Dolar 32,3298
Euro 35,0568
Altın 2.285,05
BİST 8.979,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 16°C
Az Bulutlu
Bayburt
16°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 18°C
Paz 18°C
Pts 19°C

Bayburt’ ta Hamam Kültürü Bilimsel Olarak Araştırılıyor

Bayburt’ ta Hamam Kültürü Bilimsel Olarak Araştırılıyor
21 Kasım 2017 12:42 | Son Güncellenme: 22 Kasım 2017 18:53
A+
A-

Bayburt Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Merkezi Bayburt’taki tarihi hamam kültürüyle ilgili araştırma projesi hazırlıyor.

Bayburt Üniversitesi Dede Korkut Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Turgay Kabak’ın öncülüğünde “Tarihi Bayburt Hamamları ve Hamamcılık Kültürü üzerine Halk Bilimsel Bir İnceleme” adı altında araştırma projesi başlatıldı.

Proje hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Turgay Kabak şunları söyledi, “Bayburt’un ipek yolu üzerinde yer alan bir kent olması nedeniyle, bir çok kültürel dokunun yaşandığı gerçeğini ortaya koymaktadır. Başlattığımız projede Bayburt’taki tarihi hamamlar ve etrafında gelişen kültürel dokuları araştıracağız. Hamam kültürünü araştırırken, hamamcılık yapan aileler, hamam işletme mesleği ile ilgili bilgiler, hamam mimarisi, hamam geleneğinde gelişen sözlü kültür ve inanışlar, hamamların şehir kültürü içerisindeki fonksiyonu gibi konular, hamamcılık kültürünü yaşayan ve yaşatanlardan edinilecek kaynak bilgilerden derleme yapılarak kayıt altına alınıp bilimsel yayına dönüştürülecektir.

Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun’un bizzat destek verdiği bu projeden elde edilecek olan veriler ile Bayburt ilinin en önemli hafıza mekanlarından birisi olan Paşaoğlu Kondolot hamamı gibi hamamların yeniden restore edilip şehir kültürüne kazandırılması konusunda neler yapılabileceği de ortaya konulacaktır” dedi.

Bir yıl sürmesi planlanan projenin yürütücüsü olarak Yrd. Doç. Dr. Turgay Kabak, araştırmacısı olarak da Yrd. Doç. Dr. Mehmet Elban yer alıyor. Proje kapsamında yapılacak olan araştırmanın sonuçları hem bilimsel eser olarak ortaya konulacak hem de kamuoyu ve ilgili resmi kurumlar ile paylaşılacak.

 

 

YORUMLAR

  1. ŞANLIBAYBURT dedi ki:

    Belki harabeye dönmüş iki hamamın Vakıflar Genel Müdürlüğünce yapımına vesile olur

  2. hikmet dedi ki:

    BU HAMAMLARI GÜN IŞIĞINA ÇIKARIRSANIZ ÇOK BÜYÜK SEVAP ALMIŞ OLURSUNUZ ÖZELLİKLE

  3. BAYBURT KALESİ dedi ki:

    Hamam kültürünü araştırmalarınıza bir şey demiyoruz da,
    TARİHİ HAMAMLARI kurtarmanın çaresine bakın, ortada
    hamam kalmadıktan sonra, o araştırmanın ,inandırıcı yanı
    ne olacak….?
    Birileride misal, Bayburt’un tarihi taş evlerini araştırsın,
    ortada taş ev kalmadı, koruma altındakilerin de, yer ile
    yeksan olmasını bekliyoruz….
    Acaba yanlış mı ,eksik mi konuşuyoruz…?
    İlgili ve yetkililere duyurulur….