Dolar 32,3411
Euro 35,0201
Altın 2.321,80
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 15°C
Az Bulutlu
Bayburt
15°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 19°C
Paz 18°C
Pts 19°C

Ballıkaya Köyünde Tarihe Işık Tutan Eller

6 Ağustos 2017 18:13 | Son Güncellenme: 18 Eylül 2017 08:48
A+
A-

Bayburt şehir merkezine bağlı Balıklaya (Pigeyi) köyünde ikamet eden Ömer Keleş isimli vatandaş kendi imkanlarıyla oluşturduğu kültür konağı köyde ilgi odağı haline geldi.

Yaklaşık 30 yıl önce köyünden göç ederek il dışına göç eden Ömer Keleş (52) iki yıl önce döndüğü köyünde tarihe ışık tutmak adına evinin alt kısmında oluşturduğu mini atölyede ağaçtan maketler oluştururken, diğer taraftan köylerde eskiden kullanılan araç ve gereçleri evinin bir köşesinde sergileyerek tarihi yaşatmaya çalışıyor.

Bayburt İl Kültür Turizm Müdür Vekili Bekir Kurtoğlu, Balıklaya muhtarı Burhan Keleş’in daveti üzerine gittiği köyde Ömer Keleş’in tarihe ışık tutan mekanını ziyaret ederek kendisine destek olabileceklerini belirtti.

Yıllar sonra köyüne dönen Ömer Keleş, “1986 yılında Bayburt’tan Bursa’ya göç ettik. 30 yıl sonra büyük bir özlemle köyüme geri döndüm. Benim en büyük amacım gelecek olan nesillere bu tarihi araç ve gereçleri tanıtmak ve onlara aktararak kültürümüzü yaşatmalarıdır” ifadelerini kullandı. 

Bayburt İl Kültür Turizm Müdür Vekili Bekir Kurtoğlu, “ İlimizin bir çok köyünde tarihi tandır evleri var. Sizin gibi 10 parmağında 10 hüner olan insanlar pek nadir kaldı. Kültür Turizm Müdürlüğü olarak bizim amacımız, sizin gibi el yeteneği olan arkadaşlarımızı bularak köylerimizde farklılık yaratabilmektir. Yani köylerdeki sanatsal ruhu geliştirmek istiyoruz” dedi.

Köy muhtarı Burhan Keleş ise konuşmasında, “ Ömer Keleş’in köye döndükten sonra tarihi değerlerin ön plana çıkması için gösterdiği gayreti takdir ediyoruz. Ömer kardeşimizin yeri biraz küçük olması nedeniyle biriktirdiği değerleri sergilemekte sıkıntı yaşıyor. Kültür müdürlüğümüzden bize bu konuda destek olmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Daha sonra köylerde yıllar önce kullanılan kotan diye adlandırılan tarım aletinin tanıtımı yapıldı, Ayrıca 90 yaşının üzerinde bulunan Ayşe Keleş’in yaşına rağmen elişi dokuduğu ve genç gelinlere gönderme yaptığı röportajla birlikte, yapılan konuşmaların tamamını görüntülerde izleyebilirsiniz.   

https://www.youtube.com/watch?v=lpnWuo3H03Y

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.