Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 19°C
Hafif Yağmurlu
Bayburt
19°C
Hafif Yağmurlu
Paz 20°C
Pts 20°C
Sal 24°C
Çar 26°C

Bayburt Tarımında Devrim Yaşanacak

Bayburt Tarımında Devrim Yaşanacak
22 Ekim 2014 19:44 | Son Güncellenme: 29 Kasım 2014 23:17
A+
A-

Toprağa verilen zararı engelleyen ve Türkiye ‘de son yıllarda büyük ilgi gören “Anıza Doğrudan Ekim Yöntemi” Bayburtlu çiftçilerin tarımdaki yeni umudu oldu.

Türkiye’de bir çok ilde uygulanmayan ve Bayburt İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdülkadir Karabulut’un büyük gayretleri ve Ziraat mühendisi Muammer Araz’ın koordinatörlüğünde başlatılan çalışmalar neticesinde Bayburt’ta uygulamaya başlanan sistemle bundan böyle, toprak işleme konusunda önceden uygulanan pullukla sürme, tırmık, kazayağı, ekim, gibi bütün işlemleri ortadan kaldırarak, tek seferde tohumun toprakla buluşturulmasını sağlayacak 2 adet anıza ekim mibzeri hizmet vermeye başladı.

Uygulamada yakıttan ve zamandan yüksek seviyede tasarruf sağlayan ve Bayburt’ta bir ilk olarak tarım konusunda toprak sahibine büyük avantajlar sağlayan proje konusunda detaylı açıklama yapan Bayburt İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdülkadir Karabulut şunları söyledi;

“Toprak işlemesiz tarımın, ilimiz bitkisel üretim desenine uygun bir yöntem olduğu, toprak işlemede geleneksel olarak yapılan pullukla sürme, tırmık, kazayağı, ekim, gibi bütün işlemleri ortadan kaldırarak, tek seferde tohumun toprakla buluşturulması işlemini gerçekleştirecek iki adet anıza ekim mibzerini hizmet sunmuş bulunuyoruz.

Dünyada toprak işlemesiz tarım çok hızlı bir şekilde gelişmişken ülkemizde bu teknik yaklaşık 7-8 yıldır kullanılmaya başlanmıştır, özellikle Amerika kıtasındaki ülkelerde, ekim alanlarının yaklaşık %70’i bu yöntemle ekilmektedir, Dünyada çok yaygın olarak kullanılan ve ilimizde önceki yıllarda yapılan denemeler neticesinde ilimiz tarımına uygun olduğu tespit edilmiştir. Toprak yapısı, iklim, ortalama yağış miktarı gibi kriterler göz önüne alındığında Bayburt’ta işlemesiz tarımın yapılabilir olduğu ortaya çıkmıştır. İlimizde yetiştirilen ürünlerden buğday, arpa, fiğ ,tiritikale, gibi bitkilerin ekim normu işlemesiz tarıma uygundur.

“İsteyen çiftçimiz bu imkandan yararlanabilecek”
İlimizde nadasa bırakılan arazi miktarı yaklaşık 30.000 hektar olup sadece bu arazinin tarımsal üretime katılması bile büyük bir kazanç olacaktır. İşlemesiz tarım yapabilmek adına bu iş için tasarlanmış özel ekici sisteme sahip mibzerlere ihtiyaç bulunmaktadır. Bu konuda. Ziraat Mühendisimiz Muammer Araz’ın koordinatörlüğünde ve bölgesel kalkınma ajansımız KUDAKA nın desteklediği proje ile gerekli çalışmaları yaparak 2 adet anıza ekim mibzerini çiftçimizin hizmetine sunmuş bulunmaktayız. Müdürlüğümüze müracaat edecek olan çiftçilerimiz güz sezonu ekimlerini müdürlüğümüz bünyesinde bulunan makinelerle yapabileceklerdir.

Bakanlığımızda çevresel amaçlı tarım arazilerinin korunması (ÇATAK) projesi kapsamında işlemesiz ekilmiş arazilere dekar başına her yıl değişen miktarlarda destekleme yapmaktadır. Önümüzdeki yıl İlimizin de bu kapsama alınacağı söz konusu olduğu için anıza ekimin yöntemi ile tarım yapan çiftçilerimiz bu desteklemelerden de yararlanacaktır. Ayrıca anıza ekim makinesi bakanlığımız makine ekipman desteklemesi kapsamında %50 si hibe olmak üzere desteklenmektedir” dedi.

Toprak işlemesiz tarımın avantajları;

1-Yakıt tasarrufu; yapılan çalışmalarda 1 dekar arazinin ekiminde kullanılan yakıt miktarı geleneksel toprak işlemede yaklaşık 5 lt/da iken, sıfır toprak işlemede 1 lt/da olarak tespit edilmiştir, yani yakalaşık %80 yakıttan kar sağlanmaktadır.

2-İşçilik ve zamandan tasarruf; yaklaşık olarak %75 işçilik ve zaman tasarrufu olmaktadır. Doğrudan ekim metodu tercih edilmesiyle birlikte ekim öncesinde toprak işlemesi olmadığı için zaman, işgücü ve zamandan tasarruf sağlanmaktadır

3-Ekim döneminde iklim koşullarına bağlılığı büyük ölçekte azaltmaktadır, çiftçi tarlasından biçerdöver çıkar çıkmaz ekime girebilecek zamandan kazanarak hep bir adım önde olacaktır, nitekim anız mibzeri kuru toprak şartlarında da çalışabilmektedir, yani toprağın tava gelmesi beklenmeden ekim yapılabilmektedir.

4-Tarla yüzeyinde bulunan organik materyali yok eden, ayrıca orman yangınlarının sebeplerinden biri olan anız yakma gafletine son verilerek, toprak üst katmanında organik madde miktarının artması ve toprak yapısının iyileşmesi sağlanmaktadır.

5-Bununla birlikte topraktaki biyolojik yaşam aktive edilerek toprağın eski canlılığını kazanması sağlanarak, yararlı mikroorganizmaların ve toprak canlılarının artması ile birlikte toprağın havalanması sağlanacaktır. İşlenen toprak yapısı kesekli-granül halden teksel hale gelmekte, Topraktaki organik maddeler hızla yanıp tükenmektedir. Anıza ekimle bunların önüne geçilmektedir.

6-Bir önceki yetiştiricilik dönemine ait bitkisel artıkların yüzeyde kalması nedeniyle toprakta yaşanan su ve rüzgar erozyon ’unun önüne geçilecektir.

7-Toprağın su tutma kapasitesi artarken, diğer yandan da rutubetin toprakta tutulması sağlanmaktadır. Dünyada yaşanan küresel ısınmanın yansımaları ilimizde de görülmektedir. Mevsim normallerinin altında seyreden yağışların olumsuz etkileri 2015 üretim sezonunda kendini hissettirecektir. İlimiz çiftçisinin bu olumsuzluklardan en az seviyede etkilenmesi için alınacak bir takım önlemlerin başında işlemesiz tarım gelmektedir, Topraktaki suyun muhafazasını maksimum derecede sağlayacak olan” Toprak işlemesiz tarım metotlarının”geliştirilmesi ve anıza ekimin önemi burada da karşımıza çıkmaktadır.

8- Anıza ekim bitki çıkışını güçleştiren kaymak tabakası oluşumunu engellemektedir.

9-Tarımsal mekanizasyon daha az kullanıldığı için, toprak yüzeyinden uygulanan baskı azalmakta ve toprak sıkışması en aza indirgenmektedir, anıza ekim bitki köklerinin toprak içerisinde homojen olarak dağılmasını sağlayarak bitkinin suya ve besine daha çabuk ulaşması sağlanmış olacaktır buda dekardan alınan verimi olumlu yönde etkileyecektir.

Sonuç Olarak
Topraklarımızda ,pullukla sürüme dayalı mevcut sistem bu şekilde uygulanmaya devam edilirse topraklarımızdaki organik maddeler hızla tükenecek erozyon artacak ve zamanla topraklarımız çöl toprağı haline gelecek, su ve rüzgar erozyonuyla savrulup gidecektir.

Verim azalması ve sürüm maliyetlerinin artması ile üretim maliyetleri de artacak çiftçinin rekabet gücü azalacaktır.

Anızların yakılması veya toprağa mineraliz olmaları ile yüksek mazot tüketimi ile atmosfere daha fazla karbondioksit salınarak küresel ısınma ve çevre sorunlarına yol açılacaktır.

Toprak işlemesiz tarım; geleceğin tarım metodudur ve teknik anlamda tarımda bir devrimdir, tarımsal ürünlerde dışarıyla rekabetin tek şartı üretim girdilerini düşürmektir, bunun yolu da işlemesiz tarım yönteminden geçer. 

işlenmeyen yaklaşık 30 bin hektar tarım arazisi de ekonomiye kazandırılacak.

 

YORUMLAR

  1. hasan dedi ki:

    Maalesef yine bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmuşlar. Yapan eleştirilmez, yapmayan, yatan eleştirilir. Anıza ekim için insanlar gayret gösteriyor, araziler boş kalmasın, ekim maliyetleri azalsın diye uğraşıyor, siz çamur atıyorsunuz. Sizlere ancak yazık! çok yazık! denir.

  2. coruh69 dedi ki:

    Bu arkadaşın öncülüğünde bu sene ASPİR bitkisi ekilmişti , sonuç ne oldu ? verim ne , pazarlık durumu ne kısaca ekonomikmi ve b diğer ürünlerin alternatifi mi ?

  3. haydar duman dedi ki:

    reklam kokan hareketler bunlar. şimdiye kadar hani nadas iyi idi, toprak 1 yıl dinlenmeli idi…. bizde ekeceğimizi tırmıkla karıştırıp hozan a ekelim o zaman sen mantıklı buluyormusun..