Dolar 32,5646
Euro 34,8782
Altın 2.431,80
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 24°C
Az Bulutlu
Bayburt
24°C
Az Bulutlu
Çar 27°C
Per 26°C
Cum 24°C
Cts 24°C

Bayburt Üniversitesi Hızla büyümeye Devam Ediyor

Bayburt Üniversitesi Hızla büyümeye Devam Ediyor
29 Nisan 2014 05:07 | Son Güncellenme: 5 Aralık 2014 23:30
A+
A-

Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Selçuk Coşkun göreve başladığından bu güne kadar yapılan çalışmaları değerlendirdi.
Rektör Coşkun konuşmasında öncelikle geride bıraktığı bir yılı başlıklar halinde sıralarken şunları söyledi. ” Her zaman vurguladığım gibi üniversitelerin üç fonksiyonu vardır. Birisi eğitim öğretim, diğeri araştırma ve inceleme, ayrıca sosyal katkıdır. Geride bıraktığımız bir yıl içerisinde bu üç alan bir şeyler yapmaya çalıştık. İlk önce öğretim elemanı kadromuzu genişlettik. Yeni bölümler açtık ve açmaya devam ediyoruz. Öğretim elemanlarımıza araştırma ve incelemeler konusunda istedikleri ülkelere gitmeleri konusunda fırsatlar tanıdık. Ayrıca öğrenci sayımızı artırmak için gayret sarf ettik. Bir yıl önce 33 öğretim üyesi olan üniversitemizde bu sayıyı artırarak şu an 55 kadrolu öğretim üyesine ulaşmış durumdayız. Birimlerden aramıza katılacak olanlarla 60 sayısının üzerine çıkmış olacağız.

“Yeni bölümler açmaya devam ediyoruz”
İlk defa Bayburt üniversitesi tarihinde öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısının 100 kişinin altına inmiş olacağını vurgulayan Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Selçuk Coşkun, “Açılan dört araştırma merkezimiz geniş çaplı çalışmalarını devam ettiriyor. Bu yıl çok önemli olan PDR bölümünü açıyoruz. Ayrıca Diş Hekimliği ve Sağlık Bilimleri Fakültesinin dosyasını hazırlayıp YÖK e gönderdik. 38 üniversite bu konuda bölüm açmak istiyor. Bizlerde bunların içerisinde yer almak için müthiş gayret gösteriyoruz. Bunların yanı sıra arkadaşlarımız İnsan Bilimleri ve Edebiyat Fakültesini açmak için dosya hazırlıyorlar.”
Beden Eğitim Yüksek okulunun da açıldığını ifade eden Coşkun, “Önümüzdeki Eğitim döneminde alınacak olan öğrenci sayısının fazla düşünmüyorum. Bunun sebebi ise Bayburt’un şehir olarak fazla öğrenci sayısını kaldırmakta sıkıntı yaşamaya başladığını görüyorum. Bu konuda konaklama problemi yaşamaya devam ediyoruz. Öğrenciler için, geldik yer bulamadık geri döndük imajı oluşmasını istemiyoruz. Böyle bir olumsuzluğun yaşanmasını ve yaygınlaşmasını da istemiyoruz. Kredi Yurtların yeni binası bu yıl bitmesine rağmen eski binalarının bakıma alınacağı söylendi. Bu gelişme bizlerin öğrenci sayısını artırmamız konusunda endişe duymamıza neden oldu. Yani geçen yılki kadar öğrenci sayısı alamayacağız.

“Öğrenci şehrin pahalı olmasından şikayetçi”
Bayburt’un üniversiteyi tam anlamıyla kabullenmesi ve bu yükü taşıyabilmesi için biraz daha mesafe alması gerektiğini ama Bayburt’un diğer illere göre üniversiteye daha erken intibak sağladığını vurgulayan Rektör Prof.Dr. Selçuk Coşkun , “Valimiz, Milletvekilimiz, Belediye Başkanımız, İl Özel İdaremiz ve Bayburt halkının bizlere destekleri devam ediyor, bu konuda çok şanslıyız. Zaman zaman öğrencilerimizden bizlere ulaşan şikâyetleri değerlendirdiğimizde karşımıza öncelikli olarak şehrin pahalı olduğu konusunda şikâyetler geliyor. Ben bu sorunu esnaflarımızla birçok kez paylaştım. Esnaf temsilcilerimize de bunu aktarmamıza rağmen, rekabetçi bir ortamda yaşadığımızdan dolayı, bazen esnafımızda bize sitem ederek öğrencilerin hafta sonları çevre illere giderek alış veriş etmelerinden rahatsız olduklarını dile getiriyorlar. Bu konuda bizlerin yapacağı bir şey yok. Ama bizim esnafımız makul ve cazip şartlarda hizmet sunarlar ise sorun kendiliğinden çözülecektir. Burada biraz zamana ihtiyacımız olduğuna inanıyorum. Ben esnafımıza da çok görmüyorum. Çünkü küçük esnafla büyük firmaların rekabet etmesi kolay değildir. Ama aradaki fiyat farkları biraz daha makul seviyeye inmesi gerekir. Ayrıca Şehrin bir sinemasının dahi olmaması öğrencilerimiz arasında şikayet konusu oluyor. Bunu üniversite değil şehrin çözmesi gerekir. Bizler sadece üniversiteyi idare etmiyoruz. Öğrencilerimizin dışarıda problem olarak gördükleri sorunları ilgililere iletmek gibi bir misyonumuz da var.

“Bayburt üniversitesini aşağı çeken iki unsur var”
Türkiye’deki üniversiteler sıralamasında son sıralarda olduğumuzun en önemli iki faktörü olduğunu vurgulayan Coşkun, “ Bu yıl geçen yıla oranla daha üst sıralarda yer aldık. Aslında Bayburt Üniversitesini aşağı çeken iki kıstas var. Bunlardan birincisi öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısıdır. Türkiye’de en fazla öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı Bayburt Üniversitesiydi. Bu durum bizi birkaç basamak aşağı düşürmektedir. İkincisi ise doktora programının üniversitede olmamasıydı. Biz bu iki olumsuzluğu aşmış durumdayız. Muhtemelen gelecek yıl daha üst sıralarda yer alacağız.

“İki sözüm vardı gerçekleştirmeye çalışıyorum”
“Bayburt Üniversitesine Rektör adayı olduğum da iki önemli projem vardı, onları yapamadığımın sıkıntısını çekiyorum. Birinci olarak onkoloji merkezi kurmak, ikincisi ise Fizik tedavi rehabilitasyonu vardı. YÖK size Diş hekimliği ve Sağlık hizmetleri gibi birimlere izin vermediği müddetçe sizin bu gibi merkezleri açma şansınız olmuyor. Bütün bunlar için alt yapı ve fiziki mekan konusunu çözmek gerekir. Bunun çalışmalarını yürütüyoruz.

“ Üniversite sadece binalardan oluşmuyor”
Yeni kurulacak olan Bayburt Üniversitesi kampus alanı yerinin bu aşamadan sonra değişmesinin söz konusu olmadığını dile getiren Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Selçuk Coşkun, Ben aynı zamanda bir Bayburtlu olarak konuya baktığımda, yeni kampus alanının şehre çok uzak olmadığını ifade etmek isterim. Çoğu illerin kampus alanından şehre daha yakın konumdadır. Ama konum itibarıyla sapa olduğunu söylemek gerekir. Üniversitenin sadece binalardan oluştuğunu söylemek yanlış olur. Şehrimizin bizlerden beklentileri var. Bizlerinde şehre katkıları olması gerekir. Uygulama alanlarına ihtiyacımız var. Yeri geldiğinde tarımla ilgili uygulamalar yapacağız, hayvan besleyeceğiz. Onlarla ilgili deneyler yapacağız. Süt ve arıcılıkla ilgili işler yapacağız. Bütün bunlarla ilgili uygulama alanlarına ihtiyacımız var. 2008 yılında kurulan üniversitemize 820 dönüm arazi tahsis edildi. Tahsis edilen arazinin önemli bir kısmı şahıs arazisi olduğu için hala o şahıs arazilerini kamulaştırmakla uğraşıyorum. Mevcut alanın çok büyük olmadığını da belirtmekte yarar var. Kamu oyunda tartışılan Trabzon ve Erzurum yol güzergâhında Kampüs kurulsun düşüncesini hayata geçirecek büyüklükte ve maliyeti düşük kamu arazisi yoktur. ” diye konuştu.

“Bayburt üniversitesi bazı fırsatları zamanında kaçırmış”
Bayburt üniversitesinde her alanda çarkların dönmeye başladığını ifade eden Rektör Coşkun, “ İnsanımız bu yıldan itibaren Bayburt Üniversitesindeki gelişmeyi gözleriyle görmeye başlayacaklar. Şimdiye kadar yapılan mutfak çalışmalarını tamamlamış durumdayız. Tokiyle anlaşmamızı imzaladık. İnşallah bu sezon yeni kampüs alanında önemli hareketlilikler yaşandığını hep birlikte gözlemleyeceğiz. Bazı konular Türkiye’de fırsattır. Fırsatını kaçırdığınız şeyleri bir daha yakalayamıyorsunuz. Açık konuşmak gerekirse Bayburt Üniversitesi bir takım fırsatları zamanında kaçırmış. Şimdi ise bizler aynı fırsatı yakalamak için bayağı mücadele etmek zorunda kalıyoruz. Bu nedenle ben öğrenci bulamasam da yeni bölümler açmaya çalışıyorum. Çünkü ilerleyen zamanlarda aynı bölümü açmak çok zorlaşacaktır. Diğer üniversitelerle rekabet içerisine girmemiz için bunları yapmak zorundayız. Bu nedenle il dışı ve yurt dışı çalışmaları yoğun bir şekilde götürmeye ve Bayburt üniversitesi için daha güze şeyler yapmaya çalışıyoruz. Elimizden gelen budur ve niyetimiz halistir, bu memleketin evladı olarak çalışmaya devam ediyoruz. Dedi.

 

 

 

[iframe src=”http://vk.com/video_ext.php?oid=248599715&id=168471113&hash=f6cb9fa7041188ea&hd=1″ width=”607″ height=”360″ frameborder=”0″]
YORUMLAR

  1. Abdullah okur dedi ki:

    Türkiye’m en pahalı şehri Bayburt esnafı bire beş alıyorlar hiç Allah korkusu yok

  2. m.ahmet pamuköz dedi ki:

    bir aydıntepeli vatandaş olarak,yeraltı şehri(sarnıç)var,bu mukemmel yer altı şehrinin dünyaya tanıtılmasının olmazsa olmazı,
    türizm ve otelcilik,açılmasıdır yer mevki olarakta aydıntepede bu yüksek okulun,i.t.s.o yaptırdığı bina mevcut ve boş durumda,değerli yetkililerle istişare neticesinde olağan üstün konumda,neden olmasın,a.mehdi öztürke katılıyorum,sayın rektörüm,sağlıcakla.

  3. a.mehdi öztürk dedi ki:

    sn rektörümüz,selam ve saygılar sunarak,çalışmalarınız güzel,yalnız bir şehrin ulaşımı çok önemli,dolayısıyla,önceki rektörümüz,
    rahmetli,gökhan budak bey.k.t.ü.rektörü ile ortaklaşa demiryolu için çalışma başlatmışlardı,!,bu hususta ne gibi bir çalışma var.?
    önemine binaen karayolu ile hem pahalı hemde zaman zaman yer olmadığı,bu itibarla üniversitedeki talebe sıkıntı çekmekte.,
    not:sn rektör,ümüz..g.hanede”türizm ve otelcilik”yüksek okulu var.(tarih ve kültür)şehri,Bayburt,ta yok.!!,Allaha emanet olunuz.

  4. osman çınar bulunmaz dedi ki:

    çok kıymetli azimli çalışkan dürüst rektörümüz ünüverstenin öğretim görevli sayısını artırdı hocamıza desteklerinden dolayı sayın milletvekilimiz bünyamin beye il başkanı hakan kobal beye teşekkür ediyorum ama bayburtlu işadamlarımızı dekteğe davet ediyorum sadece plaka millliyetçiliği yapmayalım arabaların plakasına baktığımız zaman 34 le başlar sonu 69 dur gercekten ilimizi seviyorsak yatırım yapmaktan gecer her şeyi siyasilerimizden beklemek olmaz sayın hocam görevinizdeki başarıları cenabı allah daim eylesin