Dolar 32,3655
Euro 34,9626
Altın 2.325,50
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 16°C
Az Bulutlu
Bayburt
16°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 18°C
Pts 19°C
Sal 20°C

Bayburt Üniversitesi CNC Freze İmalatı Gerçekleştirdi

Bayburt Üniversitesi CNC Freze İmalatı Gerçekleştirdi
22 Haziran 2017 09:22 | Son Güncellenme: 20 Ocak 2020 16:57
A+
A-

Bayburt Üniversitesi Makine Mühendisliği öğrencileri tarafından yapılan CNC freze tezgahının tanıtımını yapan Mühendislik Fakültesi Makine Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Çolak, CNC freze hakkında bilgi verdi.

CNC Freze ve Prototip hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Murat Çolak şunları söyledi, “ Tasarlanan makinenin günümüzde, sanayide gittikçe artan sayıda kullanılan CNC (ComputerNumerical Control-Bilgisayar Sayımlı Kontrol) tezgâhları, üretime esneklik, parça başına düşük maliyet, istenilen tolerans ve kalitede parça üretimi gibi konularda büyük kolaylıklar sağlamaktadır.

Ayrıca CNC Freze tezgahları ulusal ve uluslararası markette son yıllarda yaygınca kullanılan bir teknoloji olmakla birlikte özellikle bölgemizde yer alan küçük ölçekli imalat sanayicileri için hala yeni bir teknoloji sunmaktadır.  Geleneksel tip üretim teknikleri ile üretim yapan firmalar bilgisayar teknolojilerindeki gelişmelere bağlı olarak yaygınca uygulama alanı bulan CNC teknoloji ile üretim yapan firmalarla rekabet şansının oldukça zayıflamıştır. Bu sebeple hazırda bulunan makinelerin bilgisayar kontrollü hale getirilerek eldeki imkanlardan maksimum olarak faydalanmak ve çoğunluğu yurt dışından ihraç edilen bu tür makinaları kendi imkanları ile ihtiyaçlarına göre imal ederek biraz da olsa büyük firmalar yanında rekabet şansını tekrar kazanabilmeleri gerekir.  Yaptığımız bu çalışmada Bayburt Küçük Sanayi Sitesinde faaliyet gösteren firmalardan Gel-Bul Tarım Makinaları ile birlikte bölgesel firma istekleri doğrultusunda herhangi bir CAM (ComputerAidedManufacturing-Bilgisayar Destekli İmalat) programı ile entegre çalışabilecek CNC freze tasarımı ve prototip imalatı yapılmaktadır” dedi.

İmalatı gerçekleştirilen prototip cihaz bir CAM programı ile entegre çalışma, ahşap veya alüminyum bir blok üzerine delme, kazıma, oyma ve bunun gibi. talaşlı imalat işlemleri yapabilme kabiliyetine sahip masaüstü bir CNC freze tezgahı olan çalışma, TÜBİTAK 2209-B kodlu “Sanayiye Yönelik Lisans Bitirme Tezi Destekleme Programı” kapsamında Yrd. Doç. Dr. Murat Çolak danışmanlığında desteklenmiş ve başarılı bir şekilde sonuçlandırılmıştır.

 

YORUMLAR

  1. fatih dedi ki:

    üstte yorum yapan kardeşimin gözünden mi kaçtı, bilemiyorum ama cihaz okula getirilmemiş, bilakis üretilmiş. tebrik ediyoruz öğrencilerimizi ve öğretmenlerini …

  2. Sinirhastası dedi ki:

    bu makine icat (bilgisayarla bütünleşmesi) olalı kaç sene belki 30 belki 40….
    bugun evde astığımız tahta objeler in çoğu bu makinelerden çıkıyor ve türkeyede değil çinde üretiliyor… demek istedeğim bu makinenin üniversiteye getirlmesi değil…elbette plaket ve misafirlere hediyelik eşya yapımında kullanılabilir (!) burada bir bam teli var… üniversiteler araştırma geliştirme merkezi olmalıdır. bugun ki teknolojinin 20 30 sene sonrasını tasarlamalı piyasada olmayanı geliştirmeli bunu yapa biliyormuyuz? Bunu haberleştirebiliyormuyuz…patent tescil alabiliyomuyuz…?. ama bu haber neyi gösteriyor? bizim üniversitemiz bırakın 20-30 sene sonrası tasarlamak şöyle dursun.. 30 sene önceki teknolojiyi daha yeni getiriyor ve medyada yer alıyor yani medyada çıkması bayburtun nasıl bir durumda olduğununda bir nevi göstergesi… böyle mi geçicez biz teknolojide ilimde fende almanını fransızını italyanını … alınan o kadar ödenekler sular gibi akıtılan paralar yapılan binalar maalesef türkiyenin büyük çoğunluğunda ve memleketimde durum bu….. ülkede devasa bir para harcama var binalar betonlar yollar vs… ama üretim yok icat yok patent yok.. harcanan bu paralar yerine nasıl konacak… harcanan paraların bu yapılan bu yatırımların maddi karşılığı verilmezse araplar gibi satacak petrolumuzde yoksa gelecek nesillerimiz ağır bedeller ödeyecek gibi gözüküyor…
    saygılarımla