.. Eskişehiri örnek gösterdik.. hatta diğer partiler bile çoruh üzerinde farklı projeler sunuyordular seçim öncesinde..

  8. samet dedi ki:

    Boş verin sevgili hemşerilerim.Bayburt a yapılan yatırımları kötüye yormayın ihaleyi alan arkadaşlara da yazık günah.O kadar ekmek yediler böyle lüzumlu işlerden.Cumhuriyet caddesini hiç söylemiyorum 🙂

  9. TUNCAY dedi ki:

    şimdiye kadar şu çoruhu değerlendirmeyi bilmiyoruz bu memleketin sahibi yok efendim Eskişehir porsuk çayını ne güzel yapmış gibi laflar edenler şimdi vay efendim çoruhun akışı bozuluyor gibi itirazlar var olabilir sorun ney anladığım kadarıyla bir şeylerin yapılması

  10. muhalif dedi ki:

    bu projeyle çocukluğumuz anılarımız yok oldu.bizim çocuklarımız çoruh nehri kenarında değil su kanalı kenarında büyüyecek.

  11. GÜRSEL KARAPINAR dedi ki:

    Hemşehrimiz, kendi evladımız MİMAR ASUMAN UZ hanım, Çoruh ıslah Projesi
    gündeme gelmesi ve uygulamaya başlaması sırasında , bu projenin yanlışlığını
    Mimar ve inşaat mühendisleri odasına ,tüm siyasilere ,sivil toplum kuruluşlarına
    anlatan ,haykıran BİLİME,İLİME aykırı olduğunu ifade eden İSİMSİZ KAHRAMANDIR…
    Değil bölgemiz, Ankara,İstanbul,İzmir her yerde bu projenin yanlışlığını anlatmış
    konferanslar vermiştir….Bizlerde şahidiz….
    Hislerimize tercüman olduğu gibi , kendisine teşekkür ediyoruz…
    İlgili ve yetkililerin bu sese kulak vermesini rica ediyoruz…. Saygılarımla…

    Not: Yeniden yapılanacak , kent konseyinde Mimar Asuman UZ hanımı görmek isteriz…
    tabi ki yeniden yapılanacaksa……!!!!