Dolar 32,3285
Euro 35,0893
Altın 2.297,14
BİST 9.041,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 16°C
Az Bulutlu
Bayburt
16°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 18°C
Paz 18°C
Pts 19°C

Bayburt’ta Organik Kuru Fasulye Dönemi Başlıyor

Bayburt’ta Organik Kuru Fasulye Dönemi Başlıyor
28 Ocak 2017 22:09
A+
A-

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bayburt’ta organik kuru fasulye yetiştiriciliği projesi başlatıyor.

Organik Tarımın Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması Projeleri 2017 yılı programında, Bakanlık tarafından kabul edilerek, Bayburt İli Organik Kuru Fasulye Yetiştiriciliği Projesi

hayata geçirilmek üzere İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından çalışmalar başlatılmış durumda.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdür Vekili Abdurrahman Mütüoğlu, projeyle ilgili yaptığı açıklamada, “Organik Kuru Fasulye Yetiştiriciliği Projesi ile stratejik ürünümüz kuru fasulyenin, yetiştiriciliğini yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz. Üreticiye daha fazla gelir sağlanacağına inandığımız proje, tüketiciye sağlıklı ve güvenilir gıda arzının sağlayacaktır. Organik tarım, 18.08.2010 tarihli 27676 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş olan Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik ile düzenlenmiş olan mevzuata göre yürütülecektir” dedi.

Tarımsal üretimin geleceğinin organik üretime bağlı olduğunu vurgulayan Mütüoğlu , “ Tüketici bilinci arttıkça, tükettiği üründe kimyevi materyallerin bulunmamasını isteyecektir. Üretici ise ürün desenini, arzı kolay ve en çok para kazanacağı ürüne yöneltmektedir. İlimizde alternatif ürün seçenekleri çok azdır. Bu nedenle stratejik öneme sahip kuru fasulyenin, ekonomik getirisi de göz önüne alındığında büyük alanlara yayılması mümkün olacaktır. Proje kapsamında alınacak olan, pnömatik mibzer, çapa makinesi, pülverizatör ve hasat makinesi ile üreticinin mekanizasyon sorunu çözülecektir.

Üreticiler organik tarıma ilave olarak Çevre Amaçlı Tarım Arazilerinin Korunması ÇATAK programına da dahil edilerek, toprağın iyileştirilmesi sağlanacak ve üreticiler ilave olarak desteklenecektir. Destekleme miktarı ÇATAK için 135 TL, organik kuru fasulye için ise 100 TL olup, ikinci yıldan itibaren 235 TL dekar başına destekleme ödemesi yapılacaktır. Hedefimiz 2.000 dekarlık alanda organik üretimin sağlanması ve sonrasında Bayburt fasulyesinin tescili ve paketleme sistemlerinin kurulmasının sağlanması Bayburt tarımının kalkınmasını sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

Bayburt il genelinde, sulu vasıflı arazilerde, kuru fasulye bitkisi yaygın bir şekilde yıllardır devam ediyor. Ancak üretim genel olarak mekanizasyon eksikliğinden dolayı küçük parsellerle sınırlı oluyor. Üreticiler ekimden hasada kadar, tüm süreçleri iş gücü ile yapmak durumda kalıyorlar. Yapılan her yeni proje ile sulanabilir alanlar artmakla birlikte, tarımsal nüfusun yaşlanmasına paralel olarak üretim alanları sınırlanmaktadır. Oysa Bayburt’ta yetiştirilen kuru fasulye, aroma, tat ve yemeklik kalitesi olarak çok değerli ve aranır niteliktedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.